Čokoladna vas ob reki

Če imate radi udobje v naravnem parku, sredi neokrnjene narave in v neposredni bližini mirne reke ter ob drugem neizmerno uživate v čokoladi, potem je Čokoladna vasica kot nalašč za vas. Sladka izkušnja je seveda največji magnet te trajnostno zasnovane destinacije, ni pa edini.

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_čokoladna_vas
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_čokoladna_vas

Čokoladna vas ob reki

Limbuško nabrežje 6
2341 Limbuš, Slovenija

Spletna stran

www.chocolatevillage.eu

Email

reception@chocolatevillage.eu

Telefon

+ 386 (0)41 421 460

SLOWOODLIFE na obisku:

“Najbolj sladko trajnostno bivanje na svetu!”

 

SLOWOODLIFE_WoodWeGo
V naravnem parku Natura 2000 in neposredno ob reki Dravi leži ob znameniti mednarodni Dravski kolesarski poti v pravljičnem okolju pravljična vasica – Čokoladna vas. Tu najdemo, kar obljublja ime, poleg sladkih skušnjav pa nas pričaka še bogat in dobro premišljen trajnostni koncept.
Doživel in zapisal: Dušan Waldhütter / foto: arhiv Čokoladna vas
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_čokoladna_vas
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_čokoladna_vas
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_čokoladna_vas

Vsak les ne bi prenesel zahtevnega okolja ob Dravi, kjer je veliko temperaturno nihanje in predvsem obilje vlage. Za hišice so zato uporabili lesne kompozite in masivni macesen.

Da je ta luksuzni glamping izjemna destinacija za vse, ki radi uživajo v udobju neokrnjene narave, in da ponuja tudi najbolj čokoladni oddih v svetovnem merilu, so v dobrem letu od odprtja na forume družbenih omrežij zapisali številni gosti, domači, iz Evrope in onkraj njenih meja. Čokoladna izkušnja je seveda največji magnet te destinacije, ni pa edini.
»Zelo pomemben je tudi trajnostni vidik, ki mu sledimo v vasici,« povesta Zvezdana Lubej in Uroš Mlakar, ki sta glavna tvorca te izjemne butične destinacije. Tretji dejavnik, ki privablja goste visoke vrednosti, kot jim rečemo v žargonu, je pestrost ponudbe.
»Gostje lahko pri nas mirno preživijo tudi teden dni in jim ne bo dolgčas. Avtentična, edinstvena in poglobljena doživetja jim namreč nudimo tako v glampingu kot zunaj njega.«

Čokoladno preživljanje časa
Ko se v poznem popoldnevu sprehodimo po čarobni vasici, sonce že nizko seda na strehe hišic obrnjenih proti Dravi. 

 

Nagajivi veter, ki potiska proti toku na tisoče majhnih valov, da se gladina nežno lesketa, oznanja prihod najbolj barvitega letnega časa v krajinskem parku Mariborsko jezero. Čarobno je stati med temi hišicami v brezhibno urejenem okolju. Kar prelepo. Na dravskem nabrežju so združili luksuzni glamping z zgodbo legendarne čokoladne manufakture Tete Fride, ki se je na to lokacijo preselila že pred več leti in obudila prej devastirano območje.
»Ko smo spoznali, da želijo ljudje občutiti in okusiti Teto Frido od blizu, je bilo logično nadaljevanje čokoladne zgodbe, da jo nadgradimo s turističnim produktom, ki jo bo povezal s čudovitem naravnim okoljem. Ta omogoča obiskovalcem poleg sladkih čokoladnih doživetij tudi kakovostno preživljanje časa,« pojasni Uroš, stoječ pred čokoladno delavnico, ki stoji neposredno ob vasici. Vasica se seveda z razlogom imenuje Čokoladna.  Pri vhodu na pravljično posest zagledamo gourmet zemljanko, nekakšno hobitovo hiško, v kateri nas pričaka čokoladna dobrodošlica: čokoladno pivo, čokoladno vino ali po želji čokoladni gin. 
Obisk hišic nato razkrije, da se gostje tukaj negujejo s čokoladno kozmetiko, razvajajo s čokoladnimi masažami, potapljajo v čokoladni jacuzzi in okušajo dobrote čokoladnega fondija. Pa še kakšno čokoladno presenečenje se zgodi vmes, denimo, ko brskamo po košarici dobrodošlice v kopalnici, na ovoju čokoladnega kondoma zagledamo nagajiv zapis: ‘Le ena stvar je boljša od čokolade’. Luštno.

