Rdeči portugalski osamelec

Rdeča hiša je umeščena v osamljeno območje, nedaleč stran od mesta Alcácer do Sal na Portugalskem. Arhitekt za črpal navdih zanjo iz stereotipne oblike hiše z dvokapno streho, enostavnimi vrati in okni.

Besedilo: Jasna Marin | Večer
foto: Joao Guimaraes – JG Photography, Carlos Cezanne, Tiago Rebelo de Andrade | www.rebelodeandrade.com
Februar 2021

Ko je arhitekt Luís Rebelo de Andrade prvič obiskal Herdade da Considerada, ki se razteza na več kot 500 hektarjev velikem zemljišču, je ugotovil, da območje nima geodetskih oznak. Zaradi tega se lahko popotniki in obiskovalci hitro izgubijo v čudoviti, vendar precej enoviti pokrajini. Arhitekt je načrtoval Hišo 3000 tako, da je postala nova referenčna točka na tem območju. Njena mogočna struktura izstopa med starimi borovci in plutovci. Pri obliki stavbe se je namerno spogledoval s prvimi bivališči na ameriškem zahodu, klasično prerijsko hišo, s čimer je oblikovanju dodal posebno dimenzijo.
Kot kontrast živobarvni zunanji oblogi pročelja ima hiša umirjeno notranjost. Lesena tla in stenski opaži, po meri izdelana kuhinjska oprema, skrbno izbrani dekorativni predmeti, tradicionalni vzorci in nekaj modernega pohištva se združujejo v eklektičnem prostoru ter stanovalcem ponujajo kar največje udobje. Velika okna pozdravljajo naravo iz tople notranjosti, uokvirjajo razglede in poplavljajo prijetno bivališče z naravno svetlobo.
Umestitev hiše med drevesi ponuja odlično priložnost za sprostitev in občudovanje edinstvene okolice. V arhitekturnem biroju so se osredotočili tudi na trajnost. Postavili so sončno elektrarno in kolektorje, s pomočjo katerih Hiša 3000 proizvede več energije, kot je dejansko potrebuje.
Uživamo, ko lahko z vami delimo naše navdušenje do lesa.
Če želite prebrati več takih člankov, vas vabimo, da se naročite na naše novice!

Morda vas zanima tudi:

Unikatna hiša z leseno kožo in vrhunsko opremo

Unikatna hiša Shutter House je zgrajena kot betonska struktura, obdana z lokalnim lesom, ki deluje kot lesena koža. Mehanski sistem omogoča, da se leseni elementi, ki imajo hkrati funkcijo okenskih senčil in fasade, odpirajo in zapirajo, tako z njimi stanovalci ustvarjajo občutek intimnosti, hkrati pa imajo neoviran pogled na bližnje jezero
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_DEN (2)

DIY: lična glamping hišica

V studiu DEN so ustvarili leseno hiško, na moč podobno hiškam iz številnih slovenskih glampingov, a je ta vseeno drugačna: kupci jo lahko naročijo preko spleta, nato pa jo postavijo sami. Bo v tej ponudbi našel navdih tudi kakšen slovenski proizvajalec?
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_hiša_ob_Vilni

Hiša ob Vilni

Majhno stavbo z nizkim ogljičnim odtisom opredeljujeta minimalen dizajn in maksimalno udobje – tako vsaj zatrjujejo arhitekti studia Utopium s sedežem v litovskem glavnem mestu Vilna, ki so zasnovali prikupno etno kočo. V njej so združili koncept počasnega življenja z minimalizmom.