Nov veter ustvarjalnosti – Top Ideje 2021

Oranžno vetrnico Gospodarskega razstavišča že vrsto let simbolično poganja tudi oblikovalski dogodek Top ideje, ki postavlja v  ospredje zavedanje ustvarjalnega kapitala mladih. Pri SLOWOODLIFE želimo podpreti razstavo in borzo kreacij mladih in obetavnih kreativcev, ki v minulem obdobju zaradi korone ni prišla do ljudi. Zato z veseljem predstavljamo kreativne ideje oblikovalcev, arhitektov in rokodelcev in jim obenem želimo uspešne prve korake v poslovni svet oblikovalske industrije. Vir fotografij je arhiv proizvajalcev.

Besedilo: Liljana Vogrinec
November 2021

Andraž Rudi Vrhovšek in Blaž Skodlar

ADDID PLUS /
STOLA HASHTAG IN STEP

BLAŽ SKODLAR S.P.
Požarnice 92a, 1351 Brezovica pri Ljubljani
E: addidplus@gmail.com
T: 040 430 061
Stol Hashtag poudarja strukturno vrednost in lepoto lesa ter s preprosto arhitekturo oblikuje mikrookolje, ki spodbuja spreminjanje položaja med sedenjem. Glavna značilnost stola je razdeljeno naslonjalo, ki v kombinaciji naklonov in kotov prebadajočih kosov ustvarja edinstveno ergonomsko funkcijo. Stol Hashtag bosta avtorja Andraž Rudi Vrhovšek in Blaž Skodlar predstavila tudi na milanskem tednu oblikovanja.
SLOWOODLIFE_top_ideje_2021
Step je sorodni izdelek, saj izhaja iz skupnega proizvodnega procesa. Združuje funkcije čajne mizice in pručke. Kot mizica zagotavlja dovolj veliko odlagalno površino, da jo lahko izkoristimo za delo s prenosnim računalnikom ali tablico. Z električnim podaljškom jo lahko spremenimo v mikro delovno enoto, sicer pa jo lahko uporabimo tudi kot stopnico za doseganje višje ležečih delov bivalnih prostorov.
Izdelka sta uvrščena v naš izbor:
SLOWOODLIFE AWARDS!
SLOWOODLIFE_top_ideje_2021
SLOWOODLIFE_top_ideje_2021

Anja in Simon Štampar

VARIUSDESIGN /
LESENA PODLAGA Z BLAZINO

SIMON ŠTAMPAR S.P.
Varpolje 20, 3332 Rečica ob Savinji
E: anja@varius-design.com
T: 031 604 727
Blazina se dobro prilega našim nogam in nam tako omogoča udobno delo s prenosnim računalnikom. Če se nas po nekem času dela loti utrujenost, ločimo zgornjo leseno podlago od spodnje blazine in jo uporabimo kot vzglavnik, leseni del pa lahko služi kot pladenj; obrnjen z robom navzgor. V blazini je skrbno izbrano naravno polnilo ostružkov lesa cemprina, ki oddaja prijeten svež vonj po gozdu, zagotavlja sproščeno vzdušje in kakovosten počitek, predstavita  avtorja – zakonca Simon in Anja Štampar – praktičen, udoben in funkcionalen narejen pripomoček, narejen iz naravnih materialov.
Uvrstili smo ga v izbor:
SLOWOODLIFE AWARDS!
SLOWOODLIFE_top_ideje_2021
SLOWOODLIFE_top_ideje_2021
SLOWOODLIFE_top_ideje_2021

Benjamina Žvipelj

ALUMINIJASTI IZDELKI ZA KULTURO OMIZJA – PLADENJ, DRŽALO ZA PRTIČKE, SVEČNIKI

Pod jezom 3, 1000  Ljubljana
E: beni.zvipelj@gmail.com
T: 068 178 022
Gre za popolnoma aluminijaste izdelke, narejene z uporabo eno­ stavnih postopkov površinske obdelave: laserski razrez pločevine, prepogibanje, brušenje oziroma poliranje in eloksacija v tri različne barve: zlato, črno in temnomodro. Njihova rdeča nit je spokojnost in harmonija, ki ju je lepo občutiti ob omizju, njihova največja prednost pa izhaja prav iz materiala, iz katerega so izdelani; pri vseh je v celoti možna reciklaža in predelava v nove izdelke. So relativno lahki za kovinske izdelke, kar je morda najbolj opazno pri rokovanju s pladnjem iz te kolekcije, kjer relativno majhna teža pladnja pripomore k manjši skupni teži obloženega pladnja, s ka­terim delamo doma, v restavraciji, kavarni ipd. Zaradi njihove namembnosti so lahko tudi elegantno poslovno darilo podjetja, ki izdelkom doda svoj znak. Možna je eloksacija v različne barve. Svečniki se priročno zlagajo eden na drugega, kar pomeni prihranek pri shranjevanju teh izdelkov v prostoru. Ročaja pladnja sta oblikovana ergonomično tako, da se prilegata obliki dlani, ki nosijo pladenj. 
SLOWOODLIFE_top_ideje_2021
SLOWOODLIFE_top_ideje_2021
SLOWOODLIFE_top_ideje_2021
SLOWOODLIFE_top_ideje_2021

