EnglishSlovenian

Od stare angleške kmetije do zgleda sodobne bivanjske arhitekture

Novogradnja, postavljena na temeljih stare lesene kmetije na angleškem podeželju, je ambiciozen projekt sodobnega dizajna, ki na svojstven način poveličuje les. Da je urejena po visokih trajnostnih standardih in se obenem lepo umešča na angleško podeželje, gre zasluga lastniku, investitorju in arhitektu – vse v eni osebi.

Besedilo: Dušan Waldhütter/WOW Stories
Fotografije: Dirk Lindner/vir: Kettal
Julij 2022

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_wood_farm
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_wood_farm

Natančno delo za arhitekta: povezovanje novogradnje z bitjo obstoječih stavb, ustrezno umeščanje v okolje in prilagajanje dizajna številnim drugim dejavnikom. Prenova, ki jo mnogi uvrščajo med vzorčno bivanjsko arhitekturo prihodnosti.

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_wood_farm

Celostni vtis zunanjega udobja zaokroža sedežna garnitura za omizjem znamke Kettal, ambient pa zapolnjujejo tudi sedežne vreče Fatboy in osvetlitveni elementi Flos.

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_wood_farm

Kotičkov za uživanje na prostem je več, povezuje jih trdnost izbranih materialov. Masivna hrastovina in marmorne stene so v zanimivem kontrastu z mehkobo zelene negovane trate in modro svežino, ki jo ponuja bazen

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_wood_farm

Bivalni prostori imajo več kot dovolj sončne svetlobe, sicer pa zagotavlja arhitekturna zasnova na ključnih točkah ob poletnih mesecih tudi dovolj sence.

Razpadajoča kmetijska gospodarska poslopja, hlevi, remiza in kmečka hiša, zgrajena leta 1950, predstavljajo le še zbledeli spomin, ko si danes ogledujemo prenovljeno posest na podeželju angleške grofije Suffolk. Raznovrstnih izzivov pri prenovi ni manjkalo. Potreba po dvigu pritlične etaže nad površje stoletne poplavne ravnice in želja po povezanosti prej razdrobljenih objektov sta bili vzrok za dvignjen teren, ki ščiti pred poplavnimi vodami, in povezovanje novih objektov z zastekljenimi prehodi. Orientacija novogradnje omogoča odprt pogled proti jugu, zaradi močnih vetrov v odprti angleški pokrajini pa se na vsaki strani hiše nahajajo zaščitene zavetrne površine. Hiša je zgrajena iz mešanice tradicionalnih lokalnih materialov, med katerimi najdemo zidake in ploščice iz terakote, kremen in hrastovino.  Slednja lepo dopolnjuje videz obodnega laminiranega lesenega okvirja in se navezuje na fasadne elemente iz marmorja.
Dovršena preprostost
Zasteklitev je sodobna, velikih dimenzij, interier je mojstrsko zasnovan z nizom odprtih prostorov, ki od znotraj pričarajo vtis preproste trisobne hiše. Celoten prostor je povezan s sosednjim prenovljenim kmečkim gospodarskim poslopjem, ki so mu spremenili namembnost; danes ponuja dodatne bivalne zmogljivosti in pokriti zunanji prostor za igro. Površina strehe je valovita, če znotraj pogledamo proti stropu, pa nobena od stropnih površin ni ploska. Glavni hodnik in spalnice so obloženi s hrastovino, ki daje prostorom pridih očarljive sodobne rustikalnosti. Hiša je že na prvi pogled videti skladna, odprta, naravna.
Talne površine so ogrevane z električnim talnim gretjem, energijo zanj proizvedejo s fotovoltaičnimi paneli lastne sončne elektrarne. Prostori so prezračevani s pomočjo prezračevalnega sistema z rekuperacijo toplote; tako gretje in hlajenje kot osvetlitev objekta pa lastniki upravljajo preko centralnega upravljalnega sistema.
Da je stara kmetija danes urejena po visokih trajnostnih standardih in se obenem lepo umešča na angleško podeželje, gre zasluga lastniku, investitorju in arhitektu – vse v eni osebi. Ves čar drzne in dobro premišljene prenove pravzaprav še najbolje razkrije pogovor z Richardom Hywelom Evansom, lastnikom arhitekturnega Studia RHE, ki je posest prenovil zase oziroma za svojo družino.

Richard Hywel Evans, lastnik arhitekturnega Studia RHE in objekta, je posest prenovil zase in za svojo družino.

Kaj ste si naslikali v mislih, preden ste se lotili investicije?
Novo podeželsko hišo, v kateri bi bilo dovolj prostora za bivanje do deset ljudi. Želeli smo stavbo, ki se ujema z naravnim kmečkim okoljem, ki bo umeščena v osrčje že obstoječe infrastrukture in neposredno povezana s starim kovinskim skednjem.”

Že na začetku ste se pri zemljišču srečali s posebnim izzivom.
“Posest je od obale oddaljena le slab kilometer in leži na poplavnem območju. Zavoljo tega je bilo treba celotno stavbo z nasipom vzdigniti za poldrugi meter.”

Kaj je predstavljalo temelj koncepta prenove?
“Gradnja hiše s podeželsko zasnovo, njeno povezovanje z jedrom obstoječih stavb, umeščanje novogradnje v okolje, prilagajanje osi zgradbe poziciji treh hrastov, ki stojijo na bližnjem polju, in prilagajanje celotnega dizajna vsem naštetim dejavnikom.”

