Drzno oblikovanje v lesu: pohištvo, ki bi ga imel tudi kralj Salomon

Cedrovino so uporabljali stari Egipčani, oboževali Feničani in častile številne druge civilizacije – kako torej lesa, ki tako lepo diši, ima odlične lastnosti in ustvarja izjemne zgodbe, ne bi cenili danes? 

Besedilo: Dušan Waldhütter/WOW Stories
foto: Riva 1920
Junij 2021

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_cedar
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_cedar

Cedra je hitro rastoče zimzeleno drevo in lahko zraste do višine 40 m, pri čemer lahko spodnji premer debla znaša tudi do 2,5 metra. Danes jo lahko sicer najdemo marsikje po Evropi, a le tu in tam kakšno, v glavnem na velikih vrtovih in v parkih.

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_cedar

Pri Rivi 1920 uporabljajo izključno les dreves, k padejo ob naravnih nesrečah, ali pa jih podrejo iz varnostnih razlogov. Debla shranjujejo na velikem dvorišču pred proizvodno enoto, kjer med kupi lesa osupljivo diši po sveži cedrovini.

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_cedar

Dragoceni material obdelujejo z vrhunsko proizvodno tehnologijo, izdelke pa na koncu obrusijo in dokončajo ročno. Rezultat je na dotik izjemno gladka površina.

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_cedar

Pri Rivi 1920 uporabljajo izključno les dreves, k padejo ob naravnih nesrečah, ali pa jih podrejo iz varnostnih razlogov. Debla shranjujejo na velikem dvorišču pred proizvodno enoto, kjer med kupi lesa osupljivo diši po sveži cedrovini.

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_cedar

Fotelj, katerega ergonomsko oblikovano sedišče poteka v neprekinjeni liniji od sedala do vrha hrbtišča iz enega samega bloka cedrovine, je oblikovala mednarodno priznana oblikovalska hiša Pininfarina. Razpoke in spremembe lesa, do katerih prede med proizvodnjo in kasneje med uporabo, so naravna značilnost in dodatna posebnost te kolekcije.

Les, ki so ga cenile številne kulture
Razlogov, zakaj je cedrovina nekaj posebnega je veliko in ljudje jih poznajo že tisočletja. Uporabljali so jo že v starem Egiptu: njeno žagovino so našli v faraonskih grobnicah, kjer so jo kurili med mističnimi obredi, cedrovo smolo pa je ta starodavna civilizacija uporabljala pri mumificiranju. Feničani so iz cedrovine gradili ladje in hiše, v ta namen so les cedre iz Libanona iskali številni vladarji sosednjih in oddaljenih dežel. Med najbolj znane gradnje, kjer naj bi ga uporabili, spada sodeč po zapisih v Bibliji Salomonov tempelj v Jeruzalemu, pa tudi Davidova in Salomonova palača. Sam kralj Salamon naj bi za gradnjo svojih veličastnih objektov menda zmeraj zahteval izključno cedrovino. Najbrž zaradi kakovosti samega materiala, verjetno tudi zato, ker so cedre s svojo mogočnostjo od pamtiveka simbol večnosti, stabilnosti in moči. Cenili so jih tudi Rimljani in Grki, pa Asirci in Babilonci. In ker so jih vsi tako čislali in opevali kot simbol večnosti, so jih skozi stoletja naposled – zdesetkali.
Oboževani očaki
Líbanonska cédra (znanstveno ime Cedrus libani) je zimzelena drevesna vrsta iz rodu ceder (Cedrus) v družini borovk (Pinaceae). Izvira iz severovzhodnega Mediterana, ki zajema poleg Libanona še vzhodno Sirijo in jugozahodno Turčijo. Cedra je hitro rastoče zimzeleno drevo in lahko zraste do višine 40 m, pri čemer lahko spodnji premer debla znaša tudi do 2,5 metra. Danes jo lahko sicer najdemo marsikje po Evropi, a le tu in tam kakšno, v glavnem na velikih vrtovih in v parkih. Da so Libanonci so svojo predanost temu avtohtonemu drevesu ovekovečili v podobi nacionalnega simbola na svoji zastavi, ni težko razumeti; stare cedre so dejansko veličastne. Danes raste žal le še kakšen odstotek dreves, od tega, kar je rastlo pred kakšnim tisočletjem. Zaradi masovnega izkoriščanja so postali predvsem veliki očaki silno redki in so danes zaščiteni. V Libanonu, kjer je bilo teh dreves največ, zdaj izvajajo obsežen program obnavljanja gozdov. Podobno pa počnejo v Turčiji, kjer s cedrami letno pogozdijo okoli 30.000 hektarjev. V naši bližini danes namensko gojijo cedre v Italiji.
Od tam pa prihaja tudi podjetje izjemne 100-letne tradicije, kjer znajo ob trajnostnem gospodarjenju s tem lesom iz njega ustvariti izjemne izdelke.

