Unikatna hiša z leseno kožo in vrhunsko opremo

Unikatna hiša Shutter House je zgrajena kot betonska struktura, obdana z lokalnim lesom, ki deluje kot lesena koža. Mehanski sistem omogoča, da se leseni elementi, ki imajo hkrati funkcijo okenskih senčil in fasade, odpirajo in zapirajo, tako z njimi stanovalci ustvarjajo občutek intimnosti, hkrati pa imajo neoviran pogled na bližnje jezero.

Besedilo: Jasna Marin | Večer
foto: Jack Lovel; Fragments Photography
Februar 2021

Posebna v vseh pogledih
Shutter House je navdihujoče in premišljeno zasnovan dom, v katerem živi moderna družina. Stavba je posebna tako zaradi oblike, kot tudi z opremljevalskega vidika. Skrbno je opremljena s pohištvom, svetili, preprogami in drugo opremo priznanih blagovnih znamk, pod katerimi so podpisani nekateri najbolj ugledni oblikovalci na svetu, med njimi Patrica Urquiola (Kettal, CC Tapis, Moroso, Glas Italia), Inga Sempé (Golran), Studio Pepe (CC Tapis), Michael Anastassiades (Michael Anastassiades), Gino Sarfatti (Astep) in Vittoriano Viganò (Astep). Za opremljanje notranjih in zunanjih prostov sta poskrbeli Mobilia, avstralsko podjetje, specializirano za vrhunske oblikovalske izdelke in najuglednejše blagovne znamke pohištva, razsvetljave in drugih arhitekturnih izdelkov, in studio za oblikovanje prostorov State of Kin iz Pertha.

Veličasten vhod
Hiša se razprostira na treh ravneh. V pritličju so garaža za štiri avtomobile, vinska klet in spektakularno trinadstropno preddverje, ki prek izstopajočega stopnišča povezuje vsa nadstropja.

Z lesom opažen vhod in jaški dvigala obdajajo svetle bele porcelanske stenske luči. Pravi dragulj v preddverju je preproga Fordite, ki jo je oblikovala Patricia Urquiola v sodelovanju s podjetjem CC Tapis, saj z barvami prinaša radosten občutek v dom.
Štiri spalnice, tri kopalnice, pralnica in galerija se nahajajo v prvem nadstropju, skupaj z intimnim dvoriščem in balkoni, ki mejijo na vsako spalnico.

Bivanje v višavah
V drugem nadstropju so dnevna soba, jedilnica in kuhinja odprtega tipa. Ti prostori ponujajo panoramski pogled na jezero Monger ter se z ločenim studiem povezujejo s teraso in bazenom. V dnevni sobi sodobna na več strani obrnjena sedežna garnitura stanovalcem omogoča, da se ozrejo navzven proti dvorišču, napolnjenem s svetlobo, ali pa, da občudujejo umetnino na nasprotni steni, vmesni prostor pa je zasnovan kot prostor za razmislek in premor.

Vez med zunanjostjo in notranjostjo
S soncem napolnjen sprednji balkon je opremljen s sproščenim pohištvom Urquioline kolekcije Vimini iz podjetja Kettal; v njem prepoznamo sodoben pridih tradicionalnih materialov, ki jih preveva eleganca. Toplota in barve zunanjega prostora nežno prehajajo v jedilnico.
Sodobna in vsestranska kuhinja se odpira tako proti jedilnici, kot tudi v smeri osrednjega dnevnega prostora, ki s svojo zasnovo ponuja nežno ravnovesje oblik, barv in materialov.

Skladno dopolnjevanja
Arhitektura in notranja struktura sta izvedeni dovršeno. Za notranje oblikovalce je bilo bistveno, da so izbrali opremo, ki ne tekmuje z izraznostjo stavbe, temveč da jo dopolnjuje in zgolj še izboljša celotno sliko. Hiša je ekspresivne in igrive narave, vendar se skoznjo pretaka eleganca, zato je bilo treba vzpostaviti subtilno ravnovesje za prijetno bivanje, kar je notranjim oblikovalcem uspelo z opremo organskih oblik in mehkega značaja.

Uživamo, ko lahko z vami delimo naše navdušenje do lesa.
Če želite prebrati več takih člankov, vas vabimo, da se naročite na naše novice!

Morda vas zanima tudi:

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_DEN (2)

DIY: lična glamping hišica

V studiu DEN so ustvarili leseno hiško, na moč podobno hiškam iz številnih slovenskih glampingov, a je ta vseeno drugačna: kupci jo lahko naročijo preko spleta, nato pa jo postavijo sami. Bo v tej ponudbi našel navdih tudi kakšen slovenski proizvajalec?

Rdeči portugalski osamelec

Rdeča hiša je umeščena v osamljeno območje, nedaleč stran od mesta Alcácer do Sal na Portugalskem. Arhitekt za črpal navdih zanjo iz stereotipne oblike hiše z dvokapno streho, enostavnimi vrati in okni.
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_hiša_ob_mangovcu

Hiša ob mangovcu

Hiša ob mangovcu je zasnovana kot drugi dom in lastnikom pomeni popoln umik od živahnih ulic indijskega mesta Mumbaj. Arhitekturni studio PKA je stavbo zasnoval kot fizično manifestacijo povezovanja stavbe z naravnim okoljem.