Gozdna vasica Theodosius

Le korak stran od vsakdanjega vrveža vas z očarljivim razgledom na Vipavsko dolino vabi v svoj gostoljuben objem gozdna vasica Theodosius. Sodoben dizajn petih lesenih hiš, ki se s pročelji zlivajo s skalami pod njimi, ponuja pristno doživetje narave in skrbno izbrano udobje.

Theodosius, gozdna vasica

Vrhpolje 165
5271 Vipava, Slovenija

Spletna stran

www.theodosius.si

Email

info@theodosius.si

Telefon

+ 386 (0)31 308 473

SLOWOODLIFE na obisku:

”Theodosius, cesarstvo pristnih vipavskih zgodb.”

SLOWOODLIFE_WoodWeGo
V stoletnem borovem gozdu, z očarljivim razgledom na Vipavsko dolino, vabi Theodosius v svoj gostoljuben objem, ponuja varno zavetje in sproščujoč odmik. Rahločutna umestitev te gozdne vasice raste iz spoštovanja do naravne dediščine.
Doživel in zapisal: Dušan Waldhütter
Foto: arhiv gozdne vasice Theodosius
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_theodosius
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_theodosius
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_theodosius

Prostostoječe sobe v gozdu med borovci, zelišči in skalami ponujajo prvinsko naravo, pa tudi zaupanje, ljubezen, udobje in lepoto – kot vrednoto. V tem razkošju lahko vsakdo najde mir v sebi in prepričanje o lastni moči.

»V času ekspanzije glampingov, ki kar tekmujejo, kateri bo zasedel lepši, naravneje ohranjen košček narave, je na gozdnem pobočju nad Vipavsko dolino zrasla mala gozdna vasica Theodosius. Njena umestitev in oblikovanje sta zadržana, spoštljiva do krajine, ki je njen dom, in še nadgrajujeta naravne danosti, ki tu nikakor niso skromne. Hiške s prefinjenim oblikovanjem in materiali ter že s samo razmestitvijo prinašajo prostoru novo, posebno vrednost. Sestavljene iz lesa, kortena, stekla in ogledal so le na videz tipske, v resnici so unikatne, tako da vsaka na svoj način dopolnjujejo gozdni prostor in strukturo celotne gruče. Posamezne enote se kot spalnobivalne sobe z velikimi okenskimi stenami odpirajo v gozdno scenarijo in obenem gozd povabijo v sam objekt. Pri tem je še posebej zanimiva hiška s fasado iz ogledal, ki je sama po sebi presenečenje, obenem pa reflektira gozdno okolico in s tem povečuje gozdni prostor,« so zapisali svoja opažanja člani žirije Zbornice za arhitekturo in prostor, potem ko je ta gozdna vasica pritegnila pozornost in bila deležna odobravanja ne le splošne, temveč tudi strokovne javnosti.
Zgodba o ohranjanju narave
»Zgodbo smo želeli povedati drugače kot drugi glampingi po Sloveniji; pri nas objekti niso toliko postavljeni v ospredje, ker je atribut narava sama,« razlaga izvorno arhitekturno idejo Marko Lavrenčič, arhitekt iz Vipave, ki je zasnoval glamping Theodosius. Zaradi tega so tukajšnje hiške postavljene z odkritim spoštovanjem do narave. Posegov v stoletni gozdič je bilo minimalno, veliki gradbeni stroji vanj niso imeli vstopa. Podrli so le dve drevesi, pa še iz teh dveh so naredili stebra za verando pred skupnim objektom. Držali so se načela »zero waste« tako zelo, da niso odpeljali niti odvečne zemljine. Kar so vzeli od brežine pod hiško na eni strani, so nasuli in poravnali na drugi strani. In tudi poti med hiškami danes tečejo naravno po prvobitnem terenu. »Ker je bil prvi izziv ohranitev naravnega okolja, je bil drugi to, kako sploh postaviti te objekte, ne da bi vplivali na okolico. Delno smo jih zato izdelali v delavnici, nato pa ročno prenesli na gradbišče, jih povezali in dokončali.«
Zgodba o pristnih izhodiščih in doživetjih
Izhodišče je bilo, da ostajajo tako pristni kot narava, da ne poskušajo nič potvarjati, da vzamejo surove materiale: les, jeklo, steklo. Stranske fasade so zato iz kortena, surovega materiala, samorjavne pločevine, ki je pred propadom zaščitena s plastjo rje. Beton je beton, sicer pobarvan, ploščice v objektu so kot šoder, se pravi spet kamen. Les, ki zaznamuje vse interierje, je krtačen, da lahko čutiš njegovo naravno strukturo, pripoveduje Lavrenčič.
Velikost objektov je izhajala iz ergonomije človeka. Z istimi izhodišči so se poigrali tudi pri zasnovi interierja, ko so umeščali elemente, mizo, okno. Okno predstavlja sliko, ima okvir s krasnim paspartujem. Tako na steni ne visi nič drugega, ker je razgled v okolico najlepša slika. Arhitekt je pohištvo zlil v arhitekturo, zato ga pravzaprav ni: omara je kar stena. »Želeli smo ohraniti pristnost in zdi se, da jo ljudje začutijo. Mogoče ne znajo povedati, zakaj jim je kaj všeč, saj …, postelja je takšna, kot je drugod! Ampak vsi pohvalijo, vsi se imajo fajn, se počutijo v redu. To je tista kakovost, ki deluje podzavestno in daje en lep plus.«
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_theodosius
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_theodosius

