EnglishSlovenian

Trendi v lesu, doma in po svetu

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_river_retreat

Arhitektove sanje odete v les

⌊video⌋

Kaj nastane, ko se nekdo z vrhunsko estetsko žilico odloči v bajnem kotičku Nove Zelandije zasnovati svoj sanjski dom, zgrajen večinoma iz lesa? Oglejte si River Retreat, ki ga je zasnoval arhitekt Daniel Smith iz studia Edwards White Architects.

Nova Zelandija

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_forestis

Leseno razkošje v objemu Dolomitov

Hotelska mojstrovina Forestis iz osrčja Dolomitov je letošnji prejemnik prestižne nagrade za notranje oblikovanje BIG SEE. Hotel je popolna lokacija za oddih in stik z naravo na razkošni ravni.

Italija

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_dodo_kombi

Leseni dom na štirih kolesih

Kako se pristna povezanost z lesom poda z modernim nomadstvom – popolnoma svobodno potovati, se vsak dan se zbujati drugje, a vedno v naravnem okolju? Z lahkoto, če imate kombi Dodo.

Španija

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_lesene_orgle

Ko se zvok dotakne lesa 

⌊video⌋

Izdelava glasbil iz lesa je že vse od prazgodovine poznan proces, ki smo ga skozi dolga stoletja nenehno izpopolnjevali. Kot primer vrhuncev tega razvoja lahko postavimo v ospredje lesene orgle Matica Jančarja, študenta 3. letnika visokošolskega študija Lesarskega inženirstva na Biotehniški fakulteti v Ljubljani.

Slovenija

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_fleksibilna_počitniška_hiška

Fleksibilna počitniška hiška ob Severnem morju

Arhitekti v studiu Orange architects trdno verjamejo, da je dopust vse bolj namenjen zbližanju z naravo in užitkom, krojenih po lastnih merilih. S to miselnostjo so zasnovali vrhunsko modularno leseno počitniško hiško, ki se funkcionalno prilagaja potrebam uporabnikov.

Nizozemska

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_astan

Rastlinska vlakna na dveh kolesih

Uporaba aluminija in drugih za okolje podobno obremenjujočih materialov je že nekaj časa aktualna tematika v krogu okoljevarstvenikov in ekologov pa tudi ozaveščenih športnikov. Izzivu sta sledila oblikovalca Guilherme Pella in Nicolas Rutzen in izdelala kolo izključno iz rastlinskih vlaken.

Portugalska

SLOWOODLIFE-kolaz-2

Nov veter ustvarjalnosti – Top Ideje 2021

Oranžno vetrnico Gospodarskega razstavišča že vrsto let simbolično poganja tudi oblikovalski dogodek Top ideje. Pri SLOWOODLIFE želimo podpreti razstavo in borzo kreacij mladih in obetavnih kreativcev, ki v minulem obdobju zaradi korone ni prišla do ljudi. Zato z veseljem predstavljamo kreativne ideje oblikovalcev, arhitektov in rokodelcev in jim obenem želimo uspešne prve korake v poslovni svet oblikovalske industrije.

Slovenija

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_the_amp

Od top idej do Slowoodlife Awards

Da se letošnje Top ideje, ob dejstvu, da sejma ni bilo, ne bi kar izgubile v času, smo pri SLOWOODLIFE sprejeli odločitev, da bomo na našem portalu objavili vse letošnje Top izdelke s fotografijami in kratkimi opisi. Ob tem smo skozi naše poslanstvo, v okviru katerega širimo zavedanje o uporabi lesa v vsakdanjem življenju, izmed vseh Top idej izbrali peterico tistih, ki so nas najbolj navdušile, in naš izbor poimenovali SLOWOODLIFE AWARDS.

Slovenija

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_walkolution

Novo delovno mesto: lesena tekaška steza

⌊video⌋

Živimo v časih, kjer je dela od doma vse več, časa za gibanje pa vse manj. V nemškem podjetju Walkolution so našli zanimivo rešitev, kako opraviti vse hkrati in pozor – izvedli so jo v lesu! Dobrodošli na najsodobnejšem delovnem mestu: leseni tekaški stezi!

