Od Top idej do Slowoodlife Awards

Da se letošnje Top ideje, ob dejstvu, da sejma Ambient ni bilo, ne bi kar izgubile v času, smo pri SLOWOODLIFE sprejeli odločitev, da bomo na našem portalu objavili vse letošnje Top izdelke s fotografijami in kratkimi opisi. Ob tem smo skozi naše poslanstvo, v okviru katerega širimo zavedanje o uporabi lesa v vsakdanjem življenju, izmed vseh Top idej izbrali peterico tistih, ki so nas najbolj navdušile, in naš izbor poimenovali SLOWOODLIFE AWARDS.

Besedilo: Liljana Vogrinec
Januar 2022

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_kauri
Ne zgodi se vsako leto, da sejem odpade. Pravzaprav se med velikimi sejmi ni zgodilo še nikoli v zgodovini sejemske dejavnosti v Sloveniji, nakar sta sejma Ambient in Dom Plus odpadla že drugo leto zapored. Ker do paradne prezentacije oblikovalcev in proizvajalcev pohištva in opreme na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani znova ni prišlo, smo se v našem uredništvu odločili, da prispevamo, kar je v naši moči.
Top ideje na sejmu Ambient Ljubljana so razstava svežih, kreativnih idej mladih, še neuveljavljenih arhitektov in oblikovalcev. Pred leti so jo na GR zastavili v želji, da postavijo v ospredje mlade ustvarjalce in njihove kreativne ideje predstavijo proizvajalcem pohištva in notranje opreme. Poleg razstave zato ta dogodek, ki že vrsto let nastaja pod taktirko idejnega vodje projekta Ernesta Nograška, u. d. i. o., vsako leto pridobi tudi sopomenko oblikovalska borza.
Da podpremo prizadevanja organizatorjev, smo sklenili vse Top ideje 2021 predstaviti širši javnosti, nekatere pa še posebej postaviti v ospredje. Ker mnoge letošnje oblikovalske rešitve izkazujejo odsev sedanjega časa in v njih kot nekakšen genetski odziv prevladuje zelena miselnost, ni nenavadno, da je veliko izdelkov narejenih v lesu. Izbrali smo jih pet, ki jih ocenjujemo kot resnično izvirne in navdihujoče, in jih uvrstili v pričujoči izbor SLOWOODLIFE AWARDS.

ANJA IN SIMON ŠTAMPAR

DELO IN POČITEK Z VONJEM PO GOZDU

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_kauri
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_kauri
TOP ideja zakoncev Simona in Anje Štampar je lesena podlaga z blazino. Zasnovala sta jo zase, v zadnjem letu in pol pa sta predvidela, da bi lahko pripomoček koristil še komu. Izdelek skrbi za udobno delo in počitek, lahko ga uporabljamo kot pladenj za odlaganje stvari.

»Blazina se dobro prilega našim nogam in nam tako omogoča udobno delo s prenosnim rač unalnikom. Če se nas po nekem času dela lotiutrujenost, ločimo zgornjo leseno podlago od spodnje blazine in jo uporabimo kot vzglavnik, leseni del pa lahko služi kot pladenj;
obrnjen z robom navzgor.

V blazini skrbno izbrano naravno polnilo ostružkov lesa cemprina, ki oddaja prijeten svež vonj po gozdu, zagotavlja sproščeno vzdušje in kakovosten počitek,« predstavita
praktičen, udoben, funkcionalen in iz naravnih materialov narejen pripomoček.

Pred dvema letoma sta že sodelovala na TOP idejah s kolekcijo unikatnih svetil iz lesa in betona. Izdelava lesene podlage z blazino
v primerjavi s svetili ni tako zahtevna. Največ težav sta imela pri nabavi lesa zaradi naraščajočih cen.

»Nenehno je treba delati zalogo materiala in z veseljem poveva, da bo v prihodnje možno dobiti leseno podlago z blazino v različnih vrstah lesa,« navdušeno dodata. Simon in Anja sta se spoznala na lesarski šoli v Mariboru, kjer sta se zaljubila – tudi v les.

Sprva sta ustvarjala za hobi, danes želita ustvarjati izdelke iz lesa za dom, ki bodo kakovostni, funkcionalni in
bodo imeli zgodbo. Navdih za ustvarjanje najdeta v naravi in teksturi lesa, ki daje njunim izdelkom svojstven pečat edinstvenosti.

JERNEJ J. KROPEJ

OBLIKOVANJE JE MISELNA IGRA

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_kauri
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_kauri
Oblikovalec Jernej Jaroslav Kropej iz Ljubljane se v zadnjem času posveča manjšemu lesenemu pohištvu, ki ga razvija pod svojo blagovno znamko. Na oblikovanje gleda kot na iskanje optimalne rešitve, zaradi česar je to zanj neke vrste miselna igra. »Inspirira me narava, vesolje,« pravi.

