Drzno oblikovanje v lesu: tretje življenje za hrast iz Benetk

Če bi prestolnico Benečije nekoč vzelo morje, kot naj bi nekdaj Atlantido, bi prepoznavna esenca in nesporna slava Benetk še dolgo navdihovali naslednje rodove s prav posebnimi kosi pohištva. Prepoznavno beneško veduto skoraj v celoti držijo nad gladino hrastovi stebri. Le ugibamo, koliko debel jih je nosilo in jih še vedno soustvarja beneško slavo. Zdaj je temu lesu podarjeno tretje življenje v izdelkih prestižnega značaja.

Besedilo: Dušan Waldhütter/WOW Stories
foto: Riva 1920
Februar 2021

Z obliko tega stolčka iz masivnega lesa je švicarski arhitekt Mario Botta izkazal čast slovitemu romunskemu kiparju Constantinu Brancusiju. Pri Rivi 1920 jih izdelujejo v treh različnih velikostih, če jih zložite enega na drugega pa nastane takšna zanimiva beneška skulptura.

Briccole so nesporni junaki Benetk, zaznamujejo lagunsko plimovanje in vodijo čolne, po katerih slovi to mesto po vsem svetu.

S tem knjižnim regalom je izjemni italijanski arhitekt Michele De Lucchi več kot odlično pokazal, kako so najboljše rešitve preproste, a zelo domiselne. In da najboljši material ne potrebuje kompleksne obdelave, da bi v ospredje stopila njegova veličina.

Klopca v obliki lesenega samoroga z modrimi in okroglimi očmi iz muranskega stekla in rogom, ki odseva zlato bronzo, je narejena, da vzbuja domišljijo otrokom od 1 do 99 leta.

Posebna zgodba, kot so posebne Benetke same
Nekdaj prestolnica Kneževine Benetke, nato do 18. stoletja središče Beneške republike; danes živi glavno mesto Benečije od zgodovine, slikovite podobe in stare slave. Veličastna preteklost in vsekakor posebnost, da je mesto zgrajeno na morju, letno pritegne okoli 30 milijonov turistov. Zaradi tega se domačini množično izseljujejo, hiše in ulice pa čedalje bolj pogrezajo v stare naplavine ledeniških rek. A to očitno ne zmanjšuje njegove atraktivnosti. Katero pa so še zgradili na več kot sto otokih, katero se še lahko pohvali, da živahen mestni utrip ne nastaja na cestah, ampak v 170 kanalih, ki jih prečka več kot 400 mostov? Le kdo si ne bi želel posedovati spominek iz tako legendarnega kraja? Poleg replike beneške maske ali modelčka gondole, ki ju lahko kupite kjerkoli, obstaja še nekaj precej bolj atraktivnega in unikatnega. Nič manj posebnega, kot so Benetke same.
Mesto, ki ima posebne temelje
Prepoznavno beneško veduto skoraj v celoti držijo nad gladino hrastovi stebri. Izbira te vrste lesa ni naključje. Je izjemno obstojen in trd les, ki so ga tisočletja dolgo uporabljali za gradnjo hiš in ladij. Če so za vsako jadrnico porabili okoli 2000 dreves, lahko le ugibamo, koliko debel jih je nosilo in jih še vedno soustvarja beneško slavo.
Iz hrasta so tudi briccole, posebni stebri, s katerimi v beneški laguni že stoletja označujejo plovne poti in so nesporna posebnost tega mesta. Ko enkrat odslužijo in jih je treba zaradi dotrajanosti zamenjati, jim v italijanskem podjetju Riva 1920, v katerem se z lesom ukvarjajo že okroglo stoletje, omogočijo novo poslanstvo. Po dolgih letih v službi gondoljerjev na meji med zrakom in vodami beneške lagune, jih obdarijo z novo funkcionalnostjo in podobo. Hrast iz briccol dobi z njihovo pomočjo tretje življenje v domovih ljubiteljev kakovostnega pohištva.
Ko odsluži, je dovolj dober
Glede vzdržljivosti je ta les zelo hvaležen. Enako dobro kot na zraku se obnaša tudi v vodi, zato ni čudno, da so Benečani svojo prestolnico postavili prav na hrastovini. Briccole kljubujejo tokovom beneške lagune običajno med enim in dvema desetletjema. V tem času ne služijo le gondeljerjem in čolnarjem, ampak ponujajo edinstven habitat tamkajšnji flori in fauni. Stebri so dolgi okoli deset metrov, tretjina jih gleda iz vode, kakšna tretjina je v vodi, spodnji del pa je zakopan v morsko dno. Ko jih dodobra načnejo okoljski vplivi, jih s posebnimi stroji previdno izvlečejo iz lagunskih sipin. Nato jih razrežejo in zaradi dolgega staža pod morsko gladino s posebnimi postopki temeljito posušijo. Slednjič so pripravljeni za novo nalogo.

Preden ga zaščitijo z naravnim rastlinskim voskom, les temeljito posušijo in previdno mehansko očistijo, da ohranijo vse njegove posebnosti.

