Idilična gozdna hišica

Gozdna hišica je umeščena med visokimi drevesi v hribovitem predelu severne Kalifornije. Za razliko od tradicionalnih lesenih gradenj hiša ni iz ene konstrukcijske enote, temveč iz devetih, ki so povezane med seboj in se hkrati čudovito prepletajo z gozdom.

Besedilo: Jasna Marin | Večer
Fotografije/Vir: Richard Barnes

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_idilična_gozdna_hišica
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_idilična_gozdna_hišica
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_idilična_gozdna_hišica
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_idilična_gozdna_hišica
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_idilična_gozdna_hišica

Nevsakdanje bivališče je arhitekturni studio Envelope A+D zasnoval kot prostor, ki se odlično prilega gozdu, hkrati pa kar najbolje izkorišča naravno okolje. Lesena zgradba zagotavlja prijeten prostor za umik, vanjo se ob koncih tedna zateče družina, ki tja povabi prijatelje, tudi poslovne partnerje. Lesene enote so zgrajene na pilotih, zaradi česa dobimo občutek, kot bi imeli pred sabo drevesne hišice.

Arhitekti so namesto klasične kritine uporabili impregnirano vojaško platno, ki so ga stabilizirali s trdnimi najlonskimi vrvmi. Potka objekte povezuje med seboj in med pohajkovanjem od ene do druge enote se sprehajalec počuti, kot da je gozd hišni vrt. V ločeni zgradbi sta kuhinja in dnevna soba, ki sta povezani z zunanjim dnevnim prostorom.

Druge enote predstavljajo zasebne spalnice in kopalnice, do njih pa pridemo po poteh, ki so povezane s centralno bivalno enoto. Steklene stene omogočajo, da naravna svetloba nemoteno priteka v notranjost, in vzpostavljajo neposreden stik z naravo. Drsna steklena vrata na stavbi se odpirajo v notranjost in so v toplejših mesecih običajno odprta.

Uživamo, ko lahko z vami delimo naše navdušenje do lesa.
Če želite prebrati več takih člankov, vas vabimo, da se naročite na naše novice!

Morda vas zanima tudi:

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_hiša_ob_mangovcu

Hiša ob mangovcu

Hiša ob mangovcu je zasnovana kot drugi dom in lastnikom pomeni popoln umik od živahnih ulic indijskega mesta Mumbaj. Arhitekturni studio PKA je stavbo zasnoval kot fizično manifestacijo povezovanja stavbe z naravnim okoljem.

Rdeči portugalski osamelec

Rdeča hiša je umeščena v osamljeno območje, nedaleč stran od mesta Alcácer do Sal na Portugalskem. Arhitekt za črpal navdih zanjo iz stereotipne oblike hiše z dvokapno streho, enostavnimi vrati in okni.

Unikatna hiša z leseno kožo in vrhunsko opremo

Unikatna hiša Shutter House je zgrajena kot betonska struktura, obdana z lokalnim lesom, ki deluje kot lesena koža. Mehanski sistem omogoča, da se leseni elementi, ki imajo hkrati funkcijo okenskih senčil in fasade, odpirajo in zapirajo, tako z njimi stanovalci ustvarjajo občutek intimnosti, hkrati pa imajo neoviran pogled na bližnje jezero.