S spoštovanjem do tradicije

Mamljivi pogledi, svež gorski zrak, zemeljski vonji in cvetoči travniki privlačijo vedno več mestnih prebivalcev, ki se želijo ponovno povezati z naravo. Med številnimi novimi, sodobno zasnovanimi stavbami je prava osvežitev, če vidimo premišljeno oblikovano hišo, ki črpa navdih v vernakularni, torej ljudski arhitekturi, in ima posebno identiteto.

Besedilo: Jasna Marin | Večer
Fotografije/Vir: Rocco Borromini; https://roccoborrominiarchitetto.tumblr.com
Maj 2021

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_tradicija
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_tradicija
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_tradicija
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_tradicija
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_tradicija
Kadar govorimo o dobrih lokacijah za gradnjo hiše, uvrščamo hriboviti svet med priljubljenejša območja. Še zlasti, če lokacija zagotavlja lep razgled. Projekt AG House je za mlad zakonski par zasnoval italijanski arhitekt Rocco Borromini, ki kljub sodobnim estetskim prijemom spoštuje tradicijo. Hiša stoji na čudovitem območju vzhodnih Alp v severovzhodni Italiji. Stavba je zgrajena iz lokalnih naravnih materialov in je zasnovana v nekoliko bolj zadržanem slogu.
Hiša je novogradnja, postavljena na že obstoječi podzemni garaži. Lesena struktura povezuje stanovanjsko enoto in garažo. Uporaba velikih stebrov in nosilcev iz trdnega hrasta je arhitektom omogočila podaljšanje stavbe, ali točneje, čisto prehajanje hiše v teraso z nadstreškom, ki je zasnovan na južni strani in daje arhitekturi ekskluziven videz. Fasadna obloga iz lokalnega kamna pokriva severno in vzhodno pročelje. Strešna konstrukcija je ponudila odlično možnost za ustvarjanje zračnega prostora z dvojno višino.
V notranjosti doma, v katerega lahko vstopamo tudi z vrta, so prostorna dnevna soba, kuhinja in jedilnica ter mezanin. Notranjost hiše se notri razdeli na več med seboj povezanih področij, ki ponujajo neposredne poglede na pokrajino skozi velika okna. Dekor v interierju je preprost, prostori so svetli. Bele stene, masivni les, skrbno izbrano sodobno pohištvo in premišljena osvetlitev skrbijo za eleganten vtis notranjosti doma.
Uživamo, ko lahko z vami delimo naše navdušenje do lesa.
Če želite prebrati več takih člankov, vas vabimo, da se naročite na naše novice!

Morda vas zanima tudi:

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_svetloba

Les, ki se ga je dotaknila svetloba

Vsak košček lesnega furnirja je drugačen; ker odraža svoje poreklo v naravi, daje svetlobi živ značaj, atmosfero toplote in edinstveno kakovost.
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_wood_farm

Od stare angleške kmetije do zgleda sodobne bivanjske arhitekture

Novogradnja, postavljena na temeljih stare lesene kmetije na angleškem podeželju, je ambiciozen projekt sodobnega dizajna, ki na svojstven način poveličuje les. Da je urejena po visokih trajnostnih standardih in se obenem lepo umešča na angleško podeželje, gre zasluga lastniku, investitorju in arhitektu – vse v eni osebi.
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_vintage

Oprema doma, dragocena kot staro vino

Staro pohištvo iz masivnega lesa z mehko zaobljenimi robovi, takšno, ki potihoma vabi roko, da ga poboža in začuti njegovo toplino, postaja vse bolj priljubljeno. Sicer pa si lahko toplino in domačnost v stanovanju pričaramo na različne načine. S kaminom in svečami, mehko odejo, ne nazadnje tudi z vintage pohištvom, ki pripoveduje zgodbe preteklosti.