Eden najbolj iskanih izdelkov iz hrastovine briccol je okrogla miza zaobljenih robov, s površino in nogami v obliki spirale. Oblikoval jo je oblikovalec in arhitekt Mario Bellini, čigar dela ponosno razstavlja tudi newyorški muzej sodobne umetnosti MoMA.

Pod oblikovanje omarice s podstavkom iz popolnoma črnega pigmentiranega hrasta in frontami iz briccol, se je podpisal oblikovalec Marco Piva. Stilska svoboda, ki jo odražajo projekti njegovega oblikovalskega studia, zaznamuje podobo hotelskih kompleksov in prestižnih zasebnih hiš na Kitajskem, v ZDA, Indiji, Združenih arabskih emiratih, Italiji, Alžiriji in Albaniji.

Prav posebno in konstrukcijo precej zahtevno je oblikovan pohištveni element, ki povezuje novo poslanstvo starih hrastovih čokov s prejšnjim življenjem na gladini beneške lagune. Tudi zdaj leži njihov večji del pod površjem prosojne in bleščeče ploskve …

Briccole najdemo v beneški laguni praviloma postavljene v trojicah, prav tako kot so zasnovane noge tega barskega stola. Ti prepoznavni stativi tudi zdaj, ko so postavljeni okoli šanka, usmerjajo mimoidoče in označujejo mejo med »suho in mokro« cono.

S pečatom Benetk
S svojo rastjo, veliko krošnjo in izjemno trdim lesom hrast vse od pradavnine simbolizira mogočnost, veličastnost in častitljivost. Velja za najpomembnejše drevo v bajeslovju stare Evrope in temu primerno spoštovanje mu izkazujejo tudi pri Rivi. Unikatnih beneških surovcev se lotijo z znanjem in opremo, ki sta plod desetletij dela z masivnim lesom. Ko se hrastovina posuši, jo skrbno očistijo, tako da ohranijo nepopolnost posameznih kosov in njihovo znamenito patino. To so drobne sledi ladijskih črvov, majhne okrogle vdolbinice, ki tvorijo na površini stebrov unikatne vzorce.
Leta rabe tako obdarijo briccole z edinstvenim in plemenitim videzom, dodajo pridih romantike in očarljiv pečat zgodovine. Rezultat dela s sodobno tehnologijo, z naravnimi voski rastlinskega izvora in dragocenim obrtniškim znanjem, je edinstveno leseno pohištvo.

Izjemen material s prav takšno zgodbo
S svojimi linijami, med katerimi sta poleg Briccole še Cedar in Kauri, postavljajo pri Rivi 1920 v ospredje vrhunski les, ki mu je podarjeno tretje življenje v izdelkih prestižnega značaja. S proizvodnjo, ki ne obremenjuje okolja, združujejo tehnološke inovacije in brezčasno oblikovanje na visoki kakovostni ravni.

Simbolna provinca beneške republike
Uspešno povezujejo estetiko in etiko, saj proizvajajo izdelke, katerih prava vrednost ob vrhunskem materialu je odlična zgodba. Z njo nas opozarjajo, da je les dragocen, a ne neskončen naravni vir. Spretno znajo izkoriščati sposobnost narave, da vzbuja edinstvena čustva, in jo na unikaten način povezujejo s čarobnostjo severnoitalijanskega arhitekturno-zgodovinskega dragulja. Vsako stanovanje lahko s kosom tega pohištva postane simbolna provinca slavne Beneške republike in novi dom pristnega gradnika najbolj slikovitega italijanskega mesta.
Uživamo, ko lahko z vami delimo naše navdušenje do lesa.
Če želite prebrati več takih člankov, vas vabimo, da se naročite na naše novice!

Morda vas zanima tudi:

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_kauri

Drzno oblikovanje v lesu: pohištvo iz jurskega sveta

Bi pogostili svoje najdražje za dekorativno mizo, narejeno iz lesa enega najbolj nenavadnih dreves na svetu, ki je za povrh star 50.000 let? Prisluhnite izjemni pohištveni zgodbi, ki jo piše italijansko podjetje.
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_cedar

Drzno oblikovanje v lesu: pohištvo, ki bi ga imel tudi kralj Salomon

Cedrovino so uporabljali stari Egipčani, oboževali Feničani in častile številne druge civilizacije – kako torej lesa, ki tako lepo diši, ima odlične lastnosti in ustvarja izjemne zgodbe, ne bi cenili danes?
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_cedar

Unikatna hiša z leseno kožo in vrhunsko opremo

Unikatna hiša Shutter House je zgrajena kot betonska struktura, obdana z lokalnim lesom, ki deluje kot lesena koža. Mehanski sistem omogoča, da se leseni elementi, ki imajo hkrati funkcijo okenskih senčil in fasade, odpirajo in zapirajo, tako z njimi stanovalci ustvarjajo občutek intimnosti, hkrati pa imajo neoviran pogled na bližnje jezero.