Hiša ob mangovcu

Hiša ob mangovcu je zasnovana kot drugi dom in lastnikom pomeni popoln umik od živahnih ulic indijskega mesta Mumbaj. Arhitekturni studio PKA je stavbo zasnoval kot fizično manifestacijo povezovanja stavbe z naravnim okoljem.

Besedilo: Jasna Marin | Večer
Fotografije/Vir: Amit Pasricha; www.studiopka.com
Maj 2021

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_hiša_ob_mangovcu
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_hiša_ob_mangovcu
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_hiša_ob_mangovcu
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_hiša_ob_mangovcu
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_hiša_ob_mangovcu
Arhitekti so uporabili naravne materiale in teksture ter razporedili prostore tako, da stanovanje odprto komunicira z naravo. Na parceli je bujna vegetacija, med rastlinami tam najdemo tudi več starih mangovcev, ki so jih arhitekti ohranili in zgolj nekoliko drugače razvrstili po parceli. Pri tem pa so poskrbeli, da so korenine ob izkopavanju in presajanju ostale nepoškodovane. Zelenje, ki obdaja bivalni objekt, zagotavlja barvitost in privlačno igro med sencami in sončno svetlobo na terasi.
Na strehi je kritina iz rdeče gline, zunanje stene so delno iz vidnih opek, delno iz betona. Štirje vhodi zagotavljajo, da imajo stanovalci neposreden dostop do okoliške pokrajine. V pritličju so glavni družabni prostori, ki omogočajo dostop do vrta in bazena. Kuhinja in dnevna soba sta središče doma, več zasebnih prostorov, ki so zlasti v zgornjem nadstropju hiše, pa omogoča, da se stanovalci sprostijo v intimi lastnega doma.
Presenetljiva je zasnova jeklenih stopnic, ki v rahlem loku popelje sprehajalca v zgornje nadstropje. Galerija pod izpostavljeno strešno kritino povezuje različne spalnice in ima obenem funkcijo drugega dnevnega prostora. V notranjosti so arhitekti uporabljali naravne materiale, tako izstopajo toplota lesa, opeke in terakote, ki so jih dopolnili z betonskimi in kovinskimi površinami.
Uživamo, ko lahko z vami delimo naše navdušenje do lesa.
Če želite prebrati več takih člankov, vas vabimo, da se naročite na naše novice!

Morda vas zanima tudi:

Unikatna hiša z leseno kožo in vrhunsko opremo

Unikatna hiša Shutter House je zgrajena kot betonska struktura, obdana z lokalnim lesom, ki deluje kot lesena koža. Mehanski sistem omogoča, da se leseni elementi, ki imajo hkrati funkcijo okenskih senčil in fasade, odpirajo in zapirajo, tako z njimi stanovalci ustvarjajo občutek intimnosti, hkrati pa imajo neoviran pogled na bližnje jezero.
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_hiša_ob_Vilni

Hiša ob Vilni

Majhno stavbo z nizkim ogljičnim odtisom opredeljujeta minimalen dizajn in maksimalno udobje – tako vsaj zatrjujejo arhitekti studia Utopium s sedežem v litovskem glavnem mestu Vilna, ki so zasnovali prikupno etno kočo. V njej so združili koncept počasnega življenja z minimalizmom
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_idilična_gozdna_hišica

Idilična gozdna hišica

Gozdna hišica je umeščena med visokimi drevesi v hribovitem predelu severne Kalifornije. Za razliko od tradicionalnih lesenih gradenj hiša ni iz ene konstrukcijske enote, temveč iz devetih, ki so povezane med seboj in se hkrati čudovito prepletajo z gozdom.