Nemčija

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_playa_viva

Rajski glamping iz bambusa

⌊video⌋

Težko si omislimo kaj bolj sanjskega, kot mirna, peščena mehiška plaža, odeta v senco palmovih dreves, neskončno morje in obilo sonca. Po možnosti pa še kakšen koktejl in ležalnik rezerviran samo za nas. Pa vendar je arhitektom iz studia Atelier Nomadic uspelo vse skupaj narediti še bolj sanjsko in sicer z majhno vasico luksuznih bambusnih hišic na drevesih, v katerih se gostom najbrž res zdi, da dopust preživljajo v raju.

Mehika

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_the_amp

V les zapisani spomini iz otroštva

Na ikonične LEGO kocke ima nedvomno lep spomin marsikdo med nami. Morda ste se z njimi igrali, še preden ste naredili prve korake, morda precej kasneje, ko ste že sami dobili otroški naraščaj. Da imajo v sebi nekaj trajnega, zimzelenega, skorajda večnega, vedo tudi v podjetju Room Copenhagen, kjer so kjer so z njihovo prepoznavno podobo zasnovali leseno pohištvo.

Danska

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_the_amp

»Vrtnarska« mojstrovina dizajniranja in gradnje v lesu

Angleško Kraljevo vrtnarsko društvo je leta 2015 objavilo 160 milijonov vredni investicijski načrt, v katerem so predvideli tudi gradnjo svojega petega vrta na severozahodu Anglije. Z letom 2021 je ta vizija po zaslugi arhitektskega studia Hodder + partners postala resničnost; predstavlja vrhunec lesne gradnje v povezavi z ekološko varčnostjo objektov.

Anglija

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_the_amp

Največja lesena stavba na Islandiji

Trajnostna zgodba iz Islandije: na nekdanjem odlagališču odpadkov v Reykjavíku bodo postavili stavbo Living Landscape, ki se bo s svojimi 26.000 kvadratnimi metri površine ponašala z naslovom največje lesene stavbe na Islandiji! Zasnovali so jo arhitekti studia Jakob + MacFarlane in T.ark, zgrajena bo iz križno lepljenega lesa in imela skoraj ničelni ogljični odtis.

Islandija

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_the_amp

Osvetljeno s harmonika lučko 

⌊video⌋

Ko svetlobo oblečemo v les in začinimo z oblikovalsko žilico družinskega podjetja Gingko, dobimo izdelek, ki ponuja uporabnost, domiselnost in estetiko v enem. To je lučka The Accordion Lamp.

Velika Britanija

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_minima

Avstralska montažna hiška Minima
⌊video⌋

Minimalistično zasnovana montažna hiška Minima iz križno lepljenega lesa ima minimalni vpliv na okolje in na zgolj 20 m2 površine izžareva znan oblikovalni slog japandi.

Avstralija

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_kombuča

Les iz kombuče
⌊video⌋

Morda ste že slišali za 3D natisnjen les, najbrž pa še niste slišali za les iz kombuče! Z njim se je letos na prestižnem tekmovanju James Dyson Award predstavil Gabe Tavas in se po zmagi na ameriških tleh uvrstil še na mednarodni del tega tekmovanja.

Illinois, ZDA

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_awrawikara

Indonezijski leseni arhitekturni dragulj ⌊video⌋

Ravnokar ste končali z odlično igro golfa sredi enega uglednejših indonezijskih luksuznih golf resortov, ki se nahaja v mestu Bogor, južno od Džakarte, in po dolgem dnevu si lahko zaželite le še počitka, kot ga obeta hiša Awrawikara. Domiselno zasnovana in postavljena iz križno lepljenega lesa, velja za najnovejši indonezijski arhitekturni dragulj.

Bogor, Indonezija

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_3D

Bi si natisnili nekaj lesenega?
⌊video⌋

Družba Fuseproject je v sodelovanju s podjetjem Forust odprla novo poglavje v svetu ponovne uporabe odpadnega lesa. Recikliranega uporabijo za 3D tisk dekorativnih izdelkov in pohištva in rezultat je na otip in po videzu identičen pravemu lesu.

San Francisco, USA

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_ekolo

DIY: leseno e-kolo ⌊video⌋

Verjetno ste opazili, da je popularnost e-koles v zadnjih treh letih strmo narastla. To je odlično izkoristila oblikovalka Evie Bee: po navdihu oldtimer motorjev je oblikovala leseno e-kolo Electraply, ki si ga lahko po njenih navodilih vsakdo sestavi kar sam.

