Hiša ob Vilni

Majhno stavbo z nizkim ogljičnim odtisom opredeljujeta minimalen dizajn in maksimalno udobje – tako vsaj zatrjujejo arhitekti studia Utopium s sedežem v litovskem glavnem mestu Vilna, ki so zasnovali prikupno etno kočo. V njej so združili koncept počasnega življenja z minimalizmom.

Besedilo: Jasna Marin | Večer
Fotografije/Vir: Leonas Garbacauskas/www.utopiu.it

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_hiša_ob_Vilni
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_hiša_ob_Vilni
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_hiša_ob_Vilni
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_hiša_ob_Vilni
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_hiša_ob_Vilni
Koča stoji na robu gozda jugovzhodno od prestolnice Litve. Spogleduje se z idilično zeleno pokrajino, polno slikovitih travnikov in gozdnih površin, v daljavi pa so vidni podeželski domovi. Etno koča je zgrajena na jeklenih tramovih, s čimer zmanjšuje svoj vpliv na zemljišče in izkorišča topografijo mesta. Temna lesena obloga omogoča, da se objekt lepo zlije z okoliškimi drevesi. Medtem ko bujni gozd daje zatočišče zadnjemu delu hiške, se sprednji del dviga nad zeleno pokrajino.
Arhitekti so optimalno izkoristili notranji prostor ter ustvaril kompaktno in udobno bivališče. Zgolj najnujnejše pohištvo, skrite shrambne površine in bele stene naredijo kočo navidezno in dejansko bolj prostorno. Počitniška koča ima samo en bivalni prostor, v katerem so velika postelja, kuhinjski kotiček in sedežna garnitura. Kaminska peč skupaj z lesenimi tlemi in rustikalnimi detajli poskrbi za prijetno toplino v notranjosti. In kje je kopalnica? Vrata, ki so na koncu spalnične niše, vodijo vanjo.
Steklena vrata se odpirajo na balkon, ta je zasnovan pod kotom in ponuja dovolj prostora za mizico in dva stola. Lastnika si na njem zjutraj večkrat privoščita zajtrk, zvečer pa kozarček vina, ob katerem postane pogled na mirno pokrajino še bolj romantičen.
SLOWOODLIFE_banner_GR

Uživamo, ko lahko z vami delimo naše navdušenje do lesa.
Če želite prebrati več takih člankov, vas vabimo, da se naročite na naše novice!

Morda vas zanima tudi:

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_sodobna_pensilvanska_hiša

Sodobna pensilvanska kmečka hiša

Na travniku družinske kmetije z 280 hektarji v presunljivi naravni pokrajini so pri Cutler Anderson Architects zasnovali štirisobno sodobno podeželsko hišo, ki je vsebinsko povezana z lokalno skupnostjo. Navdih za obliko stavbe so arhitekti poiskali v vernikularni, torej ljudski arhitekturi, v skednjih, in ponudili izjemno sodobno interpretacijo tradicionalne lesene strukture.
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_tasmanska_počitniška_hiša

Tasmanska lesena počitniška hiša

Ko je k arhitektom iz studia Maguire + Devine Architects pristopila stranka z željo, da zasnujejo idealno počitniško hišo, je imela prav posebno željo. Zasnovali naj bi trajnostno počitniško hišo z vgradnim pohištvom, ki bi ponudila umik pred živahnim mestnim življenjem, hkrati pa naj bi odražala minimalizem tradicionalnih japonskih domov in sodoben dizajn. Počitniška hišica na otoku Bruny ustreza vsem tem zahtevam.
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_tasmanska_počitniška_hiša

Rdeči portugalski osamelec

Rdeča hiša je umeščena v osamljeno območje, nedaleč stran od mesta Alcácer do Sal na Portugalskem. Arhitekt za črpal navdih zanjo iz stereotipne oblike hiše z dvokapno streho, enostavnimi vrati in okni.