Kaj pa navdih? Barve, materiali, umetnost, pridih tujega, morda orientalskega, sodobnega, eklektičnega?
“Uspelo nam je zgraditi udobno, trajnostno, a obenem izjemno sodobno bivališče, temelječe na mešanici tradicionalnih lokalnih materialov – med njimi je tudi kremen -, uporabili smo suffolške ročno izdelane zidake in vse to tvori v kontrastu s steklom in marmornimi oblogami usklajeno celoto.”

Na kaj velja posebej opozoriti, osvetljenost, krajinsko arhitekturo, morda katere od arhitekturnih značilnosti?
“V ospredje lahko vsekakor postavim velike keramične ploščice, tramove iz masivne hlodovine, stenske obloge iz marmorja in betonske talne površine. Iz marmorja je tudi slap, preko katerega se voda izliva v bazen, tega pa je mogoče uporabljati kot velik kinematografski zaslon, na katerega se slike in posnetki projicirajo skozi skrito, električno upravljano loputo. Čoln iz cedrovine kot ognjišče, osvetljeni hrasti z LED-svetili, na dovozu petnajst lip, zasajenih v obliki polmeseca …”

Kaj ste si pri projektu zadali kot končni cilj?
“Z ženo sva starša treh otrok, ki so v študentskih letih. Sklenila sva zgraditi hišo, ki je lahko dom dvema, če bi bilo treba, pa tudi desetim ljudem. Zato je stavba med drugim opremljena z drsno steno iz bakra, tako da je v pritličju mogoče po potrebi zapreti celotno krilo in privarčevati energijo za ogrevanje. Odmik pregradne ploskve pa ne skazi celostnega vtisa, saj so prostori vizualno povezani, kar daje občutek brezmejnosti.”

Kako ste snovali koncept, izbirali opremo, določali dizajn?

“Sledili smo načrtovalnim smernicam za gradnjo objekta, ki bo kot nalašč za to zemljišče: podrobno smo preučili okolico in narisali nemalo skic, da bi si lažje predstavljali, kako bo videti končna podoba. Temeljni koncept je bilotreba zaradi tega nemalokrat prilagoditi.”

Omejeni ste bili samo na eno etažo. Je bila to prednost ali pomanjkljivost?
“Dejansko je to predstavljalo prednost pri načrtovanju razporeditve prostorov, vsi so povezani in vsak od njih ponuja pogled v naslednjega. Poudarki pri rabi prostorov se spreminjajo glede na letne čase; sledili smo ideji, da se poleti vse vrti okrog bazena in teras, ko napoči zima, pa ga ni čez kamin in kuhinjo.”

Je kaj takšnega, kar vas je pri končanem projektu še presenetilo?
“Stavba je velika, vendar kljub dimenzijam predstavlja oazo miru in udobja, ko v njej bivata dva ali ko po njej odmevajo koraki dvajsetih ljudi. Arhitekturni načrt se je izkazal za natančnega.”

Kaj menite, kako se vaš projekt odziva na izzive sodobne bivanjske arhitekture?
“Odziva? Mislim, da gre za zgled prihodnosti sodobne bivanjske arhitekture.”

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_wood_farm

Minimalistično opremljeno, zato pa s toliko bolj premišljenimi podrobnostmi. Klasično oblikovana Bulthaupova kuhinja ravnih in čistih linij je središče tega prostora, ki je najbolj živahen ob zimskih mesecih.

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_wood_farm

Večina masivnega pohištva podpira lokalno zgodbo in je iz naravnega, surovega lesa. Prostori so odprti, na jasen in vabljiv način prehajajo drug v drugega.

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_wood_farm

Tudi lokacijam tehle hrastov, ki že desetletja kljubujejo vetrovom, je arhitekt prilagodil zasnovo svojega projekta.

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_wood_farm

Zunanje pohištvo je bilo izbrano nadvse skrbno. Kettalova družinaje vrtnega pohištva Parklife je lahka, izjemno trpežna in enostavno zložljiva za prevoz ali zimsko skladiščenje. Od nje se ponuja krasen pogled na okolico objekta in bazen s slapom, ki se lahko po potrebi prelevi tudi v kinematografski zaslon.

O PROJEKTU
Arhitektura in notranje oblikovanje: Studio RHE Ltd
neto površina objekta: 570 m2
bruto površina: 585 m2
velikost posesti: 50.000 m2
število spalnic: 5
čas gradnje: 2 leti
lokacija: Suffolk, Velika Britanija
objekt končan v juliju 2016

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_wood_farm

Prostor za kamin ni izjema: udobno, trajnostno, a obenem izjemno sodobno bivališče temelji na mešanici tradicionalnih lokalnih materialov – kremena, suffolških zidakov in kovine, kar tvori v kontrastu s steklom in marmorjem izjemno povezano celoto.

Uživamo, ko lahko z vami delimo naše navdušenje do lesa.
Če želite prebrati več takih člankov, vas vabimo, da se naročite na naše novice!

Morda vas zanima tudi:

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_japandi

Japandi – slog, ki govori dva jezika, razume pa ga cel svet

Naravna toplina lesa je spoštovana tako v japonskem kot v danskem dizajnu. Prav zaradi lesa sta oba sloga, združena v japandiju, izjemna sostanovalca.
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_svetloba

Les, ki se ga je dotaknila svetloba

Vsak košček lesnega furnirja je drugačen; ker odraža svoje poreklo v naravi, daje svetlobi živ značaj, atmosfero toplote in edinstveno kakovost.
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_DEN (2)

DIY: lična glamping hišica

V studiu DEN so ustvarili leseno hiško, na moč podobno hiškam iz številnih slovenskih glamingov, a je ta vseeno drugačna: kupci jo lahko naročijo preko spleta, nato pa jo postavijo sami. Bo v tej ponudbi našel navdih tudi kakšen slovenski proizvajalec?