Damjan Vončina

LESENE KLJUKE ZA NOTRANJA VRATA IN OKNA (KOPC)

Mizarstvo Damijan Vončina s.p.
Gorenja Kanomlja 30a, 5281 Spodnja Idrija
E: damijanvoncina@gmail.com
T: 051 357 441
Lesene kljuke (KOPC) za notranja vrata in okna so pretežno ročno izdelana iz domačih vrst lesa: hrasta, jesena, oreha, češnje … Lakirane so s kakovostnim lakom ali oljena. Njihova preizkušena trpežnost je primerljiva s kljukami izdelanimi iz drugih materialov, vsekakor pa vsakega uporabnika preseneti njihova toplina.
SLOWOODLIFE_top_ideje_2021
SLOWOODLIFE_top_ideje_2021
SLOWOODLIFE_top_ideje_2021

David Drolc

KLUBSKA MIZICA S PRIPADAJOČO DEKORATIVNO SVETILKO

Tematika klubskih mizic in dekorativnih svetil se nanaša na
najrazličnejše možne variante, ki se med seboj razlikujejo tako v uporabljenih materialih kot tudi v oblikah. Večina današnjih izdelkov, ki so na trgu, so oblikovani za trenutni, aktualni čas, na žalost pa jih prav zato
običajno kmalu zavržemo. “Med študijo obstoječih  podobnih izdelkov, ki so na trgu, sem ugotovil, da stremljenje k unifikaciji izdel­ka ponuja nove izzive in priložnosti v oblikovanju. V težnji po trajnostno oblikovanem izdelku sem se odločil, da oblikujem in izdelam unikatno mizo s pripadajočo dekorativno svetilko v DIY okolju,” pravi avtor izdelka.
SLOWOODLIFE_top_ideje_2021
SLOWOODLIFE_top_ideje_2021
SLOWOODLIFE_top_ideje_2021

Jan Mihelič

IRON X WOOD /
MIZA IZ STAREGA HRASTA 

Jelenčeva ulica 1, 4000 Kranj
E: info@ironwood.design
T: 041 688 638
Miza je izdelana iz starega hrasta: iz starih tramov, preš in gradbenega lesa. Uporabljen les, ki je nekoč služil kot opora starim kmečkim poslopjem, danes piše nove zgodbe v vašem domu, pojasnjuje avtor; minimalistična oblika nog se v simfoniji povezuje s preteklostjo, ki se odraža na površini mize. Izdelek dokazuje, da je možno tudi iz recikliranih materialov narediti uporaben, sodoben in vrhunski kos pohištva, ki prepriča s kakovostjo in videzom.
Izdelek smo uvrstili v naš izbor:
SLOWOODLIFE AWARDS!
SLOWOODLIFE_top_ideje_2021

Jan Pangerc

LESENA NAMIZNA SVETILKA

Bukovica pri Vodicah 18, 1217 Vodice
E:
jan.pangerc@gmail.com
T: 051 616 052
Videti je kot kos lesa, ki se sveti. V namizni svetilki, ki daje toplino domu, se srečujeta narava in modernizem. Svetilka je narejena iz masivnega hrastovega lesa in je naoljena s tikovim oljem. Namenjena je ambientalni osvetlitvi sobe, zato lahko izbiramo barvo svetlobe. Najpogosteje je uporabljena kot nočna lučka, saj zaradi tikovega olja oddaja pomirjajoč vonj.