Velika Britanija

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_hiša_ob_Vilni

Hiša ob Vilni

Majhno stavbo z nizkim ogljičnim odtisom opredeljujeta minimalen dizajn in maksimalno udobje – tako vsaj zatrjujejo arhitekti studia Utopium s sedežem v litovskem glavnem mestu Vilna, ki so zasnovali prikupno etno kočo. V njej so združili koncept počasnega življenja z minimalizmom.

Litva, Vilna

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_gawthorn

Samozadostna Gawthornova hiška

Tri ure vožnje od sončnega Sydneyja stoji napredna zasnovana, samozadostna in obenem okolju prijazna hiška s površino le 40 kvadratnih metrov. Poimenovana po prvih obdelovalcih zemlje na območju Wilgowrah, nudi veličasten pogled na okolico in pristno udobje v interierju, bogatem z lesom.

Mudgee, Avstralija 

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_ori

Ori Cloud Bed – postelja, ki se spusti iz oblakov ⌊video⌋

Predstavljajte si, da doma uživate v lepem večeru, posedate na kavču, gledate televizijo morda berete najljubšo knjigo. Ko postanete zaspani, se iz stropa nad vašo glavo spusti postlano ležišče, na katerem čez minuto ali dve že odtavate v deželo sanj. Ne, to ni scenarij iz kakšnega znanstveno-fantastičnega filma, to je robotska postelja, ki so jo zasnovali in izdelali pri podjetju Ori.

Brooklyn, ZDA

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_raveon

RaveOn, cedrovina v objemu hrasta

Leta 1956 sta Teksaška arhitekta Fehr in Granger zasnovala hišo, postavljeno poleg nasada posebne vrste hrasta, ki mu Američani pravijo Cathedral Live Oakin in je pravzaprav državno drevo Gruzije. Veličasten objekt, postavljen v to slikovito naravno okolje, je bil že takrat zgrajen po večini iz lesa in stekla, z leti pa je seveda izgubil del prvotnega sijaja. Šest desetletij kasneje je hišo doletela navdihujoča preobrazba.

Austin, USA

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_tradicija

S spoštovanjem do tradicije

Med številnimi novimi, sodobno zasnovanimi stavbami je prava osvežitev, če vidimo premišljeno oblikovano hišo, ki črpa navdih v vernakularni, torej ljudski arhitekturi, in ima posebno identiteto.

Severna Italija, Vzhodne Alpe

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_parket

Kako izbrati najustreznejši parket

V raznovrstni ponudbi talnih oblog spada parket med najbolj priljubljene – je naraven, topel, hoja po njem je nadvse prijetna. Pripravili smo nekaj nasvetov, ki vam lahko koristijo pri usklajevanju parketa z domom.

Trendi po svetu

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_hiša_ob_mangovcu

Hiša ob mangovcu

Hiša ob mangovcu je zasnovana kot drugi dom in lastnikom pomeni popoln umik od živahnih ulic indijskega mesta Mumbaj. Arhitekturni studio PKA je stavbo zasnoval kot fizično manifestacijo povezovanja stavbe z naravnim okoljem.

Indija, Mumbaj

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_skandinavska_preprostost_in_estetika

Skandinavska preprostost in estetika v malem

Vam je blizu skandinavski slog? Niste edini. Tudi v angleškem podjetju Koto so zaljubljeni v preprostost in estetiko, značilni za arhitekturo daljnega evropskega severa.

Anglija, Devon

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_sodobna_pensilvanska_hiša

Sodobna pensilvanska kmečka hiša

Na travniku družinske kmetije so zasnovali štirisobno podeželsko hišo, ki je vsebinsko povezana z lokalno skupnostjo. Navdih za obliko stavbe so poiskali v ljudski arhitekturi  in ponudili sodobno interpretacijo tradicionalne lesene strukture.

ZDA, Pensilvanija

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_tasmanska_počitniška_hiša

Tasmanska lesena počitniška hiša

Trajnostno zasnovana počitniška hiša z vgradnim pohištvom ponuja umik pred živahnim mestnim življenjem, hkrati pa odraža sodoben dizajn in minimalizem tradicionalnih japonskih domov. 