Tukajšnje vonjave, občutja in razgledi prinašajo mirne sanje, jutra pa edinstveno prebujanje sredi narave.

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_theodosius
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_theodosius

Medtem ko se sodoben dizajn lesenih hiš s svojimi pročelji zliva z gozdom in s skalami pod seboj, je notranja oprema iz nanoškega lesa rezultat dela domačih mojstrov.

Zgodba arhitekturnih izzivov
Izziv je bil najti tip zgradbe, ki je hkrati tip sobe in bo dopuščal, da bo narava še vedno glavna. »Želel sem prizmatičnost, ne regularnost, zato ta neravna geometrija v prostoru. Da sobe niso kot neki vojaki v vrsti. Mislim, da smo to dosegli s temi kubusi, ki so zelo abstraktni, ki niso niti formalno pravokotni, ampak imajo porezane vogale, postrani stene, v primerjavi z volumnom nesorazmerno velika okna. To so neke vrste kvazi moduli, neproporcionalni objekti. Ampak ravno to jim daje tisto, da nočejo biti boljši, kot je vse okrog njih. Mislim, da doživljamo te hiške od zunaj popolnoma drugače kot od znotraj. 
Od zunaj, med drevesi in kamnitimi razbrazdanimi bloki, so s to rjavo barvo kortena indiferentne, ko smo notri, pa začutimo en tak objem, neko toplino s tem lesom.« Slišati je tako naravno, spontano in preprosto in tudi doživeti je tako, zdaj ko je narejeno. In narejeno je mojstrsko. Zasnova vasice Theodosius je arhitektu Marku Lavrenčiču prinesla priznanje Zlati svinčnik Zbornice za arhitekturo in prostor.

Zmagovalna cesarska zgodba
Leta 394 naj bi vzhodnorimski cesar Teodozij, odmaknjen od vojaškega hrupa, dan pred bitko molil za pomoč v spopadu z zahodnorimskim proticesarjem Evgenijem. V znameniti bitki ob Mrzli reki mu je do zmage na poljih v dolini pomagala silovita vipavska burja, ki je odvzela moč sovražnikovim puščicam. 

