Drzno oblikovanje v lesu: pohištvo iz jurskega sveta

Bi pogostili svoje najdražje za dekorativno mizo, narejeno iz lesa enega najbolj nenavadnih dreves na svetu, ki je za povrh star 50.000 let? Prisluhnite izjemni pohištveni zgodbi, ki jo piše italijansko podjetje.

Besedilo: Dušan Waldhütter/WOW Stories
foto: Riva 1920
Junij 2021

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_kauri
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_kauri

Velikost hlodov omogoča izdelavo površin od dveh do dvanajst metrov dolžine. Ta omejitev je posledica velikosti zabojnikov, ki jih uporabljajo za prevoz.

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_kauri

Potapljanje lesa v posebno smolo, ki izpolni vse naravne vdolbine, je dolgotrajni postopek. Zaključni sijaj dobijo z ročnim poliranjem in obdelavo z rastlinskimi olji.

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_kauri

Njihovi avtentični izdelki nastajajo v spoštovanju do ljudi in okolja. Zato se v podjetju že več kot tri desetletja zavezujejo izključno k rabi naravnih materialov.

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_kauri

Sami izberite svoj unikat! Riva 1920 omogoča vsakemu kupcu, da si preko njihove spletne strani sam izbere ploščo, ki je lahko bodisi v prvobitni obliki bodisi obdelana s smolo.

Ob spoštovanju okolja in močne tradicije, ki stoji za znamko Made in Italy, pri podjetju Riva 1920 že skoraj sto let uspešno povezujejo inovacije in dizajn. V sodelovanju z arhitekti in umetniki ustvarjajo pohištvo izjemne kakovosti. V ospredje postavljajo les, izbrani material, ki osmišlja edinstvene in brezčasne predmete, jim vliva življenje, združuje etiko in estetiko. In noben kos lesa te naloge ne zmore opraviti bolje kot kauri, iglavec, ki ga najdemo le v subtropskem podnebju Nove Zelandije.
Ne gre za navaden les. Pred 50.000 leti ga je namreč zajela kataklizma in ga naredila izjemnega. Nesmrtnega.

Velikani, pokopani deset tisočletja
Drevesa kauri (Agathis Australis) so se pojavila v jurskem obdobju pred 135 oziroma 190 milijoni let. Po obsegu debla so z 9 metri največja drevesa na svetu; zrastejo do višine 70 metrov. Na žalost so jih ob osvajanjih pošteno zdesetkali angleški kolonisti.

Kar je ostalo, je zdaj pod vladno zaščito. Človek pa ni edini, ki jih je ogrožal, ob koncu zadnje ledene dobe je niz nepojasnjenih naravnih katastrof z blatom zalil cela prostranstva Nove Zelandije.  Specifične kemične lastnosti zemlje in odsotnost kisika so ustvarili razmere, v katerih so ostala pokopana debla nedotaknjena do današnjih dni. Izkopan les ima enake kakovosti, kot jih ima posekan. Le povsem drugo zgodbo.

Rudnik na koncu sveta
Ko odkrijejo nov »lesni rudnik«, najprej testirajo vzorec lesa in določijo njegovo starost s pomočjo radioaktivnega datiranja ogljikovih izotopov. Ko potrdijo pristnost materiala, nastopi najtežavnejši del. Izkopavanje je mukotrpno zaradi odmaknjenosti najdišč in zahtevnega terena. Blato in odročna pokrajina tvorita slabo kombinacijo s težkimi stroji, potrebnimi za izkop in dvig dragocenega materiala.

Debla lahko tehtajo 200 ali 300 ton, zato jih morajo razrezati, preden jih natovorijo in odpeljejo do oddaljenih žag in skladišč. Deževne zime in močvirni teren omogočata izkopavanja izključno v sušnem obdobju, obdelava materialov je zato nekaj, kar si pustijo za zimske mesece.

Bolj atelje kot proizvodnja
V podjetju Riva 1920 so se specializirali za upcycling izjemno starega in dekorativnega naravnega materiala, ki se po zaslugi strokovnega znanja pretvori v uporabne umetnine. Že razrez lesa je dolgotrajen postopek, ki zahteva odlično poznavanje gradiva. Končni rezultat so kosi dolžine do 12 metrov, širine 2,40 metra in debeline med 8 in 14 cm. Zatem se pokaže pravo mojstrstvo: iz surovcev ustvarjajo fine rokodelske izdelke, ki navdušujejo z izvirnostjo in edinstveno podobo, saj noben kos ni enak drugemu.

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_kauri

Za zunanjo uporabo so najbolj primerne plošče, ki nimajo dodatka smole. Če želimo, da ostanejo brezčasno lepe, potrebujejo redno vsakoletno vzdrževanje.

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_kauri

Posebno podlago iz temnega železa, ki nosi ploščo Miza Earth, s cevastim prerezom in vidnimi zvarnimi spoji, sta zasnovala Renzo in Matteo Piano. Nastala po navdihu prvotnega projekta mize Antico iz projekta Ground Zero… Ground Heroes. Gnezdo kovinskih prečk je spomin na ostanek stolpov Twin Towers po tregediji v New Yorku 11. septembra 2001. Pet v ta namen zasnovanih miz je bilo prodanih na dobrodelni dražbi, prihodek pa so pri Rivi 1920 v celoti namenili družinam newyorških gasilcev.