Raj za ljubitelje čokolade
Za čokoholike predstavlja Čokoladna vas najbrž nebesa na zemlji. V sodelovanju z lokalnimi ponudniki ponujajo poleg tradicionalnega slovenskega zajtrka tudi čokoladni zajtrk, v katerem je poleg dobrot Tete Fride slastna ponudba številnih lokalnih ponudnikov. »Boste morda čokoladno klobaso ali čokoladni sir?« Enostavno moramo pokusiti, čeravno se čokoladna salama sliši precej nenavadno … In ja, seveda je dobro!

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_čokoladna_vas
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_čokoladna_vas

Interierji so žametni, v toplih, čokoladnih odtenkih, velike steklene površine brišejo meje med znotraj in zunaj. Povsod je obilje naravnih materialov, lesa, kovine in kamna.

Razkrita čarovnija
Zdaj že malo spoznavamo ozadje, vidimo, od kod prihaja majhen del čarovnije te vasice. Njihovi čokoladni izdelki niso instant. Ravno nasprotno, iz prvovrstnih sestavin so, narejeni ročno. In na tak način premišljeno, dovršeno in bogato zaledje ima celotna čokoladna vasica. Izvirno doživetje bogati že edinstvena zgodba te lokacije ter arhitekturne rešitve hišk in celotne vasice, ki so jih prilagodili naravnim danostim prostora.
Sedeč ob zakurjenem ognjišču na majhni livadi med hišicami in spokojno Dravo, obdarjeni s prečudovitim razgledom, ki ga dravsko nabrežje ponuja v smeri proti jesensko obarvanemu Kozjaku, doživljamo ta prostor kot skorajda neresničnega. Kot pobeg iz realnega hektičnega sveta v zelo oddaljen, pravljičen kotiček naše deželice. Dan se počasi poslavlja in jesenski večer postaja svež in nekoliko vlažen. 
Za snovalce vasice, ki prisegajo na naravne materiale s poudarkom na lesu, so bila večja nihanja temperature in obilica vlage pri zasnovi vasice poseben izziv. »Tukaj je visoka vlažnost in zavedali smo se, da vsak les za to okolje ni primeren. Iskali smo naravne kompozitne materiale v kombinaciji z naravnim lesom, ki bi vzdržal to zahtevno okolje, in bili smo uspešni. Macesen je v tem pogledu ponudil največ in zdaj po enem letu vemo, da smo se odločili dobro,« je zadovoljen Uroš.

Trajnostna zgodba premišljenih detajlov
Tako domači kot tuji gosti vedno bolj cenijo posebne in izvirne ponudbe. V tem pogledu je čokoladna vasica še iz enega zornega kota prav posebna zgodba. Ni le trajnostno zasnovana, ampak so si v njej zastavili cilj funkcionirati po načelu ‘zero waste’, torej ustvariti čim manj odpadkov. Odločitev za to ni bila težka, omeni Zvezdana, odpirajoč simpatično leseno škatlo v obliki hiške, v kateri gostom prinesejo zajtrk.

