Tasmanska lesena počitniška

hiša

Ko je k arhitektom iz studia Maguire + Devine Architects pristopila stranka z željo, da zasnujejo idealno počitniško hišo, je imela prav posebno željo. Zasnovali naj bi trajnostno počitniško hišo z vgradnim pohištvom, ki bi ponudila umik pred živahnim mestnim življenjem, hkrati pa naj bi odražala minimalizem tradicionalnih japonskih domov in sodoben dizajn. Počitniška hišica na otoku Bruny ustreza vsem tem zahtevam.

Besedilo: Jasna Marin | Večer
Fotografije/Vir: Maguire + Devine Architects; maguiredevine.com.au
April 2021

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_tasmanska_počitniška_hiša
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_tasmanska_počitniška_hiša
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_tasmanska_počitniška_hiša
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_tasmanska_počitniška_hiša
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_tasmanska_počitniška_hiša
Sodobna silhueta hiše izstopa sredi bujne vegetacije v čudoviti otoški pokrajini ob južni obali Tasmanije. V kompaktni in praktični hiši je prostor kar najbolje izkoriščen in zagotavlja obilo udobja. V minimalistični notranjosti je le vgradno pohištvo. Edini izjemi sta nizka miza in vzmetnica v podstrešnem delu. Lesene površine v bivalni prostor vnašajo toplino, zračne prostore pa osvetljuje naravna svetloba.
V pritličju hiše so kuhinja z dnevno sobo, delovna soba, kopalnica in pralnica, v zgornjem nadstropju, do katerega vodi lesena lestev, pa je prostor za spanje. Velika okna in drsna vrata notranjost povezujejo z naravo. Na severu hiša meji na visoka drevesa, z južne strani pa se odpira širok pogled na pokrajino. S pomočjo dveh teras na vzhodni in zahodni strani hiše se lahko lastniki povežejo z naravo in sprostijo.

Na obe terasi sije dopoldansko in popoldansko sonce, na zahodni terasi pa je vgrajen tudi masažni bazen s toplo vodo. Ta trajnostno zasnovana počitniška hišica ima sistem za zbiranje deževnice in sončne kolektorje ter strešno okno, ki prepušča obilo dnevne svetlobe.

Uživamo, ko lahko z vami delimo naše navdušenje do lesa.
Če želite prebrati več takih člankov, vas vabimo, da se naročite na naše novice!

Morda vas zanima tudi:

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_borova_hiška

Borova hiška štirih volumnov

Na robu gozda Nordmarka na Norveškem stoji privlačno zasnovana lesena počitniška hiška. Poimenovali so jo po jezeru Mylla, ki je v neposredni bližini. Hišo so projektirali v biroju Mork-Ulnes Architects, kjer so se skrbno lotili načrtovanja, da bi čim manj posegali v naravo.
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_DEN (2)

DIY: lična glamping hišica

V studiu DEN so ustvarili leseno hiško, na moč podobno hiškam iz številnih slovenskih glamingov, a je ta vseeno drugačna: kupci jo lahko naročijo preko spleta, nato pa jo postavijo sami. Bo v tej ponudbi našel navdih tudi kakšen slovenski proizvajalec?

Rdeči portugalski osamelec

Rdeča hiša je umeščena v osamljeno območje, nedaleč stran od mesta Alcácer do Sal na Portugalskem. Arhitekt za črpal navdih zanjo iz stereotipne oblike hiše z dvokapno streho, enostavnimi vrati in okni.