Vasica Theodosius leži tik nad spominskim križem ob skali, kjer naj bi za pomoč prosil cesar; izbral je mesto s strateškim razgledom, ki sega vse od postojnskega zaledja do Benečije. Njegova zgodba prinaša v današnjo dobo pomen moči narave, krepitev duha in iskanja miru, ki ga pooseblja to mesto. Burja, ki je cesarju pomagala spremeniti tok zgodovine, se v tukajšnjem borovju nad Vipavsko dolino počasi umirja. V pesmi tihega vetra najdejo obiskovalci mesto zbranosti in razmišljanja, utišanje lastnih viharjev njihovega vsakdana. A tudi bogata zgodovina v njej pomenljivo odzvanja, spominja na minljivost in osredotoča obiskovalca na bistveno, karkoli že to zanj je.
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_theodosius
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_theodosius

Čeprav imajo nekatere hiške zunanjo vročo kad in notranjo savno, predstavlja najbolj unikatno in uživaško doživetje počitek v objemu dišavnic in borovih esenc na terasi ob robu vinograda.

Izvirna zgodba stvariteljev
»Že rimske poti so se prav tu križale z željo, da bi si lahko lastili lepoto in naravni čar te pokrajine. Mi želimo, da se tukaj prekrižajo poti naših gostov ter poti klenih Vipavcev. Ko zapustite avtocesto, se zapeljete skozi Vipavo in nato ob rodovitnih poljih proti Nanosu. Kjer vas vrhpoljske serpentine pripeljejo do našega vipavskega raja, lahko spoznate največje bogastvo v lepoti preprostih in avtentičnih stvari. Majhno in ljubko je naše zavetje, kot smo majhni mi vsi na našem planetu. Zato pa je naša želja, da se gost tukaj počuti velik in zaželen,« razkrivata investitorja in srčna skrbnika gozdne vasice Theodosius Andreja in Marko Škrlj. »Smo nekoliko odmaknjeni, drugačni, vendar vseeno dostopni. Če želite mir, vam ga ponudimo. Če želite druženje, vam ga tudi. Želite le prespati, bi se le razvajali en dan? Zakaj pa ne … V resnični zgodbi se srečuje zgodovina s sedanjim trenutkom. Kot nekoč v davnini rimski cesar Theodosius lahko tukaj najdete pot do osebne zmage, postanete modrejši in bolj človeški. 
Skozi trdo skalo, na kateri je klečal veliki rimski poglavar pred zmagovito bitko in ob križu, ki smo ga njemu v spomin postavili domačini, bodo ob vonju gozda in matere zemlje v vas zorele vrednote.«

Zgodba o ljubezni
»Gozdna vasica Theodosius je pravzaprav ljubezenska zgodba o naši družini in o Vipavski dolini, v kateri sobivamo, snujemo prihodnost in ustvarjamo. Je vir navdiha za vse sanjače, ki se v objemu sredozemske vročine pod latniki izgubijo med domačine in ob dobrem vinu mislijo in vidijo onkraj sebe. Ponosna sva, da smo prejemniki znaka Green Key, vodilnega standarda odličnosti na področju okoljske odgovornosti in trajnostnega delovanja. In hvaležna, kako to sprejemajo naši gostje, ko z izbiro naše ponudbe neposredno pripomorejo k varovanju okolja. Spoštujemo lokalno, živimo v stiku z naravo in to jemljemo kot neprecenljivo darilo, za katerega si želiva, da bi ga zapustili prihodnim rodovom.« In ni le darilo, poudarjata, je tudi naša odgovornost. 

»Naše zgodbe sporočajo večno resnico o tistem delu človeške biti, ki mora, če hoče živeti, poslušati glas narave, zgodovinske utripe in se predati skrivnostnim energijam, ki premagujejo drobnarije vsakdana.  Ob razodetju starih skrivenčenih dreves, ki s svojimi olji božajo nosnice, spoznamo, da je možno v življenju kljubovati še tako velikim težavam. Korenine dajejo varnost: še v tako težkih razmerah se drevo sicer upogne, pa vendarle stoji in se ne zlomi.« Tudi to je zgodba, ki jo z nami delita Andreja in Marko.
V stoletnem borovem gozdu, z očarljivim razgledom na Vipavsko dolino, vabi Theodosius v svoj gostoljuben objem, ponuja varno zavetje in sproščujoč odmik. Kot gradbeni projekt je končan, odslej bodo razvijali le še nove produkte, ki temeljijo na trajnosti, in unikatna doživetja, ki krepijo telo in duha in razvajajo skozi izvirno zgodbo lastnikov. Skozi prav tisto sporočilo, ki ga je tako odlično znal zajeti že arhitekt: »Lepe stvari je treba deliti: ljubezen do Vipavske doline, do dela in ljudi in poveličevanja narave.«

