Vila Unelma

Moderna vila v skandinavskem slogu je z izbiro lesa in načinom izvedbe prinesla navdih izjemne nordijske narave naravnost v osrčje Gorskega Kotarja. Njena ponudba sloni na bogati dediščini in kulturnem prepletu tega prostora, njena tesna povezava z naravo pa ustvarja vzdušje, v katerem postanejo težave sodobnega vsakdana neznatne.

Unelma

Stari Laz 1,

Ravna Gora, Hrvaška

 

Spletna stran

www.villaunelma.hr

Telefon

+385989192759

SLOWOODLIFE na obisku:

“Unelma, finska princesa, ki uresničuje sanje”

 

SLOWOODLIFE_WoodWeGo

V Gorskem kotarju, slabo urico od Zagreba in pol toliko do čudovitih plaž pri Crikvenici ob jadranski obali, leži v zaledju zelene gore vasica Stari Laz. Pravijo, da so mirne gorske planote, ki jo obkrožajo, pljuča Hrvaške in pravi raj za iskalce mirnih in skritih turističnih destinacij. Z Lili sva si izbrala eno, ki je, čeprav le nekaj minut vožnje od avtoceste Zagreb–Reka, daleč od turističnega vrveža. Vila Unelma naju je pogostila z razvajanjem čutov, obljubljenim spokojem in unikatnim doživetjem in je prva hiša na platformi Wood We Go, ki je popolnoma lesena.

Doživel in zapisal: Dušan Waldhütter 
Foto: Liljana Vogrinec

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_unelma
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_unelma
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_unelma

Razkošna terasa je prvi stik obiskovalca z Unelmo; je prostor mnogoterih užitkov in izjemne povezanosti z naravo.

Gorski kotar je v marsičem poseben in izjemen. Ne bogatita ga le prvobitna narava in kulturno izročilo, ki sta se ohranjala predvsem zaradi odmaknjenosti, tudi lesa je tod v izobilju. Čeprav lesenih hiš danes ni veliko, ima lesena gradnja – tako kot marsikaj drugega tukaj – zelo dolgo tradicijo. Nekdaj so dekleta ob paši na kresno noč spletala vence iz marjetic, ki so jih potem zalučale na lesene strehe hiš, da bi videle, kdaj se bodo poročile. Na kateri vrsti lesenih skodel je ostal venec, toliko let bo moralo dekle še čakati na svojega izbranca. Ta del kulturne dediščine še ni pozabljen, v mesecu juniju na skodlasto streho najstarejše delniške hiše Rački dekleta še danes mečejo vence. Čeprav je obred povezan z ljubezenskimi izzivi, izpričuje tudi tradicijo bivanja s tem naravnim materialom.

To je le drobtinica zanimivosti iz teh odmaknjenih krajev. V zgodovinskem nizu so se v Gorskem kotarju razvrščale številne kulture in ustvarile neprecenljiv zaklad. Vse od prazgodovinskih naselij, pa Rimljanov, Langobardov, Frankov in Bizantincev, do Hrvatov, ki so se tukaj naselili v sedmem stoletju. Vladali so Frankopani, knezi Zrinski in nato še habsburška monarhija; z vladarji so se menjavali vplivi, vsak je dodal svoj delček mozaika. Vse do naših dni so se prepletali kulturni izrazi in ustvarjali prostor, čigar vrednote zlahka osvojijo današnje obiskovalce.
Lahko bi rekli, da je s prepletom kultur in različnih tradicij nastala tudi vila Unelma. 

