Oprema doma, dragocena kot staro vino

Staro pohištvo iz masivnega lesa z mehko zaobljenimi robovi, takšno, ki potihoma vabi roko, da ga poboža in začuti njegovo toplino, postaja vse bolj priljubljeno. Sicer pa si lahko toplino in domačnost v stanovanju pričaramo na različne načine. S kaminom in svečami, mehko odejo, ne nazadnje tudi z vintage pohištvom, ki pripoveduje zgodbe preteklosti.

Besedilo: Jasna Marin | Večer
Fotografije: Walls And Floors, Scaramanga, Lights4fun, Tile Giant
Junij 2021

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_vintage
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_skandinavska_preprostost_in_estetika
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_vintage
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_vintage
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_vintage
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_vintage
Beseda vintage izvira iz francoske besede vendage in pomeni pridelek iz vinograda. V začetku se to ime povezuje z vinom, njegovo starostjo, kakovostjo in žlahtnostjo. Veliko kasneje pa se ta izraz začne uporabljati še na drugih področjih. Vintage običajno pomeni nekaj, kar je visoke kakovosti, večno in opredeljuje prevladujoči slog iz preteklega obdobja – pred 30 leti in več. Samo to, da je kos star, še ne upravičuje naziva vintage! Pri nas najpogosteje ta slog opisujemo kot obdobje naših staršev ali starih staršev, predmete iz tega obdobja pa kot stare, romantične, zbledele, vendar trajne.

Če iščete vintage pohištvo in dodatke, sta internet in bolšji sejmi vsekakor dober naslov za izdelke, s katerimi boste lahko oplemenitili dom. Seveda videz še ni zagotovilo za kakovost, zato je treba izdelke vzeti pod drobnogled in preveriti, iz kakšnih materialov so in kakšna je njihova trdnost. A tudi zgodovina. Marsikdo bo čez leta vesel, če v družinski zapuščini ostanejo kakšni izjemni kosi pohištva, ki se bodo selili iz roda v rod.

Da stanovanje z vintage opremo ne bi dajalo vtisa, kot da smo vstopili v muzej, je dobro poskrbeti za slogovno raznoliko opremo, pohištvo s karakterjem pa uporabimo kot protagoniste nostalgične zgodbe. V splošnem velja, da je takrat, ko v prostoru združujemo več vintage elementov, dobro poskrbeti, da so tla in stene nevtralnih barv. Nostalgično pohištvo lahko kombiniramo z različnimi materiali, slogi, obdobji in pri tem pazimo, da vintage oprema vselej na svojevrsten način stopi nekoliko v ospredje.

Kakšna masivna vitrina, s katere smo odstranili staro barvo in jo premazali z oljem ali voskom, naj dominira v prostoru, zato ji nikakor ne postavljajmo ob bok še kakšne velike omare, temveč pustimo, da sama zadiha. Eleganco dopolnimo z dodatki, ki bodo plemenitili takšno vitrino, denimo keramični krožniki z ročno obdelanimi robovi in glazuro v pastelnih odtenkih. V poroko med toplim vintage slogom in hladnim izčiščenim modernizmom raje ne privolimo, sicer bomo imeli opravka z neskladjem, ki mu bo kmalu sledil razdor.

Če vam je vintage slog všeč, ni treba naenkrat kupiti vsega, kar vam je všeč, temveč raje dopustite, da se trajno pohištvo s karakterjem postopoma naseli v prostorih. Prav tako pobrskajte po rečeh, ki jih že imate doma. Lahko da že kje v stanovanju kak stari stol čaka, da ga s posebno prevleko obudite v novo življenje. Na potepu po deželah, kjer se je ohranila stara tradicija, morda odkrijete kvačkane preproge in vezene prte, ki v izkušenih rokah nastajajo kot unikati.

Pri prijateljih pa so se morda odločili, da odvržejo star predalnik iz masivnega lesa, ki mu sami obnovimo barvo in stare ročaje zamenjamo z barvitimi keramičnimi gumbi, pohištvo v kleti, ki pod debelo obleko iz oljne barve skriva najpopolnejše telo – iz lesa, seveda. Vintage pridih v domu najhitreje pričaramo z uporabo različnih barv in vzorcev, edinstvenim kosom pohištva iz družinske zapuščine, pretirano uporabo dodatkov (okrasnih blazin, ročno izdelanih pregrinjal, preprog, skrbno izdelanih okvirjev za slike …). Stene obložimo s tapetami nežnih vzorcev in nostalgičnih fotografij, mizo pa bogato okrasimo s porcelanom naših babic in seveda ne pozabimo na sveže cvetje.

Uživamo, ko lahko z vami delimo naše navdušenje do lesa.
Če želite prebrati več takih člankov, vas vabimo, da se naročite na naše novice!

Morda vas zanima tudi:

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_poslikajte_pohištvo

Kako lahko sami poslikate staro pohištvo

Se strinjate, da najbolj dragoceni pečat dajo interjerju leseni predmeti, ki jih sami obnovimo in oplemenitimo s kančkom fantazije? Poglejte, kaj vse je mogoče ustvariti z malce domišljije in pravimi barvami.
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_parket

Kako izbrati najustreznejši parket za prostore svojega doma

V raznovrstni ponudbi talnih oblog spada parket med najbolj priljubljene – je naraven, topel, hoja po njem je nadvse prijetna. Pripravili smo nekaj nasvetov, ki vam lahko koristijo pri usklajevanju parketa z domom.
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_japandi

Japandi – slog, ki govori dva jezika, razume pa ga cel svet

Naravna toplina lesa je spoštovana tako v japonskem kot v danskem dizajnu. Prav zaradi lesa sta oba sloga, združena v japandiju, izjemna sostanovalca.