Kako lahko sami poslikate staro pohištvo

Se strinjate, da najbolj dragoceni pečat dajo interjerju leseni predmeti, ki jih sami obnovimo in oplemenitimo s kančkom fantazije? Poglejte, kaj vse je mogoče ustvariti z malce domišljije in pravimi barvami.

Besedilo: Jasna Marin | Večer
foto: Annie Sloan, Shutterstock
Marec 2021

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_poslikajte_pohištvo
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_poslikajte_pohištvo
V marsikateri starejši hiši boste na podstrešju, v kleti ali gospodarskem poslopju odkrili pozabljen kos pohištva, ki sameva pod debelo pastjo prahu in mrežo pajčevine. Nemara ga že glodajo črvi in pohištvo zgolj še čaka na to, da ga ob prvi priložnosti kdo skuri ali odnese na odpad.
Morda pa v starem izdelku prepoznate potencial za novo zgodbo?
Pri starih, pozabljenih predmetih je poprej navadno treba poskrbeti za nekaj lepotnih popravkov. Če je nujno zamenjati kakšne dele in sami niste vešči obnove izdelka, bo najbolje poiskati pomoč mizarja, ki bo popravil staro pohištvo. Če pa ste odkrili kakšno samevajočo mizo ali omarico in ugotovili, da je pohištvo v osnovi še trdno in stabilno, se lahko obnove in poživitve lotite sami.
Čisto za začetek velja opozoriti, da starega pohištva nima smisla spreminjati tako, da bi bilo videti kot novo, temveč je smotrno ohraniti osnovno strukturo in poskrbeti za osvežen videz.
Kako se lotiti dela? Odvisno od tega, kakšen učinek želite doseči.
Bi radi poskrbeli za edinstven in slikovit videz pohištva? V tem primeru je staremu kosu, pri katerem so opazne poškodbe na pokrivnem premazu ali tam, kjer se barva lušči, priporočljivo najprej odstraniti staro barvo. To boste najlažje doma naredili s pištolo na vroči zrak in zidarsko lopatico. Sledita brušenje lesa s tračno brusilko in še ročno z brusnim papirjem s fino granulacijo. Nato se pripravite na barvanje.

Osnovni premaz
S pokrivno barvo poskrbite za osnovni premaz. Ta se mora docela posušiti, preden se lotite naslednjega koraka, risanja vzorcev. S svinčnikom na pohištvo na rahlo narišite motive, ki jih želite naslikati. Lahko so to listi, cvetovi, živali, krogi ali drugi ponavljajoči se grafični vzorci. Nato izberite želene barvne odtenke in se lotite poslikave.

Sledi poslikava
Za poslikavo lahko uporabite akrilne barve, ki jih najdete v trgovinah za hobi navdušence in profesionalne ustvarjalce, ali pa specialne močno pigmentirane barve na vodni osnovi, kakršne so denimo barve Chalk Paint, ki so primerne za nanašanje tako na les kot kovino, plastiko, beton in keramiko. Pri poslikavanju boste potrebovali čim bolj mirno roko in veliko mero potrpežljivosti.
Če pa želite pohištvo ovekovečiti s ponavljajočim se vzorcem, uporabite šablono. Tako se bo stara miza ali omara, ki je že leta ni nihče več uporabljal, prebudila iz dolgega sna. Očedena in nališpana z vzorci bo naenkrat postala osrednji kos pohištva v prostoru.
Uživamo, ko lahko z vami delimo naše navdušenje do lesa.
Če želite prebrati več takih člankov, vas vabimo, da se naročite na naše novice!

Morda vas zanima tudi:

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_naredite_sami

Naredite sami: Prikupno stojalo za lončnice

Jeseni se energije v naravi postopoma umirijo. Če želite takrat poskrbeti še za dušni mir, si v stanovanju zasnujte meditativni kotiček in ga opremite z doma narejenim stojalom za lončnice.
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_vintage

Oprema doma, dragocena kot staro vino

Staro pohištvo iz masivnega lesa z mehko zaobljenimi robovi, takšno, ki potihoma vabi roko, da ga poboža in začuti njegovo toplino, postaja vse bolj priljubljeno. Sicer pa si lahko toplino in domačnost v stanovanju pričaramo na različne načine. S kaminom in svečami, mehko odejo, ne nazadnje tudi z vintage pohištvom, ki pripoveduje zgodbe preteklosti.
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_parket

Kako izbrati najustreznejši parket za prostore svojega doma

V raznovrstni ponudbi talnih oblog spada parket med najbolj priljubljene – je naraven, topel, hoja po njem je nadvse prijetna. Pripravili smo nekaj nasvetov, ki vam lahko koristijo pri usklajevanju parketa z domom.