»Glede na to, da se nahajamo v naravnem parku Natura 2000 oziroma krajinskem parku Mariborsko jezero, menimo, da je pravzaprav privilegij, da lahko v tako čudovitem okolju gostimo naše goste.  Samo po sebi se zdi umevno, da naravi posvečamo posebno skrb. Z lokalnimi dobavitelji smo se zato dogovorili, da jogurte in druge izdelke za naše zajtrke pakirajo v povratno stekleno embalažo,« razkaže vsebino dišečega obroka, s katerim razvajajo goste. In tudi njihovo čokoladno milo prav zato deluje na mlinček, ki melje sproti. Odpada praktično ni, zato lahko čokoladno kozmetiko preprosto dopolnijo za vsakim gostom. Razmere s covid-19 so jih vzpodbudile k digitalizaciji poslovanja, k intenzivni uporabi pametnih telefonov, tablic in TV-zaslonov tudi za komunikacijo z gosti, da porabijo čim manj papirja. Na oglednem sprehodu po vasici Zvezdana pokaže še koše za smeti, ki so skorajda v celoti narejeni iz naravnega materiala – trave. Ja, tudi to je lep način, da smo okolju bolj prijazni.
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_čokoladna_vas
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_čokoladna_vas

Dvanajst luksuznih lesenih glamping hišk je postavljenih na stebre med zelenimi grmovnicami in veje starih dreves, medtem ko njihova panoramska okna odpirajo poglede proti reki in gozdu na nasprotnem nabrežju. Les na hišicah in masivna debla pobožajo dušo ne le s svojim izjemnim videzom, ampak nas v tej vasici na vsakem koraku vabijo tudi k dotikom.

O tem, v kaj verjamejo
Gosti vasice bivajo naravno in z naravo. Rešitve so domiselne in postavljajo v ospredje doživetja. So daleč od standardne ponudbe in imajo globlji smisel. Vasica izpolnjuje vse kriterije, ki danes zaznamujejo luksuzni turizem, pričara številna presenečenja, presega pričakovanja in poglablja izkušnjo gostov. Zanimiv detajl v tem pogledu so imena hišic v glampingu, poimenovana so namreč po kakavovih zrnih: Forastero, Criollo, Trinitario. Pri Teti Fridi najbolj kakovosten kakav kot osnovno sestavino uvažajo iz Afrike, konkretno iz Liberije, s katero ima Uroš Mlakar svojevrstno srčno vez. »Tam sva s partnerko posvojila hčerko in odločila sva se, da bova tej državi, v kateri živi večina krepko pod pragom revščine, pomagala,« razodene. V majhni vasici globoko v tropskem gozdu na severu Liberije so tako začeli večletni projekt, s katerim domačinom ponujajo znanje in podporo, da bi postala kakavova zrna njihovi kovanci.
»V zadnjih letih smo tam zasadili 5000 sadik kakavovca in upamo, da bodo te sadike vaščanom kmalu prinašale prihodek. 
Seveda nam ti niso popolnoma nič dolžni. Nasprotno, mi bomo prvi kupec za ta zrna in to po načelu fair tradea. To jemljemo zelo resno, projekt je javen in transparenten. Ne govorimo veliko o tem, ampak to enostavno počnemo na način, kot najbolje znamo. Ne verjamemo v uspeh na račun trpljenja nekoga drugega.«

Uspeh je, ko smo uspešni vsi
S takšno filozofijo vključevanja in sodelovanja bogatijo tudi ponudbo Čokoladne vasi ob reki in doprinašajo tukajšnji okolici. Ker se pomemben del trajnostne uspešnosti nanaša na sodelovanje z lokalnim okoljem, tesno sodelujejo z lokalnimi proizvajalci izdelkov in ponudniki storitev.
»Ni poanta v tem, da smo mi sami zgodba o uspehu, ampak da je zgodba o uspehu celotno lokalno okolje,« razmišlja Zvezdana.
Izbrali so takšne ponudnike, ki sami delujejo po načelih trajnosti, skupaj so kjer najdemo številne vinarje in oljarje. Pristne izdelke lokalnih ponudnikov z unikatnimi zgodbami so uporabili tudi za opremo hišic in kuhinjski inventar.