Tasmanija, Bruny

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_idilična_gozdna_hišica

Idilična gozdna hišica

Gozdna hišica je umeščena med visokimi drevesi v hribovitem predelu severne Kalifornije. Za razliko od tradicionalnih lesenih gradenj hiša ni iz ene konstrukcijske enote, temveč iz devetih, ki so povezane med seboj in se hkrati čudovito prepletajo z gozdom.

Kalifornija, gozdovi na severu

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_borova_hiška

Borova hiška štirih volumnov

Na robu gozda so postavili privlačno zasnovano leseno počitniško hiško in jo poimenovali po jezeru Mylla, ki je v neposredni bližini. Hišo so projektirali v biroju Mork-Ulnes Architects, kjer so se skrbno lotili načrtovanja, da bi čim manj posegali v naravo.

Norveška, Nordmark

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_poslikajte_pohištvo

Kako lahko sami poslikate staro pohištvo

Se strinjate, da najbolj dragoceni pečat dajo interjerju leseni predmeti, ki jih sami obnovimo in oplemenitimo s kančkom fantazije? Poglejte, kaj vse je mogoče ustvariti z malce domišljije in pravimi barvami.

Trendi po svetu

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_naredite_sami

Naredite sami: leseno stojalo za lončnice

Jeseni se energije v naravi postopoma umirijo. Če želite takrat poskrbeti še za dušni mir, si v stanovanju zasnujte meditativni kotiček in ga opremite z doma narejenim lesenim stojalom za lončnice.

Nizozemska

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_nordic

Jedilna garnitura Nordic Pioneer

Ob začetku pandemije leta 2020 je bila skupini devetih oblikovalcem dodeljena naloga, da ustvarijo jedilno garnituro, za material pa lahko izberejo katerikoli masivni les. V skupini je bila danska oblikovalka Maria Bruun, ki je ustvarila izjemni Nordic Pioneer.

Avstralija

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_DEN (2)

DIY: lična glamping hišica ⌊video⌋

V studiu DEN so ustvarili leseno hiško, na moč podobno hiškam iz številnih slovenskih glampingov, a je ta vseeno drugačna: kupci jo lahko naročijo preko spleta, nato pa jo postavijo sami. Bo v tej ponudbi našel navdih tudi kakšen slovenski proizvajalec?

USA, Zvezna država New York

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_sodobna_pensilvanska_hiša

Unikatna hiša z leseno kožo in vrhunsko opremo

Unikatna hiša je zgrajena kot betonska struktura, obdana z lokalnim lesom, ki deluje kot lesena koža. Mehanski sistem omogoča, da se leseni elementi odpirajo in zapirajo, tako z njimi stanovalci ustvarjajo občutek intimnosti, hkrati pa imajo neoviran pogled na bližnje jezero.

Zahodna Avstralija, Wembley

SLOWOODLIFE_bivanj_z_lesom_RIVA

Drzno oblikovanje v lesu: tretje življenje za hrast iz Benetk

Če bi prestolnico Benečije nekoč vzelo morje, kot naj bi nekdaj Atlantido, bi prepoznavna esenca in nesporna slava Benetk še dolgo navdihovali naslednje rodove s prav posebnimi kosi pohištva. Hrastove stebre, ki skoraj v celoti držijo nad gladino slavno beneško veduto, namreč čaka še tretje življenje.

Italija, Milano in Benetke

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_kauri

Drzno oblikovanje v lesu: pohištvo iz jurskega sveta

Bi pogostili svoje najdražje za dekorativno mizo, narejeno iz lesa enega najbolj nenavadnih dreves na svetu, ki je za povrh star 50.000 let? Prisluhnite izjemni pohištveni zgodbi, ki jo piše italijansko podjetje.

Italija (Nova Zelandija)

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_cedar

Drzno oblikovanje v lesu: pohištvo, ki bi ga imel tudi kralj Salomon

Cedrovino so uporabljali stari Egipčani, oboževali Feničani in častile številne druge civilizacije – kako torej lesa, ki tako lepo diši, ima odlične lastnosti in ustvarja izjemne zgodbe, ne bi cenili danes?

Italija, Milano

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_boathouse

Popolna harmonija narave in luksuznega bivanja

Besede iz naslova zagotovo odlično opišejo hišo The Boathouse, ki sta jo oblikovalca Liz and Tristan Stone zasnovala in ustvarila z namenom, da postane njun družinski dom. Skupaj z arhitekti so morali objekt zasnovati s čim manjšim poseganjem v naravo. Uspelo jim je še več od tega: z gradnjo so jo postavili v ospredje.

