Sodobna pensilvanska kmečka hiša

Na travniku družinske kmetije z 280 hektarji v presunljivi naravni pokrajini so pri Cutler Anderson Architects zasnovali štirisobno sodobno podeželsko hišo, ki je vsebinsko povezana z lokalno skupnostjo. Navdih za obliko stavbe so arhitekti poiskali v vernikularni, torej ljudski arhitekturi, v skednjih, in ponudili izjemno sodobno interpretacijo tradicionalne lesene strukture.

Besedilo: Jasna Marin | Večer
Fotografije/Vir: David Sundberg/Esto; www.cutler-anderson.com

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_sodobna_pensilvanska_hiša
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_sodobna_pensilvanska_hiša
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_sodobna_pensilvanska_hiša
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_sodobna_pensilvanska_hiša
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_sodobna_pensilvanska_hiša

Monolitna, sodobna hiša, integrirana v slikovito okolje, je zgrajena v Pensilvaniji v ZDA. Svetla in privlačna zgradba ima monolitno obliko zaradi majhne površine in prostornine. Velika drsna senčila na južnih oknih se prek senzorjev odzivajo na sončne žarke in tudi v najbolj vročih dneh zagotovijo učinkovito senčenje, zaradi česar stanovalci nimajo potrebe po prižiganju klimatske naprave.

Seveda se senčila odpirajo in zapirajo tudi z dotikom na gumb, da zagotovijo zasebnost, kadar jo stanovalci potrebujejo.Hiša je zasnovana trajnostno. V stavbi je toplotna črpalka zemlja-zrak, občasno stanovalci ogrevajo prostore tudi s kotlom na lesno biomaso, za kar uporabljajo veje iz gozda v neposredni okolici.

Odlična izolacija in termoizolacijska stekla zmanjšajo izgubo toplote pozimi. Navdušujoča je tudi notranja oprema. Rustikalno leseno pohištvo in bele stene ustvarjajo toplo, prijetno vzdušje. Sodobna kmečka hiša je dobila nagrado za stanovanjsko gradnjo Ameriškega inštituta za arhitekte 2017 Housing Award za odličnost stanovanjskega oblikovanja.

Uživamo, ko lahko z vami delimo naše navdušenje do lesa.
Če želite prebrati več takih člankov, vas vabimo, da se naročite na naše novice!

Morda vas zanima tudi:

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_tradicija

S spoštovanjem do tradicije

Mamljivi pogledi, svež gorski zrak, zemeljski vonji in cvetoči travniki privlačijo vedno več mestnih prebivalcev, ki se želijo ponovno povezati z naravo. Med številnimi novimi, sodobno zasnovanimi stavbami je prava osvežitev, če vidimo premišljeno oblikovano hišo, ki črpa navdih v vernakularni, torej ljudski arhitekturi, in ima posebno identiteto.

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_wood_farm

Od stare angleške kmetije do zgleda sodobne bivanjske arhitekture

Novogradnja, postavljena na temeljih stare lesene kmetije na angleškem podeželju, je ambiciozen projekt sodobnega dizajna, ki na svojstven način poveličuje les. Dom dvema, če bo treba, pa tudi desetim ljudem. Da je urejena po visokih trajnostnih standardih in se obenem lepo umešča na angleško podeželje, gre zasluga lastniku, investitorju in arhitektu – vse v eni osebi.

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_skandinavska_preprostost_in_estetika

Skandinavska preprostost in estetika v malem

Vam je blizu skandinavski slog? Niste edini. Tudi v angleškem podjetju Koto so zaljubljeni v preprostost in estetiko, značilni za arhitekturo daljnega evropskega severa.