Ste navdušeni tako kot mi? Obiščite jih tukaj!

BLAGOR GMAJNI, KI SE JE DOTAKNEJO NJUNE ROKE

Marko in Andreja Škrlj, gozdna vasica Theodosius

Investitorja in skrbnika gozdne vasice Theodosius, glampinga skritega v dišečem borovem gozdičku na obronkih Vipavske doline. Sta tudi starša treh otrok, podjetnika in kreatorja trajnostnih rešitev, ki jih navdihujejo inspirirajoče zgodbe iz vseh koncev in krajev.

Besedilo: Dušan Waldhütter, WOW Stories/Foto: Jan Čermelj
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_theodosius
»V zadnjem obdobju so najlepša in najdragocenejša nedeljska jutra. Brez budilke, brez naglice. Umirjeno in sproščeno, zajtrk in kava z družino in z najlepšim razgledom na svetu. Naš dan se začne zelo zgodaj, saj nikoli ne veva, kdaj se bo zaključil,« pravita Andreja in Marko Škrlj, stvaritelja gozdne vasice Theodosius, ki v odmaknjenem stoletnem gozdičku bdi nad Vipavsko dolino in ima očarljivo zgodbo, prav tako, kot je njuna.

Vrhpolje, ob katerem leži njun glamping, ni samo krasen košček sveta, ampak je rahlo posebna vas, od nekdaj polna podjetniških idej in poguma za njihovo realizacijo. Marko je domačin, povezan je s krajem in krajani, kar se kaže tudi pri tem projektu, ki sta ga pred dvema letoma realizirala s pretežno domačimi mojstri. »Prepričana sva, da je koncept, kot sva ga zastavila, pravi. Slovenija potrebuje več takšnih turističnih namestitev in razpršenih butičnih dejavnosti. Mislim, da se večina odločevalcev s tem strinja, vsaj na načelni ravni. 

O konkretnih podporah in spodbudah pa ne bi govoril,« razkriva Markov nasmešek zavedanje, da kritiziranje birokracije in ovir na podjetniški poti ne pomaga k ničemur. Še najmanj pa k pozitivni energiji in dobri volji, ki sta poleg lesa, kamna in kortena temeljna gradnika gozdne vasice. Že bežen pogled na hišice glampinga razkriva, da obožujeta les. Vendar priznava, da so njegovemu srcu pravzaprav še bližje kovine. Tako je, če odraščaš ob očetu ključavničarju. Marko soustvarja podjetniško pot družinsko vodenega podjetja Škrlj, d. o. o., ki proizvaja in nato globalno trži opremo iz nerjavne pločevine. Tudi v tem podjetju, enako kot v gozdni vasici, postavljajo v ospredje trajnost, varovanje okolja ter ohranjanje dolgoročnega naravnega, socialnega in ekonomskega ravnovesja. Pri glampingu sta z Andrejo združila svoje moči in znanje na področju turizma, pa tudi prosti čas in še več od tega. Čeprav že kratek sprehod med hišicami odkriva, da za ta projekt bije več kot eno srce, je Andreja motor tukajšnjega dogajanja. 
Tako kot vsak otrok najprej sliši mamino bílo, se je to zgodilo tudi Theodosiusu. »To je bila še pred nekaj leti gmajna, preraščena z robido, posejana s stoletnimi bori in polna apnenčastih skal. Ampak jaz sem tam videla nekaj več. In sanjala …,« ji spomini na začetek obžarijo obraz. »Moč črpam iz najine družine,« razodene, »moj mož je moja skala. Ko se nama je v družini pridružil tretji otrok, sem ostala doma. V meni je tlela želja vrniti se v turizem, v gostoljubje. Delati za druge, a tudi zase. In v tisti gmajni so se mi začele prikazovati preproste hiške, v katerih bi lahko prespali obiskovalci naše rajske doline, kot je Vipavsko dolino opeval Ciril Zlobec … V lepih hiškah, v lepi dolini.«