Devon, Anglija

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_majamaja

Majamaja Wuorio eko-hiška ⌊video⌋

Če želite vsaj za kakšen dan ubežati stresu vsakodnevnega življenja, dobro izkoristiti dopust in uživati v naravi, poleg tega pa biti še okolju prijazni, je eko-hiška Majamaja Wuorio idealna izbira za vas. Simpatična hiška na otočju Laajasalo, nedaleč od finske prestolnice, postavlja v ospredje žlahtno navezo med človekom in naravo.

Finska, Helsinki

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_portugalski_osamelec

Rdeči portugalski osamelec

Rdeča hiša je umeščena v osamljeno območje, nedaleč stran od mesta Alcácer do Sal na Portugalskem. Arhitekt za črpal navdih zanjo iz stereotipne oblike hiše z dvokapno streho, enostavnimi vrati in okni.

Portugalska, Herdade da Considerada

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_japandi

Japandi – slog, ki ga razume cel svet

Naravna toplina lesa je spoštovana tako v japonskem kot v danskem dizajnu. Prav zaradi lesa sta oba sloga, združena v japandiju, izjemna sostanovalca.

Od Japonske do Danske

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_svetloba

Les, ki se ga je dotaknila svetloba

Vsak košček lesnega furnirja je drugačen; ker odraža svoje poreklo v naravi, daje svetlobi živ značaj, atmosfero toplote in edinstveno kakovost.

Trendi po svetu

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_wood_farm

Od stare kmetije do sodobne arhitekture

Novogradnja, postavljena na temeljih stare lesene kmetije na angleškem podeželju, je ambiciozen projekt sodobnega dizajna, ki na svojstven način poveličuje les; urejena po visokih trajnostnih standardih se lepo umešča na angleško podeželje.

Anglija, Suffolk

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_vintage

Oprema doma, dragocena kot staro vino

Staro pohištvo iz masivnega lesa z mehko zaobljenimi robovi, takšno, ki potihoma vabi roko, da ga poboža in začuti njegovo toplino, postaja vse bolj priljubljeno. Toplino in domačnost si lahko v stanovanju pričaramo tudi z vintage pohištvom, ki pripoveduje zgodbe preteklosti.

Trendi po svetu

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_the_amp

Prenovljen obrečni pub za nov začetek

Nekoč ena glavnih postojank popotnikov na stičišču rek Ouse in Nidd, ki je bila zaradi gradnje novih cestnih infrastruktur tik pred zaprtjem, je z lanskoletno obnovo dobila  čudovito svežo leseno podobo. V nekoliko opuščeno angleško vasico prenovljeni pub zdaj že privablja nove obiskovalce.

Anglija

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_welcome_building

Arktične hišice v Božičkovi deželi

V domovini Božička, največji in obenem najbolj severni finski regiji Laponski, se tik ob severnem tečajniku nahaja prav poseben arktični hotel, imenovan Arctic TreeHouse Hotel. Zgrajen je iz najkvalitetnejšega finskega lesa in ponuja pristno doživetje zasnežene božične pravljice.

Finska

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_the_amp

Prostori žage v Lockerbieu

Ob omembi pisarn in konferenčnih sob si običajno predstavljamo dolgočasne, brezizrazne sobe s pustimi belimi stenami, ki človeku ne vlivajo prav veliko motivacije ali dobrega občutka. Lastniki največje žage v Veliki Britaniji James Jones & Sons Ltd. so se odločili, da si takšne monotonosti ne želijo. S pomočjo arhitektov iz Konishi Gaffney Architects so iz lesa, ki so ga seveda pripravili sami, ustvarili navdihujoč objekt.

Velika Britanija

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_the_amp

Zvok svežine

⌊video⌋

Neštetokrat je že videna klasična oblika kitarskega ojačevalca: črnega, značilne škatlaste oblike, največkrat iz umetne mase ali odetega v umetno usnje. Pri podjetju Da Capo so se odločili zaplavati proti toku in narediti ojačevalec, ki bo popolnoma odstopil od standardov; poleg svojevrstne oblike je njegova glavna odlika ta, da je narejen iz lesa.

Belgija