Izpolnitev sanj po finsko

»Že od študentskih dni sva sanjala, da bova nekoč imela hišo nekje v Gorskem kotarju. Ker sva načrtovala družino, obenem pa bila polno zaposlena, sva ugotovila, da morava hišo postaviti na mestu, kjer bo zlahka dostopna. Torej blizu avtoceste in glede na velike količine snega, ki zapade tukaj, tudi blizu glavne ceste, da bo pozimi redno plužena. Tisto, kar naju je pritegnilo prav sem, je bila prvobitna narava, zato naju najbolj veseli, da hišo obkroža naš lasten gozd,« pravita investitorja. To razkriva, kako je hiša dobila svoje ime: »Unelma« namreč v finščini pomeni uresničitev sanj.
Investitorja sta jo dejansko postavila zase in svoje otroke. Ker pa je takoj po dokončanju, jeseni 2021, začela vzbujati izjemno pozornost in je vedno več ljudi, ki so hodili ali so se peljali mimo, začelo spraševati za najem, sta njena vrata odprla tudi gostom. Še dobro – sva ugotavljala z Lili. Zdaj lahko tudi drugi uživamo v zavetju njenega spokojnega miru, vonjavah in zvokih gozda, ki ustvarjajo toplino in domačnost. Kar zadeva naju, sva vse to doživela na polno; omogočila nama je nepozabno doživetje, ki ga privoščiva vsakomur. Ob gozdnem robu neokrnjene narave Gorskega kotarja je družina iz Zagreba želela postaviti hišo zase. In ker so želeli najboljše, kar ponuja sodobna lesena gradnja, so na obronkih Kotarja postavili finsko princeso Unelmo, leseno vilo priznanega skandinavskega proizvajalca. 

 

V njej pa danes ne uživajo le sami, ampak gostoljubje svoje hiše in unikatno doživetje tega posebnega kraja delijo z obiskovalci iz vsega sveta.

Daje, kar obeta že na prvi pogled

»Ko smo fantazirali o novi hiši, smo si vedno predstavljali leseno,« pravita lastnika. »Pomembno nama je vzdušje, ki ga ustvarja les.« Odločila sta se za skandinavsko različico lesene gradnje: laminirane lesene hlode, ki dajejo hiši tako od zunaj kot znotraj popolnoma leseno podobo. Z njo moderna vila navduši že na prvi pogled; osupne s pročeljem v lesenem skandinavskem slogu, katerega masivno in veličastno zasnovo je navdihnila divja finska narava.
Finci znajo z gozdom in lesom, dežela tisočerih jezer je obenem tudi dežela lesa. Ima več kot 20 mio ha gozda, ki pokriva približno tri četrtine države, kar je obenem 10 odstotkov celotne gozdne površine v Evropi.
Unelma je postavljena iz najkakovostnejšega, certificiranega, obnovljivo izkoriščenega finskega bora; nudi trajnostno, vzdržljivo in zdravo bivalno okolje. V divje okolje Gorskega kotarja je v obliki edinstvene, funkcionalne in ekološke gradnje vnesla življenjsko moč severnih gozdov in nepopustljivost sončnih žarkov mrzlih finskih zim.

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_unelma
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_unelma

Velika dnevna soba z idiličnim kaminom na drva ustvarja vzdušje iz romantičnega filma; prasketanje ognja, domačnost interierja in skladje notranje opreme izžarevajo pristno toplino doma.

Udobje, ki ga vidiš in zlahka začutiš

Za takšne vremenske razmere, ki so sorodne zimam v Gorskem kotarju, je izvedba hiše iz masivnega lesa več kot odlična. Lesena stena je namreč naravni izolator z veliko termično maso. Masivni les je sposoben shraniti toploto, zato takšna izvedba ne greje le zato, ker je les zmeraj videti topel, ampak ker dejansko ustvarja energetsko učinkovito bivalno okolje. Poleg tega pa les, ki ga niso prekrivali z drugimi materiali, pričara domačnost in udobje, ki ju je čutiti tako zunaj hiše kot v vseh njenih prostorih.
Unelma ni tipska gradnja, izdelana je izključno po željah in zahtevah investitorjev. Nudi prostorno klimatizirano dnevno sobo, ki je njen osrednji prostor, pa popolnoma opremljeno kuhinjo, tri ločene spalnice, dve kopalnici, savno, jacuzzi in sprostitveno galerijo, ki je obenem igralnica za otroke. Idealna razporeditev prostorov zagotavlja udobje do največ osmim obiskovalcem. Razkošna je tudi prostorna terasa, ki vabi zjutraj na kavo ali čaj, zvečer pa na druženje ob kozarcu malvazije, kar naredi čudovito jutro v Gorskem kotarju še bolj čarobno, dobro večerjo v krogu družine ali prijateljev pa še bolj poetično. Skozi velika stekla se iz terase razkriva pogled na veliko dnevno sobo s kaminom na drva, ki brez pretiravanja ustvarja idilično vzdušje iz romantičnega filma.