Pravi material za prave mojstre
V italijanskem podjetju Riva 1920 so se že pred mnogimi leti zapisali enemu samemu materialu – lesu in dvema  načeloma, ki so jima predani pri oblikovanju in izdelavi svojega pohištva: estetiki in etiki. Svojo uspešno tradicijo so zasnovali na izjemnih rokodelskih veščinah, ki sta jih skozi desetletja dopolnjevala tehnološka inovativnost in kakovostno oblikovanje. Ob spoštovanju okolja, poznavanju arhitekturnih zapovedi in z umetniškim pridihom, so ti italijanski mojstri pred mnogimi leti začeli s proizvodnjo pohištva odlične kakovosti, pri čemer so v središče ustvarjanja enkratnih in brezčasnih izdelkov postavili prav tak material – iskan, kakovosten in cenjen les. Izbrali so vrste, ki so po lastnostih izjemne in imajo bogato zgodovino, zato seveda ne čudi, da je velik del njihovega proizvodnega programa posvečen izključno libanonski cedri.

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_cedar

Za zagotovitev izvirnosti je vsak kos pohištva označen z identifikacijsko ploščico z logotipom podjetja Riva 1920. Da bi bil nakup še bolj edinstven, imajo stranke možnost naročiti pohištvo, ki nosi tudi žig njihove blagovne znamke.

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_cedar

Po želji lahko vsakdo, ki kupi izdelek kolekcije iz cedrovine, prejme v dar posebno drevo. Ta drevesa gojijo v namenskih drevesnicah in so namenjena zasaditvi na vrtu, v gozdu ali v parku. Kdor nima možnosti za zasaditev, a podpira njihovo pobudo za ohranjanje naravnega okolja za prihodnje generacije, lahko izbere možnost “posvojitve”.

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_cedar

Kolekcija iz cedrovine vsebuje okoli sto dizajnersko oblikovanih kosov. Med najbolj prepoznavne zagotovo spadajo tele orjaške lesene ščipalke.

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_cedar

V prsih družbe Riva 1920 bije leseno srce – ljubijo naravo, zato ponujajo verodostojne izdelke v pravem naravnem lesu. Njihovo ustvarjenje je igrivo in poteka v spoštovanju do ljudi, živali in okolja.

Kjer je volja, se najde pot
Če je nekaj priljubljeno stoletja dolgo, je lahko ob napačnem gospodarjenju tudi pogubno, je pokazala zgodovina. Sploh, ker so za priljubljenost tega lesa močni razlogi. Pri Rivi 1920 dobro vedo, da je nekaj čarobnega v teh drevesih. Pa ne le zato, ker so postala tako redka in zaščitena, ampak tudi zaradi njenih lastnostih. Cedrovina omogoča enostavno obdelavo, ima dolgotrajen in prijeten vonj in za povrh pa bogato simboliko. Ta vrsta lesa je danes na rdečem seznamu svetovne zveze za varstvo narave IUCN označena kot ranljiva predvsem zaradi zdesetkanosti in razdrobljene populacije. A so se prav zato pri Rivi močno potrudili z iskanjem načinov, kako lahko s cedrovino gospodarijo trajnostno. Les, ki ga uporabljajo, namreč ni bil posekan za proizvodnjo.
Izkoriščajo izključno tista drevesa, ki so padla bodisi ob naravnih ujmah ali katastrofah, oziroma jih odkupijo tam, kjer jih podrejo iz varnostnih razlogov. Ko denimo ogrožajo nepremičnine ali prometnice. V njihovo skladišče vozijo na tak način pridobljene kolose cedrovine predvsem s severa Italije, zlasti iz Pijemonta in Lombardije.