»Vodni izviri, potoki, reke, plodna ravnica, na enem robu, kot veseli stražarji, z vasicami posejano gričevje, na drugem skrivnostno gorovje, kot bi si dolinci z njim hoteli postaviti varno zavetje pred neznanim in neprijaznim …,« je o krajih, na katere gleda gozdna vasica Theodosius, zapisal ta naš spoštovani pesnik in pisatelj. 

»Toliko zgodb, toliko topline, toliko neizrečenega je zapisano v lesu …«

Nedvomno bi snel svoj znameniti klobuk, ko bi mu razodeli razlog, s katerim sta Andreja in Marko zasnovala svojo vasico: »Lepe stvari je treba deliti! Vedela sva, kaj želiva in zmoreva ponuditi in Theodosius je uresničitev najinih sanj! V njem sva zajela ljubezen do Vipavske doline, do dela in ljudi, poveličevanja narave, vsega lepega in estetskega.« Theodosius je več kot to, je tudi družinska zgodba, zapisana v les. »Les je v vseh pogledih izreden material in ga z veseljem in spoštovanjem uporabljava. 
Toliko zgodb, toliko topline, toliko neizrečenega je v njem,« pokažeta proti svojim lesenim hiškam, ki so po gozdičku posejane tako naravno, kot bi se po malce nagnjenem skalnatem pobočju z visokih vej raztresli borovi češarki. Njuni najlepši trenutki so drug z drugim oziroma s prijatelji skupaj za mizo, na kateri se najde marsikaj. Denimo pridelki od domačega kmeta, v katere je vloženega toliko truda in ljubezni; dar tolikokrat neizprosne narave.

 

»Živimo na prelepem koščku sveta, ki nam je bil dan le v uporabo in ga moramo kar v največji meri ohraniti našim zanamcem. Na vseh področjih se trudiva delati in živeti v tem duhu,« razkrivata Andreja in Marko, ki sta v majhnem borovem gozdiču manifestirala svoje velike sanje. Njuna prelepa vasica s svojimi lesenimi hiškami začara svoje goste dvakrat. Prvič z jutri, prebujenimi v naravo, nato pa še z ljubeznijo do življenja, ki sta jo v njihove temelje, globoko med korenine in skale spontano vlila njena kreatorja.
Uživamo, ko lahko z vami delimo naše navdušenje do lesa.
Če želite prebrati več takih člankov, vas vabimo, da se naročite na naše novice!

Morda vas zanima tudi:

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_čokoladna_vas

Čokoladna vas ob reki, najbolj sladko trajnostno bivanje na svetu

V naravnem parku Natura 2000 in neposredno ob reki Dravi leži ob znameniti mednarodni Dravski kolesarski poti v pravljičnem okolju pravljična vasica – Čokoladna vas. Tu najdemo, kar obljublja ime, poleg sladkih skušnjav pa nas pričaka še bogat in dobro premišljen trajnostni koncept.
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_čokoladna_vas

Kralj Bohinja, z macesnovim ogrinjalom

Ko je na začetku vsega bog delil ljudem zemljo, je kos, ki ga je hranil zase, podaril Bohinjcem. Tako govori ena od legend o nastanku kraja izjemne naravne lepote, ki leži pod Triglavom. Prav na mestu, od koder se ponuja pogled na tega belega očaka, smo prijetnega septembrskega dne prestopili prag najnovejše bohinjske turistične pridobitve.