TOP ideje so po njegovem mnenju eden redkih dogodkov v Sloveniji, kjer lahko produktni
oblikovalec predstavi svoje ideje. Všeč mu je tudi, kako je poskrbljeno za razstavljavce.
Na letošnjem natečaju se je predstavil z dvema izdelkoma za najmlajše.

Poganjalček Vroom je namenjen otrokom od enega leta starosti naprej in je primeren za notranje prostore oziroma gladke površine.  Možnost nastavitve sedeža in krmila omogočata, da poganjalček raste skupaj z otrokom. Podvozje v obliki rolke nudi prostor za stopala in ima zaščitni odbijač.

Nizko ogrodje v sredini omogoča enostavno in varno sedanje in sestopanje. Ob gugalniku Morski pes otrok lahko razvija motorične spretnosti, obenem ga gugalnik popelje v svet morskih doživetij. Gugalnik je primeren za enega ali dva otroka od drugega leta starosti.

Snovalec je posebno pozornost namenil karakterju morskega psa: »V osnovni ploskoviti formi sem poskušal doseči čim bolj plastičen učinek z dodanim temnejšim
furnirjem in s pomočjo detajlov, kot so zobje iz filca, lesketajoče se oči, plavuti.«  Pri izdelavi igrač je izjemno pomembna natančnost, posebno pozornost je namenil površinski obdelavi lesa. »Izdelki, narejeni iz topolovega lesa, so izredno lahki, zaradi česar je z njimi lahko rokovati in so zelo prijetni na otip. Vezana plošča zagotavlja dimenzijsko stabilnost in ima dobre mehanske lastnosti. Prijeten občutek, ki ga daje les, je praktično neprimerljiv s katerim koli drugim materialom,« poudari.

JAN PANGERC

ZA TOPLINO DOMA, Z ZGODBO

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_kauri
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_kauri
Videti je kot kos lesa, ki se sveti. V namizni svetilki, ki daje toplino domu, se srečujeta narava in modernizem. »Svetilka je narejena iz masivnega hrastovega lesa in je naoljena s tikovim oljem. Namenjena je ambientalni osvetlitvi sobe, zato lahko izbiramo barvo svetlobe. Najpogosteje je uporabljena kot nočna lučka, saj zaradi tikovega olja oddaja pomirjajoč vonj,« svoj izdelek opiše Jan Pangerc iz Bukovice pri Vodicah.
Največji izziv pri izdelavi je bilo žaganje črt. »Ker se žaga vrti pod določenimi obrati, obstaja nevarnost, da se koščki odlomijo. Veliko časa sem razmišljal tudi, kako na najbolj eleganten način narediti podstavek, kjer se menja žarnica. Na koncu sem problem rešil tako, da sem med svetilko in podstavkom zvrtal luknjo, kjer pride zatiček oziroma štift. Ta drži svetilko in dno skupaj, ko ga odvzamemo, pa lahko zamenjamo žarnico,« pove. Delo z lesom ga pomirja in hkrati navdihuje. Les je zanj eden najbolj občudovanja vrednih materialov.

 Med prednostmi lesa izpostavi raznolike možnosti obdelave, obnovljivost tega naravnega vira in možnost ponovne uporabe na različne načine. »Najlepše pri lesu je, da ima vsak izdelek svojo zgodbo in ta zgodba šteje.« Zgodbe lesa ljudem prenaša preko svojih izdelkov, želi, da bi spoznali prijetnost in edinstvenost lesa. »Zame je zelo pomembna toplina doma, da se doma počutim udobno in varno,« izpostavi Jan Pangerc. »To bi rad prenesel ljudem, da bi na les in dom gledali kot na kup zlata. Dom nas združuje in povezuje.«

ANDRAŽ RUDI VRHOVŠEK IN BLAŽ SKODLAR

OBSEDETI Z DODANO VREDNOSTJO

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_kauri
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_kauri
Izdelki Andraža Rudija Vrhovška in Blaža Skodlarja iz Ljubljane imajo dva pečata odličnosti Made in Slovenia, ki ga podeljujeta Center za kreativnost ter Muzej za arhitekturo in oblikovanje. Njuni izdelki so že bili nagrajeni na festivalu lesa v Kočevju in TOP idejah, na katerih ustvarjalci premierno predstavijo svoje produkte.

Preprosti in uporabni produkti oblikovalskega kolektiva ADDiD PLUS odražajo predanost, igrivost in radovednost, z dostopnostjo in kakovostjo pa ustvarijo identiteto znamke in doma.

Takšen je tudi stol Hashtag. »Poudarja strukturno vrednost in lepoto lesa ter s preprosto arhitekturo oblikuje mikrookolje, ki spodbuja spreminjanje položaja med sedenjem. Glavna značilnost stola je razdeljeno naslonjalo, ki v kombinaciji naklonov in kotov prebadajočih kosov ustvarja edinstveno ergonomsko funkcijo,« opišeta svoj izdelek. Stol Hashtag bosta med 5. in 10. aprilom 2022 predstavila tudi na milanskem tednu oblikovanja. Step je sorodni izdelek, saj izhaja iz skupnega proizvodnega procesa. Združuje funkcije čajne mizice in pručke.