V galeriji v zgornjem nadstropju je majhna igralnica, iz katere se odpira krasen pogled na dnevno sobo, skozi velike steklene površine po celi višini vse do slemena pa tudi na zeleno okolico. Spodnja kopalnica s finsko savno in toplo kopeljo imenitno podpira celoten bivalni prestiž. »Komentar, ki ga pogosto slišimo od naših obiskovalcev, je, da hiša izžareva toplino doma in miru. Ker smo podobo notranjosti oblikovali večinoma sami, smo še posebej veseli potrditve, da je bivanje v njej res prijetno,« sta vesela lastnika. Najbolj pomembno jima je bilo, da barve in teksture podprejo občutek topline doma in ustvarijo sproščujoče vzdušje. Zato sta tudi navdih za izbor opreme poiskala v skandinavskem slogu dekoracije, ki ga odlikujejo nevtralnost, preprostost in naravne barve in ga z razlogom občuduje ves svet.

 Prostor, ustvarjen za razvajanje

Ob lepem vremenu je gostoljubje prostorne terase in njene okolice neprecenljivo; medtem ko prisluhneš šepetu gozda, ti pogled pritegneta prasketajoči ogenj zunanjega kurišča in skrivnostni gozd, ki se začenja v zaledju. Za posebne trenutke sta na leseno konstrukcijo terase obešeni veliki pleteni gugalnici: v katerih so minute ob najljubši knjigi še bolj doživete, pomenek v dobri družbi pa še bolj navdihujoč. 

Ko se želiš poglobiti vase ali pa se zgolj prepustiti dnevu, pa ni boljšega od viseče mreže, obešene v senci borovcev. V njej …, kot da ni skrbi. Ni stiske s časom, ne pregona tempa sodobnega življenja. Takšni dragoceni kotički dobesedno obkrožajo finsko vilo. Borov gozdič se izkaže za odličen prostor, kjer lahko napolniš pljuča in pretegneš telo, Lili, ki ne more brez joge, je v njem naravnost uživala. Ker je v Gorskem kotarju doma ljubezen do kegljanja, so lastniki na drugi strani hiše uredili še lastno balinišče. Preizkusila sva spretnosti metanja kovinskih krogel in že zato, ker tega nikoli ne počneva, je bilo super zabavno. Slednjič sva nedaleč od balinišča odkrila še staro kapelico. Enkrat letno se ob njej pri maši zberejo domačini, nato skupaj pripravijo hrano, sledi kosilo na trati. Posladkajo se s finimi kolači, ki se jih najbolj veselijo otroci. Pri tem tradicionalnem dogodku z veseljem sodeluje tudi vsa družina iz Unelme, prav veseli so, da stoji kapelica ob njihovi hiši.
Zdaj seveda pri tem majhnem svetišču ni bilo nikogar, kapelica naju je počastila s tihoto in spokojem. Čudovito je zaokrožila najino doživetje, tako kot tudi sicer simbolno zaokroža Unelmino zgodbo: to je kraj, ki v ospredje postavlja vse, kar je v življenju pomembno, trajno in vredno.

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_unelma
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_unelma
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_unelma
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_unelma

Barve in teksture v skandinavskih tonih izpričujejo nevtralnost in preprostost – slog, ki ga z razlogom občuduje ves svet.

Kaj je pustilo največji vtis

Če bi morala izbrati le peščico tega, kar nama je pri  Unelmi pustilo najglobljo sled, bi jaz postavil na prvo mesto – ali pa zelo blizu njega –  čudovito teraso. Po svoje je namreč duša te hiše in dejansko podaljšana dnevna soba, kot je pomen terase nekoč krasno opisal znani mariborski krajinar Niko Stare. Ko se pripelješ, jo ugledaš kar od ceste in že veš, da boš lahko užival. Enako, ali pa skoraj še malce bolj, očara osrednji notranji prostor, dodaja Lili: če je terasa duša te hiše, potem je dnevna soba njeno srce. Združuje občutek prostornosti, povezanosti in navdiha. Najlepše je, da kjerkoli v njej se nahajaš, vidiš naravo; delno zaradi panoramskih oken, ki brišejo mejo med znotraj in zunaj, delno pa zato, ker je hiša tudi od znotraj povsem lesena. In to je še ena lastnost te vile, ki naju je povsem prevzela. Les teh dreves daleč na severu se krepi v ekstremnih pogojih pod ničlo in v sebi hrani svetlobo finskih breznočnih poletnih dni. 