Dovršena dišeča kolekcija
Cedrovina ima močan sladkobni vonj po cedrovi smoli in tak vonj ohranijo seveda tudi pohištveni kosi, ki že s tem prijetno obogatijo prostor. Drugi del priljubljenosti doda njihova pojavnost: surovo podobo masivnega lesa spretno nadgradi sodobno oblikovanje. Mehak in odporen les, ki je dimenzijsko stabilen, pri Rivi obdelujejo z najsodobnejšimi CNC stroji. Ti so sposobni izdelati praktično gotov predmet neposredno iz lesnega surovca. Izdelke nato še ročno obrusijo in obdelajo z naravnimi materiali.

Pod oblikovanje njihove kolekcije pohištvenih kosov iz masivnega lesa se že leta podpisujejo številni priznani oblikovalci. Poleg stolov, miz, mizic, klopi in knjižnih polic, ponujajo domiselno oblikovane pohištvene dodatke in celo naslonjače. Obsežna kolekcija iz cedrovine vsebuje okoli sto različnih kosov, in če imate radi les in dobro oblikovanje,  skoraj ni možno, da v njihovem izboru ne bi našli kaj zase.
Cedrovina je človeštvo navdihovala tisočletja, z razlogom je očarala tako navadne smrtnike kot despote. Čeprav naj bi kralj Salomon boga prosil le modrosti, naj bi od njega dobil tudi slavo in bogastvo. Karkoli od tega povežemo s to izjemno vrsto lesa, prav vse ji z razlogom pritiče.
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_cedar

Kateri knjižni regal bi sploh lahko bil boljši od tega iz masivne cedrovine, ki krasno diši, za povrh pa odganja molje?

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_cedar

Les je čudežni material, ki vedno znova navdušuje z naravnostjo in toploto; leseni izdelki podjetja s stoletno tradicijo pa tudi z izvirnostjo in z edinstveno podobo.

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_cedar

Težko bi bilo najti prostor, kamor se vsaj kakšen pohištveni kos iz njihove kolekcije ne bi podal. Robustna podoba mizice iz masivnega lesa prispeva prostorski celoti delček duše tega prvobitnega materiala.

Uživamo, ko lahko z vami delimo naše navdušenje do lesa.
Če želite prebrati več takih člankov, vas vabimo, da se naročite na naše novice!

Morda vas zanima tudi:

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_kauri

Drzno oblikovanje v lesu: pohištvo iz jurskega sveta

Bi pogostili svoje najdražje za dekorativno mizo, narejeno iz lesa enega najbolj nenavadnih dreves na svetu, ki je za povrh star 50.000 let? Prisluhnite izjemni pohištveni zgodbi, ki jo piše italijansko podjetje.

Drzno oblikovanje v lesu: tretje življenje za hrast iz Benetk

Če bi prestolnico Benečije nekoč vzelo morje, kot naj bi nekdaj Atlantido, bi prepoznavna esenca in nesporna slava Benetk še dolgo navdihovali naslednje rodove s prav posebnimi kosi pohištva. Prepoznavno beneško veduto skoraj v celoti držijo nad gladino hrastovi stebri. Le ugibamo, koliko debel jih je nosilo in jih še vedno soustvarja beneško slavo. Zdaj je temu lesu podarjeno tretje življenje v izdelkih prestižnega značaja.
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_wood_farm

Od stare angleške kmetije do zgleda sodobne bivanjske arhitekture

Novogradnja, postavljena na temeljih stare lesene kmetije na angleškem podeželju, je ambiciozen projekt sodobnega dizajna, ki na svojstven način poveličuje les. Da je urejena po visokih trajnostnih standardih in se obenem lepo umešča na angleško podeželje, gre zasluga lastniku, investitorju in arhitektu – vse v eni osebi.