»Kot miza zagotavlja dovolj veliko odlagalno površino, da jo lahko izkoristimo za delo s prenosnim računalnikom ali tablico. Mizo lahko z električnim podaljškom spremenimo v mikro delovno enoto. Uporabimo jo lahko tudi kot stopnico za doseganje višje ležečih delov bivalnih prostorov,« predstavita vidike uporabnosti. Elementi so oblikovani s preprostimi ravnimi linijami, zasnovan »z mislijo na trajnostni pristop, za zmanjševanje ogljičnega odtisa produkta. Namen je prenesti proizvodnjo v lokalne skupnosti,« razlagata. Oblikovalski kolektiv želi s svojimi izdelki dvigniti ozaveščenost o uporabi slovenskega lesa za izdelke z dodano vrednostjo.

JAN MIHELIČ

MIZA S STARO DUŠO

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_kauri
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_kauri
»Vsak kos znova uporabljenega lesa v sebi skriva staro dušo, ki v kaos sodobnega časa prinaša zgodbe o vztrajnosti, modrosti in toplini,« svoje delo predstavi Jan Mihelič iz okolice Kranja. Je ustanovitelj podjetja Iron x Wood, kjer izdelujejo masivno pohištvo. Kjer spoštljivo in z različnimi tehnikami poskrbijo, da je vsak kos nekaj posebnega.

Na TOP idejo so prijavili mizo, izdelano iz starega hrasta, tj. iz starih tramov, preš in gradbenega lesa. Uporabljen les, ki je nekoč služil kot opora starim kmečkim poslopjem, danes piše nove zgodbe v vašem domu, pojasnjuje avtor.

»Minimalistična oblika nog se v simfoniji povezuje s preteklostjo, ki se odraža na površini mize.« Izdelek dokazuje, da je možno tudi iz recikliranih materialov narediti uporaben, sodoben in vrhunski kos pohištva, ki prepriča s kakovostjo in videzom. Izdelava pohištva iz že uporabljenega lesa zahteva več truda in potrpežljivosti. »Ko najdemo primeren material, sledi precej dolgotrajno odstranjevanje morebitnih žebljev, kamnov in drugih ostankov, ki bi lahko pri nadaljnji obravnavi poškodovali stroje. Ko dobimo les iz sušilnice in ga po korakih zlepimo, sledi čiščenje razpok in grč.

Da je površina primerna za zgornjo ploščo, jo saniramo z epoksidno smolo. Ker je les star in precej dotrajan, je treba postopek večkrat ponoviti,« predstavi metodo obdelave. Kljub zahtevnosti postopka ga delo z lesom pomirja, daje mu zagon in omogoča, da stopa na nove poti, kjer pridobiva dragoceno znanje, izkušnje in spoznanja. »Ob poplavi množične proizvodnje, tudi pohištva, se mi zdi izredno odgovorno in pomembno, da uporabljamo prav les, ki nam daje neskončno paleto možnosti,« postavlja v ospredje. »Je trajen, ekološki in s pozitivnim vplivom na človeka in okolje.«

Z nagrajenci se je pogovarjala Sergeja Javornik.

SLOWOODLIFE_banner_GR

Uživamo, ko lahko z vami delimo naše navdušenje do lesa.
Če želite prebrati več takih člankov, vas vabimo, da se naročite na naše novice!

Morda vas zanima tudi:

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_cedar

Drzno oblikovanje v lesu: pohištvo, ki bi ga imel tudi kralj Salomon

Cedrovino so uporabljali stari Egipčani, oboževali Feničani in častile številne druge civilizacije – kako torej lesa, ki tako lepo diši, ima odlične lastnosti in ustvarja izjemne zgodbe, ne bi cenili danes?

Drzno oblikovanje v lesu: tretje življenje za hrast iz Benetk

Če bi prestolnico Benečije nekoč vzelo morje, kot naj bi nekdaj Atlantido, bi prepoznavna esenca in nesporna slava Benetk še dolgo navdihovali naslednje rodove s prav posebnimi kosi pohištva. Prepoznavno beneško veduto skoraj v celoti držijo nad gladino hrastovi stebri. Le ugibamo, koliko debel jih je nosilo in jih še vedno soustvarja beneško slavo. Zdaj je temu lesu podarjeno tretje življenje v izdelkih prestižnega značaja
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_svetloba

Les, ki se ga je dotaknila svetloba

Vsak košček lesnega furnirja je drugačen; ker odraža svoje poreklo v naravi, daje svetlobi živ značaj, atmosfero toplote in edinstveno kakovost.