Izdelke je uvrščen v naš izbor:
SLOWOODLIFE AWARDS!
SLOWOODLIFE_top_ideje_2021

Jan Petrič

LLEESS /
YO-YO COFFEE TABLE

Poljanska 1, 1000 Ljubljana
E: info@lleess.eu
T: 041 566 595
Yo-Yo je čajna mizica čistih, minimalističnih oblik. Zgornji,
večji stožšasti volumen iz lesa sloni na spodnjemu, manjšemu iz betona, oziroma kamna. Kljub
enostavnemu zunanjemu izgledu predstavlja zahteven rokodelski izdelek.
SLOWOODLIFE_top_ideje_2021
SLOWOODLIFE_top_ideje_2021

Jan Trček

PLADENJ IN POČIVALNIK

Pri pladnju gre za kombinacijo pladnja iz orehovega lesa in servirne deske iz javorjevega lesa. Servirna deska je razdeljena na dva dela; polovica je namenjena rezanju in serviranju kruha, saj v spodnjem nivoju zadrži drobtine. Druga polovica pa ima prav tako dva nivoja; v spodnjega lahko denimo odložimo serviete.

Počivalnik je hkrati tudi športni rekvizit; njegovo obliko lahko spremenimo v športni pripomoček za raztezanje in krepitev mišic trebuha in hrbtenice.

SLOWOODLIFE_top_ideje_2021
SLOWOODLIFE_top_ideje_2021
SLOWOODLIFE_top_ideje_2021
SLOWOODLIFE_top_ideje_2021

Jasna Lukanc

ALLES KLAR

Grajska vas 49, 3303 Gomilsko
E: jasna.lukanc@gmail.com
T: 040 504 785 
Reciklirano okensko steklo – oblikovanje odpadnega stekla v novo uporabno formo – luč/luster v tehniki taljenje stekla. “Za osnovo uporabljam ravne kose odpadnega stekla v kombina­ciji z oksidnimi barvami, kovinskimi odpadnimi elementi in na­ ravnimi materiali. Ker me navdihujejo organske oblike, model ročno oblikujem iz peska in nanj položim ročno oblikovan kos stekla. V talilni peči se steklo segreje, topi in prevzame obliko modela. S temperaturo lovim ritem med idejo, poslušnostjo materiala in fizikalnimi lastnostmi,” razlaga oblikovalka.
Rezultat je unikaten, upora­ben, okolju prijazen, recikliran in reciklažen.
SLOWOODLIFE_top_ideje_2021
SLOWOODLIFE_top_ideje_2021
SLOWOODLIFE_top_ideje_2021

Jernej J. Kropej

JJK DESIGN /
POGANJALČEK VROOM IN

GUGALNIK MORSKI PES

Tržaška cesta 82A, 1000 Ljubljana, Slovenija
E: jernej@jjk-design.si
T: 031 336 810
Poganjalček Vroom je namenjen otrokom od enega leta starosti naprej in je primeren za notranje prostore oziroma gladke površine. Možnost nastavitve sedeža in krmila omogočata, da poganjalček raste skupaj z otrokom. Podvozje v obliki rolke nudi prostor za stopala in ima zaščitni odbijač. Nizko ogrodje v sredini omogoča enostavno in varno sedanje in sestopanje.
Ob gugalniku Morski pes otrok lahko razvija motorične spretnosti, obenem ga gugalnik popelje v svet morskih doživetij. Gugalnik je primeren za enega ali dva otroka od drugega leta starosti.
Izdelka sta uvrščena v naš izbor:
SLOWOODLIFE AWARDS!
SLOWOODLIFE_top_ideje_2021
SLOWOODLIFE_top_ideje_2021
SLOWOODLIFE_top_ideje_2021

Jo Zornik

TRAJNOSTNO SVETILO ABELLA

Si predstavljate, da bi lahko doma natisnili svoje svetilo? “Trajnostno svetilo Abella je svetilo zgibanja. V prototipu sem uporabila trajnostni material tyvek, vendar pa tehnični del svetila ponuja možnost prepogibanja iz papirja, saj omogoča okvir odmik za senčnik. Izdelave in načrtovanja svetila sem se lotila trajnostno, tako da sem v prvi vrsti uporabila načela biomimikrije. Zasnovana je po obliki čebel, po njih ima tudi ime Abella, abeille namreč v francoščini pomeni čebela. V proizvodni fazi svetila lahko izkoristimo 100 % tyveka/papirja. Odpadek predstavljajo samo manjši deli nitk, ko se elementi šivajo, in pa manjši delci medenine pri izdelavi tehničnega dela svetila,” pravi avtorica.
SLOWOODLIFE_top_ideje_2021
SLOWOODLIFE_top_ideje_2021
SLOWOODLIFE_top_ideje_2021