Številni so nastali v lončarskem studiu, deske za serviranje in rezanje in lesene kuhalnice pa prihajajo iz lokalne lesne delavnice. In ne gre le za izdelke. Tudi doživetja, ki jih ponuja Čokoladna vas, so bogata ravno zaradi lokalnih ponudnikov. Gostom luksuznega glampinga dajejo izjemno dodano vrednost.
Ogled vasice, ki ga sklenemo pri prikupni zemljanki ob kozarčku čokoladnega vina in dobrotah lokalnih ponudnikov, nas skorajda pusti z vtisom, da so glede ponudbe in trajnostne zasnove uresničili že vse svoje zamisli. A načrti gostiteljev razkrivajo, da za aktivne skrbnike, ki živijo svoje poslanstvo in imajo trdno zastavljeno smer, nikoli ne zmanjka izzivov. »Naš naslednji projekt bo usmerjen v obnovljive vire energije,« oznani Uroš. »Naš bazen želimo ogrevati na naravi prijazen način in s fotovoltaičnimi paneli pridobivati vsaj del električne energije iz energije sonca. Količino odpadkov pa še zmanjšati z investicijo v posebno stiskalnico.«
»Ter tako postati še prvi pametni glamping na svetu,« doda Zvezdana.
Prvi čokoladni so že itak.

ENERGIJA NARAVE NAM SLUŽI LE, ČE JO SPOŠTUJEMO

tekst: Dušan Waldhütter, WOW Stories/ foto: agencijaLOTOS.net
Uroš Mlakar je svojo poslovno kariero začel kot novinar: pri RTV SLO in Deutsche Welle, zatem pa je ustanovil ali soustanovil številna podjetja. Veliko sled je tako puščal v medijski produkciji, gradbeništvu, investicijah in kar veliko let tudi v telekomunikacijah v tujini, zlasti v Zahodni Afriki. Zadnja leta je njegov fokus na njegovi družbi Quadro, ki je bolj znana po blagovni znamki Teta Frida. Teta Frida slovi po mreži vrhunskih čokoladnih kavarn, lastni čokoladni manufakturi, pa tudi odličnih sladkih 100-odstotno naravnih kreacijah, ki jih je možno kupiti po vsej Sloveniji. Mlakar je tako idejni oče najslajših idej, tudi Čokoladne vasi, kjer so moči združili prijatelji.
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_čokoladna_vas
Zvezdana Lubej, vodilna coachinja za karizmatično voditeljstvo, Country managerka Profiles International za Slovenijo in ustanoviteljica Kadrovske asistence. Srečamo jo lahko v upravnem odboru poslovnega združenja Business Inteligence center, je članica žirije za podelitev priznanja Zlata nit in ambasadorka dobrih poslovnih praks v AmCham Best Practice Academy. Na področju razvoja ljudi in njihovih kompetenc je številnim znana kot avtorica edinstvene raziskave o vplivu karizme vodij na uspešnost podjetij, v Združenju Manager pa mentorira mlade perspektivne managerje in voditelje.

»Smo samo gosti na tem planetu in spoštljivo je, da se tako tudi obnašamo.«

Okoljski vidik vsega, kar počne, je bil za Zvezdano Lubej od nekdaj pomemben. Dosledno ločuje odpadke, ne uporablja plastike in išče trajnostne komponente pri vseh izzivih. Pravi, da ni aktivistka, vendar poskuša živeti na način, da pazi na stvari in da ni potrošniško naravnana.

S takšno miselnostjo je povezana tudi njena skrb za lastno zdravje. Trudi se poiskati zdravo hrano in to vsekakor velja tudi za vodo, ki jo pije. Ponjo namreč hodi k Jožefovemu studencu, ki ga napajajo pohorski potoki. Nabira zelišča, nenehno jo vleče ven, v naravo, iz nje se napaja in z njo se opaja. »Obožujem delo na vrtu; vsake toliko enostavno moram potisniti roke v zemljo. Energije narave nam služijo le takrat, ko z naravo sobivamo in jo spoštujemo. Če želimo iz nje črpati, moramo do nje gojiti pozitiven odnos.« Tudi v svojem podjetju Kadrovska asistenca nenehno išče trajnostne komponente, saj je prepričana, da mora biti tudi razvoj ljudi in njihovih kompetenc zasnovan trajnostno. »Kaj nista prenos znanja in vseživljenjsko učenje nekaj najbolj trajnostnega, kar lahko ponudimo na delovnem mestu?« Na to odgovarja s svojim vsakodnevnim delom, v skladu s tem usmerja konkurenčno rast podjetij, udejanja poslovna mentorstva in deli primere dobre poslovne prakse. A, kdor želi dajati, se mora prej sam napolniti. »Del energije, ki jo potrebujem, najdem v uspehu, drugi del pa v naravi. Še posebej takrat, ko so težki časi in ni vse tako, kot bi si želeli. Tudi ko sem bila v največjih življenjskih težavah, sem hodila v gozd nabirat gobe in objemat drevesa. 

