Kako izbrati najustreznejši parket za prostore svojega doma

V raznovrstni ponudbi talnih oblog spada parket med najbolj priljubljene – je naraven, topel, hoja po njem je nadvse prijetna. Pripravili smo nekaj nasvetov, ki vam lahko koristijo pri usklajevanju parketa z domom.

Besedilo: Jasna Marin | Večer
Fotografije: Panaget, Dinesen, Epr/Bembé Parkett, Joka, Hörmann, Shutterstock
April 2021

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_parket
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_parket
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_parket
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_parket
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_parket
Preden se odpravite kupovat parket, imejte v mislih zlasti to, čemu bo služil prostor, kako velik je in koliko dnevne svetlobe prihaja vanj skozi okna. Prostor je treba natančno izmeriti. Pomembno je vedeti tudi, kakšna kakovost in izvedba estriha sta v prostoru, da na podlagi teh podatkov pravilno izberete parket.

Velikost prostora
Če je prostor zelo velik in svetel, lahko temu ustrezno izberete temnejši parket, ki navidezno zmanjša prostor. Kaj hitro bi se namreč lahko zgodilo, da bi svetel parket v velikem in svetlem prostoru dajal vtis pretirane odprtosti in premalo zavetja, pa še bleščanje tal bi lahko bilo moteče. Je pa svetel parket primeren za majhne in manj osvetljene prostore, saj prostor optično odpira.

V kuhinji in jedilnici
Svetel parket v kuhinji ima to pomanjkljivost, da se na njem hitro pozna umazanija, predvsem na stikih. Na zelo temnem se pa prav tako hitro vidi vsak prah. Recept za kuhinjo je torej ne presvetel in ne pretemen parket, kakšen hrastov, dobro se obnesejo tudi strukturirani parketi z neenakomerno površino ali pa kak drug trpežen material. Seveda se nam prav v kuhinji kdaj pa kdaj zgodi, da na tla padejo pokrovka, kozarec, nož ali drugi kuhinjski pripomočki, zato je najbolje imeti kar oljen parket, da poškodovano površino malce pobrusimo in na novo zaščitimo z oljem.

Parket in talno gretje
Včasih nam je kakšen parket všeč, vendar ne vemo, ali ga lahko položimo v prostor s talnim gretjem. Načeloma pri iskanju ustreznega parketa ne bi smelo biti težav, kajti parketi, ki so primerni za polaganje na tla s toplovodnim talnim ali električnim ogrevanjem, imajo posebno oznako, ki kupca seznanja s tem, da je parket za v prostor s talnim gretjem. Za talno ogrevanje so praviloma primerne tanke talne obloge z manjšo toplotno upornostjo, denimo panelni parketi, dvoslojni gotovi parketi do debeline 11 mm ali troslojni gotovi parketi do 15 mm, seveda je ustrezen tudi parket drugih vrst, če je pravilno obdelan in ni debelejši od 10 mm.

Drugačna nega, če je oljen ali lakiran
Parket je v zaključni fazi lahko lakiran (uporabljajo se laki na vodni osnovi), oljen ali – najredkeje ter zgolj po naročilu – voskan. Za lak velja, da je zaščita bolj površinska, pri olju, ki je pri kupcih tudi z ekološkega stališča zelo priljubljeno, pa zaščita prodre globlje v les. Parkete praviloma sesamo z nastavkom z mehkimi ščetinami, približno enkrat tedensko pa lahko uporabimo tudi zelo dobro ožeto krpo. Lakirane parkete čistimo z vlažno krpo, ki smo jo namočili v vodo z dodatkom čistilnega sredstva za lakirane talne površine. Za oljene površine pa vodi dodamo sredstvo, ki je namenjeno za oljen parket.

Barva vrat in tla
Ste v dilemi, ali naj bodo vrata in podboji enake barve kot tla? Trendi opremljanja doma se nenehno spreminjajo, poleg tega je osebni okus tisti, ki ima v takšnem primeru odločilno vlogo. Če je parket svetlejši, so lahko zraven zelo privlačna temnejša vrata, ki morajo v prostoru imeti kakšno dodatno barvno oporo – morda v pohištvu, manjši okrasni preprogi ali detajlih, denimo okrasnih blazinah na kavču ali postelji. Razmišljate o belih vratih? Potem bo parket zaživel po svoje. Boste izbrali vrata z dekorjem? Potem se lahko barva iz vzorca na vratih nadaljuje tudi na parketu.

Polaganje v smeri svetlobe – da ali ne?
Da je treba parket polagati v smeri svetlobe, ki prihaja skozi okno, je nepisano pravilo, ki se v določenih primerih seveda sme kršiti. Danes so prostori nesimetrični, tudi svetlobne razmere so sila različne, zato ni nujno, da je parket položen v smeri vpada svetlobe, razlagajo v podjetju Parketing. Določeni prostori so navidezno zelo dolgi, drugi pa kratki. V takšnih primerih je velikokrat pomembneje, kot da smer parketa prilagodimo vpadu dnevne svetlobe, to, da s smerjo polaganja parketa navidezno povečamo ali zmanjšamo sobo. Prostor lahko navidezno podaljšamo z vzdolžno položenim parketom, skrajšamo pa s prečno položenimi talnimi oblogami.

Uživamo, ko lahko z vami delimo naše navdušenje do lesa.
Če želite prebrati več takih člankov, vas vabimo, da se naročite na naše novice!

Morda vas zanima tudi:

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_poslikajte_pohištvo

Kako lahko sami poslikate staro pohištvo

Se strinjate, da najbolj dragoceni pečat dajo interjerju leseni predmeti, ki jih sami obnovimo in oplemenitimo s kančkom fantazije? Poglejte, kaj vse je mogoče ustvariti z malce domišljije in pravimi barvami.
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_naredite_sami

Naredite sami: Prikupno stojalo za lončnice

Jeseni se energije v naravi postopoma umirijo. Če želite takrat poskrbeti še za dušni mir, si v stanovanju zasnujte meditativni kotiček in ga opremite z doma narejenim lesenim stojalom za lončnice.
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_vintage

Oprema doma, dragocena kot staro vino

Staro pohištvo iz masivnega lesa z mehko zaobljenimi robovi, takšno, ki potihoma vabi roko, da ga poboža in začuti njegovo toplino, postaja vse bolj priljubljeno. Sicer pa si lahko toplino in domačnost v stanovanju pričaramo na različne načine. S kaminom in svečami, mehko odejo, ne nazadnje tudi z vintage pohištvom, ki pripoveduje zgodbe preteklosti.