 

To pa ni vse, kar tukaj spominja na sproščen skandinavski slog. Pregovorno bistvo finske sreče sta ob doživetju Unelme z nama delila oba njena kamina. Čarobno svetlobo notranjega, s steklom zaprtega kamina, ki lahko ogreje celo hišo, je videti iz vseh kotičkov osrednjega prostora. Pa tudi zunanje sodobno kurišče naju ni navdušilo le zato, ker je dekorativno, ampak ker sva si na njem lahko spekla še slastno zelenjavo in ribe! Ko sva dodala še kozarec vina, se res ni bilo težko zaljubiti v to izjemno turistično destinacijo.

Dobrodošli v kraljestvu Gorskega kotarja

Če imate vsaj nekaj časa, vam lahko naravno okolje Gorskega kotarja ponudi ogromno. Tu najdete narodni park Risnjak, jamo Lokvarka, izvir reke Kolpe, kanjon reke Kamačnik in jezero Bajer v Fužinah. V sosednji vasi sta dve restavraciji, kjer so mojstri za jedi iz divjačine in borovničeve štruklje. 

Oboje ima zaledje prav v teh odročnih krajih, kjer je človek skrit pred vsakodnevnimi težavami in kjer čas teče bolj počasi.  To so kraji, kjer se med oblaki še zapelje kakšen kraljevi orel, kjer po odmaknjenih gozdovih še hlačajo medvedi in na samotnih vrhovih še gnezdijo divji petelini; to je čarobno kraljestvo Gorskega kotarja.

Ko sva z Lili pakirala kovčke, sva popolnoma razumela besede lastnikov, da jih vsakič znova preseneti navdihujoči občutek miru in veselja, ko pridejo v to hišo. Povezava z naravo, vonji in zvoki gozda ustvarjajo vzdušje, v katerem se zlahka ločiš od napornega vsakdana. Unelmina zgodba sloni na bogati dediščini tega prostora, povezuje prvobitno naravo Gorskega kotarja in naravi prijazen skandinavski stil opremljanja. Vse to je zasnovano na pristnih vrednotah, ki jih v ospredje postavljava tudi sama.

Spletno stran Ville Unelma lahko obiščete tukaj.

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_unelma
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_unelma
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_unelma
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_unelma

Kotičke udobja povezujejo občutki prostornosti, domačnosti in navdiha. Les, ki ustvarja sproščeno vzdušje Unelme, poskrbi, da kjerkoli v njej se nahajaš, vidiš in občutiš naravo.

Uživamo, ko lahko z vami delimo naše navdušenje do lesa.
Če želite prebrati več takih člankov, vas vabimo, da se naročite na naše novice!

Morda vas zanima tudi:

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_Theodosius

Theodosius, cesarstvo pristnih vipavskih zgodb

V stoletnem borovem gozdu, z očarljivim razgledom na Vipavsko dolino, vabi Theodosius v svoj gostoljuben objem, ponuja varno zavetje in sproščujoč odmik. Rahločutna umestitev te gozdne vasice raste iz spoštovanja do naravne dediščine.
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_čokoladna_vas

Čokoladna vas ob reki, najbolj sladko trajnostno bivanje na svetu

Čokoladna vas ob reki, najbolj sladko trajnostno bivanje na svetu
V naravnem parku Natura 2000 in neposredno ob reki Dravi leži ob znameniti mednarodni Dravski kolesarski poti v pravljičnem okolju pravljična vasica – Čokoladna vas. Tu najdemo, kar obljublja ime, poleg sladkih skušnjav pa nas pričaka še bogat in dobro premišljen trajnostni koncept.
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_najvecja_prenovljen_bozickova_bohinj

Kralj Bohinja, z macesnovim ogrinjalom

“Ko je na začetku vsega bog delil ljudem zemljo, je kos, ki ga je hranil zase, podaril Bohinjcem. Tako govori ena od legend o nastanku kraja izjemne naravne lepote, ki leži pod Triglavom. Prav na mestu, od koder se ponuja pogled na tega belega očaka, sva prijetnega septembrskega dne prestopila prag Hotela Bohinj – najnovejše bohinjske turistične pridobitve.”