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_kauri

Iz križno rezanega dela hloda oblikujejo takšne mize v celoti izdelane iz masivnega lesa kauri.

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_kauri

Miza Earth je stiliziran simbol zemlje: kosi lesa so celine, področja s smolo pa oceani. Dekorativno posebnost ustvarjajo kontrasti svetlobe in senc.

Miza, ki je ujela zgodovino
Miza je pomemben element doma, njen namen ni le funkcionalnost, ampak tudi simbolnost; okrog mize doživljamo najbolj čustvene trenutke in beležimo najpristnejše spomine, razmišljajo v starem italijanskem podjetju in temu primerno snujejo svoje projekte. Z občutljivim in počasnim postopkom potapljajo les v posebno prosojno smolo, ki izpolni naravne vdolbine, zapolni prazne prostore in poravna stranice. Ročno brušenje ustvari enakomerno in gladko površino, ki jo na koncu obdelajo še s posebnim rastlinskim oljem. Na tak način je nastala tudi njihova najbolj prepoznavna miza, imenovana Earth (Zemlja). Oblika ponazarja stiliziran simbol zemlje, kjer predstavljajo kosi lesa posamezne celine, področja s smolo pa oceane.
Barva lesa in prosojnost smole ustvarita z igro svetlobe in senc izjemne dekorativne učinke. Mize izdelujejo seveda tudi zgolj iz masivnega lesa. Take oplemenitijo prostor z robustno podobo prvobitnega materiala, z izjemnim golim kosom zemljine zgodovine. Priloženo potrdilo, ki ga ob vsakem izdelku izstavi rimska univerza La Sapienza, kupcu jamči avtentičnost in potrjuje v laboratoriju izmerjeno starost lesa, uporabljenega pri proizvodnji. Običajno se giblje med 7000 in 50.000 leti.

Zaokrožena zgodba
Kupci lahko ob nakupu pohištva iz lesa kauri sodelujejo tudi v pobudi Natural Living – po želji prejmejo majhno sadiko drevesa, namensko gojenega iz semen v posebnih drevesnicah, z namenom, da jo posadijo v parku, gozdu ali na vrtu.

Pri Rivi 1920 s tem izkazujejo konkretno zavezanost k ohranjanju narave za prihodnje generacije in tako z odkopavanjem začeti krog sklepajo z vračanjem naravi.

Ste vsaj za hip pomislili, kako bi se mize Earth podala v vaš dom? Preverili smo pri proizvajalcu in ugotovili, da bi vas pripeljana v Slovenijo – z dostavo, davkom in zavarovanjem – stala okoli 30.000 evrov.

Bi znali njen nakup osmisliti kot zanimivo investicijo?

Ali pa bi bilo dovolj, da vas bi vsak dan znova razveselil pogled na ta izjemni kos pohištva?
Morda bi vas dotik tega lesa vedno znova spomnil, kako majhni in minljivi smo v resnici in kako neznatne so za stvarstvo naše vsakodnevne težave.

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_kauri

Ena od njihovih prepoznavnih linij ima unikatno kiparsko podnožje iz bleščeče pločevine, ki ga je skoval mednarodno priznani umetnik Helidon Xhixha.

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_kauri

Največji preživeli kauri nosi maorsko ime Tane Mahuta, kar pomeni gospodar gozda. Nad Aotearoo (maorsko ime za Novo Zelandijo, kar bi lahko prevedli kot Dežela dolgega belega oblaka) bdi že zelo dolgo. Ocenjujejo, da je ta očak star nekje med 1250 in 2500 leti.

Uživamo, ko lahko z vami delimo naše navdušenje do lesa.
Če želite prebrati več takih člankov, vas vabimo, da se naročite na naše novice!

Morda vas zanima tudi:

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_cedar

Drzno oblikovanje v lesu: pohištvo, ki bi ga imel tudi kralj Salomon

Cedrovino so uporabljali stari Egipčani, oboževali Feničani in častile številne druge civilizacije – kako torej lesa, ki tako lepo diši, ima odlične lastnosti in ustvarja izjemne zgodbe, ne bi cenili danes?

Drzno oblikovanje v lesu: tretje življenje za hrast iz Benetk

Če bi prestolnico Benečije nekoč vzelo morje, kot naj bi nekdaj Atlantido, bi prepoznavna esenca in nesporna slava Benetk še dolgo navdihovali naslednje rodove s prav posebnimi kosi pohištva. Prepoznavno beneško veduto skoraj v celoti držijo nad gladino hrastovi stebri. Le ugibamo, koliko debel jih je nosilo in jih še vedno soustvarja beneško slavo. Zdaj je temu lesu podarjeno tretje življenje v izdelkih prestižnega značaja
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_svetloba

Les, ki se ga je dotaknila svetloba

Vsak košček lesnega furnirja je drugačen; ker odraža svoje poreklo v naravi, daje svetlobi živ značaj, atmosfero toplote in edinstveno kakovost.