Naredite sami: Prikupno stojalo za lončnice

Jeseni se energije v naravi postopoma umirijo. Če želite takrat poskrbeti še za dušni mir, si v stanovanju zasnujte meditativni kotiček in ga opremite z doma narejenim lesenim stojalom za lončnice.

Besedilo: Jasna Marin | Večer
Fotografije: Blumenbüro Holland
Maj 2021

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_naredite_sami
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_naredite_sami
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_naredite_sami
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_naredite_sami
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_tradicija
Do unikatne dekoracije brez pravega truda

Za izdelavo stojala ne potrebujete veliko materialov, pravzaprav boste nekatere morda našli kar v domači delavnici, določene pa bo najbrž treba kupiti v trgovini z gradbenim materialom. In ne bojte se, da vam bo stojalo vzelo preveč časa: že v pol ure lahko izdelate dekorativni predmet, ki bo poprej dolgočasen kotiček vašega doma spremenil v pravcato oazo miru in sproščenega zelenega navdiha.

V prikupnem stojalu bodo lončnice videti kot budistični menihi, ki lahkotno lebdijo v zraku in vsak zase tiho meditirajo.

Za izdelavo stojala potrebujete naslednje materiale in orodje: pet malih fikusov ginseng v glinenih lončkih, leseno prečko, dolgo 60 centimetrov, dva metra električne žice, 20 trdnih okroglih lesenih paličic (dolžine približno 40 centimetrov), črni vosek, črno barvo za les, vrtalni stroj, tapetni nož, škarje, svinčnik, klešče za rezanje.

Lesene paličice prebarvajte s črno barvo – najprej eno stran – in pustite, da se posušijo, potem prebarvajte še tisti konec, ki ste ga poprej držali. Priporočljivo je, da paličice zapičite v debel karton. Tako jih boste lažje in lepše pobarvali ter se izognili temu, da bi se črna barva znašla tudi na vaših prstih.

Medtem ko se paličice sušijo, leseno prečko premažite z voskom. Ta ne bo spremenil naravnega videza lesa, bo pa poudaril njegovo strukturo. Na prečki nato s svinčnikom označite pet točk, ki naj bodo enako oddaljene druga od druge, in na označenih mestih s tankim svedrom zvrtajte luknje. Te morajo biti dovolj velike, da lahko v vsako vtaknete po štiri lesene paličice.

Nosilce za okrasne lončke izdelajte iz bakrene žice. Z električne žice s pomočjo škarij najprej odstranite plastični ovoj, nato jo razrežite na pet enako dolgih kosov. Da bodo lončki med lesenimi paličicami stabilni, bakreno žico ovijte okoli palic in jo na koncu zvežite. Naposled na stojalo postavite lončke s fikusi.

Uživamo, ko lahko z vami delimo naše navdušenje do lesa.
Če želite prebrati več takih člankov, vas vabimo, da se naročite na naše novice!

Morda vas zanima tudi:

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_vintage

Oprema doma, dragocena kot staro vino

Staro pohištvo iz masivnega lesa z mehko zaobljenimi robovi, takšno, ki potihoma vabi roko, da ga poboža in začuti njegovo toplino, postaja vse bolj priljubljeno. Sicer pa si lahko toplino in domačnost v stanovanju pričaramo na različne načine. S kaminom in svečami, mehko odejo, ne nazadnje tudi z vintage pohištvom, ki pripoveduje zgodbe preteklosti.
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_poslikajte_pohištvo

Kako lahko sami poslikate staro pohištvo

Se strinjate, da najbolj dragoceni pečat dajo interjerju leseni predmeti, ki jih sami obnovimo in oplemenitimo s kančkom fantazije? Poglejte, kaj vse je mogoče ustvariti z malce domišljije in pravimi barvami.
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_parket

Kako izbrati najustreznejši parket za prostore svojega doma

V raznovrstni ponudbi talnih oblog spada parket med najbolj priljubljene – je naraven, topel, hoja po njem je nadvse prijetna. Pripravili smo nekaj nasvetov, ki vam lahko koristijo pri usklajevanju parketa z domom.