Japandi – slog, ki govori dva jezika, razume pa ga cel svet

Naravna toplina lesa je spoštovana tako v japonskem kot v danskem dizajnu. Prav zaradi lesa sta oba sloga, združena v japandiju, izjemna sostanovalca.

Besedilo: Dušan Waldhütter/WOW Stories
Fotografije: Shutterstock
Julij 2021

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_japandi
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_japandi

Zgolj en izpostavljen predmet dekorira prostor in ustvarja harmonijo. Tudi lončnice so skrbno izbrane in asketsko vključene v ambient.

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_japandi

Kombinaciji lepote in uporabnosti, ki je bistvena za skandinavsko oblikovanje, se je pridružila estetika japonske obrti. Nastala je vsestransko uporabna platforma, ki daje novo dimenzijo prostoru.

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_japandi

Novi videz prevzame sodoben pridih skandinavskega oblikovanja in ga združi z brezčasno eleganco japonske estetike. Tako nastane slog, ki združuje najboljše iz obeh svetov.

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_japandi

Poskrbite za čiste linije, svetlejši naravni les s temnejšimi poudarki in poskrbite za dodatke v pastelih ali nežno sivih odtenkih.

Minimalistična popolnost v nepopolnosti – tako bi lahko s tremi besedami opisali novost, ki združuje skandinavsko in japonsko miselnost ne le v samostojen opremljevalski slog, ampak kar v samosvojo filozofijo. Zakaj je japandi takoj, ko se je pojavil, dobil številne privržence, ni težko ugotoviti; ti interierji so čisti in minimalistični, a hkrati topli in udobni. Združujejo skandinavski minimalizem in japonski wabi sabi, ki ceni stvari takšne, kot so – nepopolne, prehodne, podvržene staranju, enako kot mi. Japandi pooseblja lepota obrtniških spretnosti in tradicionalnega dekorja, grobo obdelanih materialov ter preprostih in naravnih elementov.

Temeljni gradniki
Japandi interier je preprost, funkcionalen in markanten, prečiščen je vsega nepotrebnega, obstoječi predmeti imajo namen. Ni prostora za kič, ni prostora za nefunkcionalen dizajn.

Pohištvo je izbrano s premislekom, je čistih in minimalističnih oblik in precej blizu tlom. Po japonski filozofiji to namreč vzpodbuja povezavo ljudi z materjo zemljo. Dekoracija, oprema in dodatki so prav tako minimalistični. Med njimi so zlasti knjige, ročno izdelani keramični izdelki in stekleno posodje. Podobno je s stenskim okrasjem, je pomenljivo, prečiščeno in premišljeno izbrano.

Barve japandija
Najprej, kar opazimo pri tem slogu in vsekakor spada med njegova najpomembnejša orodja, so barve. Topla in nevtralna barvna paleta je v ozadju vsakega japandi interierja. Skandinavsko bi bilo belo, japandi ima raje umirjene naravne odtenke, še najraje rjavo in bež. Za poudarke in dramatično vzdušje sta dobri siva in črna, a vneseni z zmernostjo. Bistvo japandija je med svetlimi in hladnimi barvami Skandinavije ter toplimi naravnimi Japonske.

Pogosti so hladnejši odtenki umirjene rožnate, modre in zelene pa zemeljski toni v kombinaciji z lesenimi elementi.

Svetlo, zračno in brez okrasja
Skupen tako Japonski kot Skandinaviji je minimalizem, ki ga ta stil kuje v zvezde. Preprostost opreme, zračnost prostora in osredotočenost vseh elementov na funkcionalnost zavzemajo osrednje mesto v nordijskem in zen dizajnu, zato so hrbtenica novo razvitega hibridnega sloga, ki združuje najprepoznavnejše elemente obeh. Funkcionalna preprostost je najmočnejša forma japandijeve stilistične združitve; duši prostora pripada materialni okvir preprostih, a vseeno dovršenih elementov, ki imajo svoj namen. Celoto pri japandiju dopolnjujejo premišljeni kontrasti, ki pomagajo k skupnemu ravnovesju brez ogrožanja estetike.

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_japandi

Z združevanjem dveh slogov v enem prostoru dobimo učinek, kot da bi se v spogledovala Japonka in Skandinavec, ki se bosta sestala ob mizicah in kaminu.