Martina Simonič

DOORS TO IMAGINARIUM 

Gradac 50a, 8332 Gradac
E: tsimonic@gmail.com
T: 068 187 053
“Ob kreaciji vrat sem raziskovala možnost narediti umetnost uporabno na vsakem koraku. Vrata so element katerega ima vsak dom. Zakaj ne bi njihovi uporabnosti dodali še pridih drugačnosti, igrivosti. Vrata so prav tako simbolni prehod v druge dimenzije razmišljanja, učenja, življenja. Prehod v nepričakovan svet naše domišljije, v drugačno verzijo sebe,” razmišlja avtorica.
Poslikava / dekor, sta vedno unikatna. V večini primerov je poslikava narejena v mešani tehniki ali ročni poslikavi. 
SLOWOODLIFE_top_ideje_2021
SLOWOODLIFE_top_ideje_2021
SLOWOODLIFE_top_ideje_2021

Peter Rener

GUITAR GOD /
NOSILEC KITARE Z AMBIENTALNO LUČJO

Nosilec kitare iz masivnega lesa hrasta oziroma javorja z ambientalno lučjo (max. višine 1,5 m) prosto sestavimo in razstavimo. Nosilec bo zaradi zasnove in izdelave prenesel tudi težje obremenitve oziroma bo nosil težje električne in bas kitare. Uporabljen je oljen oziroma lužen hrast in javor v različnih barvnih odtenkih z zaščito trupa kitare s 100% naravnimi materiali.
SLOWOODLIFE_top_ideje_2021

ŠC Ljubljana, Srednja lesarska šola

STOLA ONLY WOOD IN OSTRŽEK

Aškerčeva 1, 1000 Ljubljana
E: gabi.dolensek@gmail.com
T: 070 597 750
Izziv projekta je bil izdelati lesen stol brez naslona z razstavljivimi vezmi in brez kovinskih delov. Pregled in raziskave japonskih vezi masivnega lesa so privedle do nastanka končnega izdelka, ki smo ga poimenovali “Only Wood”.

Stol Ostržek je ročno izdelan iz ostankov javorjevine. Oblikovno in konstrukcijsko se zgleduje po starih kmečkih stolih in predstavlja svež pogled na našo dediščino.

SLOWOODLIFE_top_ideje_2021
SLOWOODLIFE_top_ideje_2021
SLOWOODLIFE_top_ideje_2021

Žiga Tomc

ROČNO IZDELANA NOTRANJA OPREMA IZ KERAMIKE 

TZtiles s.p.
Vrhovci c. VI/7, 1000 Ljubljana
E: ziga@tztiles.si
T: 031 852 182
Oblikovalec Žiga Tomc ročno izdeluje funkcionalno keramiko za opremo doma. V nabor izdelkov spadajo ploščice manjših formatov raznih barv in oblik, dekorativni uokvirjeni stenski mozaiki in svetila iz prosojnega porcelana. Vsi izdelki so njegova lastna kreacija designa in izdelave. 
SLOWOODLIFE_top_ideje_2021
SLOWOODLIFE_top_ideje_2021
SLOWOODLIFE_top_ideje_2021
SLOWOODLIFE_banner_GR

Uživamo, ko lahko z vami delimo naše navdušenje do lesa.
Če želite prebrati več takih člankov, vas vabimo, da se naročite na naše novice!

Morda vas zanima tudi:

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_kauri

Drzno oblikovanje v lesu: pohištvo iz jurskega sveta

Bi pogostili svoje najdražje za dekorativno mizo, narejeno iz lesa enega najbolj nenavadnih dreves na svetu, ki je za povrh star 50.000 let? Prisluhnite izjemni pohištveni zgodbi, ki jo piše italijansko podjetje.

Drzno oblikovanje v lesu: tretje življenje za hrast iz Benetk

Če bi prestolnico Benečije nekoč vzelo morje, kot naj bi nekdaj Atlantido, bi prepoznavna esenca in nesporna slava Benetk še dolgo navdihovala naslednje rodove s prav posebnimi kosi pohištva. Prepoznavno beneško veduto skoraj v celoti držijo nad gladino hrastovi stebri. Le ugibamo, koliko debel jih je nosilo in jih še vedno soustvarja beneško slavo. Zdaj je temu lesu podarjeno tretje življenje v izdelkih prestižnega značaja.
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_wood_farm

Od stare angleške kmetije do zgleda sodobne bivanjske arhitekture

Novogradnja, postavljena na temeljih stare lesene kmetije na angleškem podeželju, je ambiciozen projekt sodobnega dizajna, ki na svojstven način poveličuje les. Da je urejena po visokih trajnostnih standardih in se obenem lepo umešča na angleško podeželje, gre zasluga lastniku, investitorju in arhitektu – vse v eni osebi.