Borova hiška štirih volumnov

Na robu gozda Nordmarka na Norveškem stoji privlačno zasnovana lesena počitniška hiška. Poimenovali so jo po jezeru Mylla, ki je v neposredni bližini. Hišo so projektirali v biroju Mork-Ulnes Architects, kjer so se skrbno lotili načrtovanja, da bi čim manj posegali v naravo.

Besedilo: Jasna Marin | Večer
Fotografije/vir: Bruce Damonte; www.morkulnes.com

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_borova_hiška
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_borova_hiška
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_borova_hiška
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_borova_hiška
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_borova_hiška

Leseni bivalni objekt meri 87 kvadratnih metrov in je kljub majhni kvadraturi nadvse prostoren. Arhitekti so namreč po principu vetrnice oblikovali štiri ločene volumne, ki se samostojno odpirajo navzven, notri pa se stikajo v sredini. Vsak kubus ima enokapno streho, ki poudari obliko hiše. Geometrijski volumni tvorijo dva zaščitena zunanja prostora, nekakšni terasi, kjer lahko stanovalci bivajo v toplejših dneh. Fasada je iz neimpregniranih borovih desk. Sčasoma bo les dobil srebrno patino in bo še bolj skladen z okolico.

Vstop v notranjost razkrije svetel in udoben interier. Za igrivost in razgibanost prostorov poskrbi nagnjen strop, oblečen v svetlo vezano ploščo, ki obdaja tudi stene. Estetika bivalnih prostorov se nadaljuje s po meri izdelanim pohištvom iz vezanega lesa kot tudi vgrajenih omar in skladiščnih prostorov iz istega materiala. Večfunkcionalna območja, kot denimo kuhinjske omarice, ki na vrhu skrivajo pograd za spanje, so zasnovana kot praktične in kompaktne enote.

Zahvaljujoč genialnemu tlorisu, lahko v hiši prespi do deset ljudi. V njej so namreč tri spalnice, poleg teh so v objektu še kuhinja, dve kopalnici in dnevna soba. Vsak od štirih volumnov stavbe se odpira proti drugemu delu pokrajine in ponuja stanovalcem edinstven stik z naravno. Dnevna soba ima razgled na jezero Mylla, soba za goste ponuja pogled na razgibano pobočje, okno v otroški sobi očem razkriva nebo, medtem ko je glavna spalnica obrnjena proti gozdu.

Uživamo, ko lahko z vami delimo naše navdušenje do lesa.
Če želite prebrati več takih člankov, vas vabimo, da se naročite na naše novice!

Morda vas zanima tudi:

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_idilična_gozdna_hišica

Idilična gozdna hišica

Gozdna hišica je umeščena med visokimi drevesi v hribovitem predelu severne Kalifornije. Za razliko od tradicionalnih lesenih gradenj hiša ni iz ene konstrukcijske enote, temveč iz devetih, ki so povezane med seboj in se hkrati čudovito prepletajo z gozdom.

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_tasmanska_počitniška_hiša

Tasmanska lesena počitniška hiša

Ko je k arhitektom iz studia Maguire + Devine Architects pristopila stranka z željo, da zasnujejo idealno počitniško hišo, je imela prav posebno željo. Zasnovali naj bi trajnostno počitniško hišo z vgradnim pohištvom, ki bi ponudila umik pred živahnim mestnim življenjem, hkrati pa naj bi odražala minimalizem tradicionalnih japonskih domov in sodoben dizajn.

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_hiša_ob_Vilni

Hiša ob Vilni

Majhno stavbo z nizkim ogljičnim odtisom opredeljujeta minimalen dizajn in maksimalno udobje – tako vsaj zatrjujejo arhitekti studia Utopium s sedežem v litovskem glavnem mestu Vilna, ki so zasnovali prikupno etno kočo. V njej so združili koncept počasnega življenja z minimalizmom.