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_japandi

Skandinavsko pohištvo je običajno sestavljeno iz svetlega lesa in ima sproščen, rustikalni pridih. Po drugi strani pa so japonski elementi notranje opreme nekoliko bolj izpopolnjeni in bliže tal.

Bistvo je v uravnoteženosti
Iskanje popolnega ravnovesja med minimalistično opremljenim prostorom in opremo, ki bo izžarevala dobrodošlico in udobje, seveda ni prav lahka naloga. A prav ta učinek je za japandi bistven. Skandinavsko in japonsko opremljanje se lahko v ta namen prepleta na več načinov. Lesena klasična miza in sodobni stoli preprostih, elegantnih oblik, pluta ali les kot material dodatkov. Oprema je nizka, a tudi glede tega ni zapovedane enotnosti. Različno visoki kosi naj ustvarjajo asimetrijo tudi po vertikali prostora, zato postavitev ni monotona. Lesenim tlom se podajo hladnejši ali povsem nevtralni pastelni odtenki. Potrebno mehkobo dodajo tkanine: platnene blazine, mehke odeje v nevpadljivih barvah in na steni kakšna prefinjena umetnina. Pa seveda rastline.

Zgovorne podrobnosti
Tako v japonskem kot v skandinavskem opremljanju so dodatki po pomembnosti in doprinosu potisnjeni v ozadje.

Celota je v prvi vrsti funkcionalna, dekorativni predmeti so bolj redki, zato pa močnejši, bolj zgovorni. Skandinavski dodatki se osredotočajo na udobje, značilne so mehke preproge, obilne blazine in udobne odeje, ki vnašajo domačnost. Na Japonskem so bolj za uporabne dodatke, vaze in zaslone. Japandi združuje oboje, nujno sestavino preseka obeh množic pa zaznamujejo naravni materiali.

Še ne povsem definiran, a obeta
Slog, ki izjemno hitro pridobiva privržence po celem svetu, je več kot način opremljanja, postaja kar filozofska smer. Glede na to, da se je japandi pojavil šele leta 2017, pa ga je kar povsod polno, se zdi, da bo v kratkem zaznamoval že prav vsak forum, izložbo in sejemski dogodek. S posrečenim združevanjem najboljših lastnosti skandinavskega in japonskega oblikovanja, ki ima navdušence povsod po svetu, morda res predstavlja doslej še nedefiniran idealni presek funkcionalnosti, estetike in preprostosti.

Ta očitno ustreza tako merilom zapriseženih tradicionalistov kot vrednotam sodobne potrošniške družbe.

V znamenju zelene
Japandi prav zares ljubi rastline. Z njimi pomaga omehčati mejo med notranjostjo in zunanjostjo interierja, kar je eden od ciljev tega opremljanja. Vendar pa, kot ste morda že uganili, cilj ni njihova množina ampak ponovno – kakovost. V tej ljubezni torej ni poligamije, prej monogamija, zato nima džungelski stil z japandijem prav nič skupnega. Slednji namreč ne potrebuje zelenila na vsakem vogalu, ampak lahko vso nalogo asketsko opravi tudi ena sama rastlina. Preprosta, elegantna in lepa. Seveda z zelo skrbno izbranim loncem. Po japonsko: ni naključij, ni popuščanja. Japandi je pobral le najboljše, je premišljen, aktualen in seksi.

Uživamo, ko lahko z vami delimo naše navdušenje do lesa.
Če želite prebrati več takih člankov, vas vabimo, da se naročite na naše novice!

Morda vas zanima tudi:

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_svetloba

Les, ki se ga je dotaknila svetloba

Vsak košček lesnega furnirja je drugačen; ker odraža svoje poreklo v naravi, daje svetlobi živ značaj, atmosfero toplote in edinstveno kakovost.
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_wood_farm

Od stare angleške kmetije do zgleda sodobne bivanjske arhitekture

Novogradnja, postavljena na temeljih stare lesene kmetije na angleškem podeželju, je ambiciozen projekt sodobnega dizajna, ki na svojstven način poveličuje les. Da je urejena po visokih trajnostnih standardih in se obenem lepo umešča na angleško podeželje, gre zasluga lastniku, investitorju in arhitektu – vse v eni osebi.
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_skandinavska_preprostost_in_estetika

Skandinavska preprostost in estetika v malem

Vam je blizu skandinavski slog? Niste edini. Tudi v angleškem podjetju Koto so zaljubljeni v preprostost in estetiko, značilni za arhitekturo daljnega evropskega severa.