Les zato najbolj dojemam predvsem skozi drevesa in če bi si zdaj postavljala hišo, bi bila lesena,« je brezpogojno odločena. »Le les daje pravo toplino.«

Tudi Uroš Mlakar v svoje projekte dosledno vključuje naravne materiale. To počne iz enakega razloga, kot jih vključuje v zasebnem življenju. »Občutek, da je nekaj tu le začasno, je zame pomirjujoč. Tudi mi smo samo gosti na tem planetu in vljudno je, da se tako tudi obnašamo. Da poskrbimo, da za nami ne bo odpadkov.« Kamen in les sta na vrhu njegovega seznama, a kot pravi, ima les pred drugimi materiali veliko prednost, saj je edini, ki lahko prostore napolni tudi s prijetnim vonjem. Ko sta skupaj z Zvezdano in soustanoviteljema Danielom Bašićem in Tanjo Golob, na dravskem nabrežju v lesu in z lesom zasnovala luksuzni glamping, ju je vodila želja, da iz lepega zemljišča ob reki ustvarita nekaj trajnostnega, kar bo našlo prostor na svetovnem zemljevidu. Čokoladna vas je postavljena na montažni način z enim samim namenom. »Da če se bo nekdo čez trideset let odločil, da to več ne sodi sem, lahko v nekaj dneh tu znova ustvari travnik. Trpim, ko se vozim po Sloveniji in gledam na najlepših lokacijah socialistične betonske kolose, ki so jih brez premisleka umeščali v prostor v imenu višjih idej in ciljev. Vidim jih kot opomnik, da se to ne sme ponoviti. Čeprav mi je že kdo kdaj želel pripeti drugačno etiketo, je moje življenjsko vodilo, da zaradi mojega zaslužka nihče in nič ne sme trpeti, ne človek ne narava. 

Želim si, da bi to veljalo tudi obče in bi bilo normalno, a je žal človeška objestnost izjemna. Zato sem še posebej vesel, ko vidim, da so Mariborčani ponosni na vse, kar smo naredili ob Dravi tako s Teto Frido kot Čokoladno vasjo. Da sem radi pripeljejo svoje goste in da bo ta projekt zagotovo navdihnil in opogumil še koga,« razmišlja Uroš. V trajnostnem pogledu sta naredila zelo veliko, a razkrivata, da bi lahko stopili še korak naprej. Vendar, eno so ideje, drugo pa zakoni. »Že ko smo postavljali Čokoladno vas, so se v nekem trenutku zdele nekatere ovire naravnost nepremagljive. Lovili smo se na ‘vejicah’,« se spominja Uroš. »V naši državi imamo prijazne in kooperativne uradnike, a žal nemogoče zakone in podzakonske akte. En ti dovoljuje nekaj, dva druga pa isto stvar prepovedujeta in tak sistem lahko ubije tudi najboljše ideje.« K sreči jih imata soustanovitelja Uroš in Zvezdana nekaj še zelo ‘živih’.

Ker ima Čokoladna vas ta privilegij, da leži v evropskem ekološkem območju Natura 2000, sta soustanovitelja projekt izpeljala z načelom, da bodo z njim okolju več dali, kot pa iz njega vzeli. Želela sta, da luksuznega glampinga gosti ne vidijo le kot izjemnega prenočišča in sladkega razvajanja, ampak spoznajo, kako bogata je ta okolica, kakšni ljudje tu živijo in kaj delajo. Pokazali so, kako se da s trajnostno poslovno zgodbo, zapisano v les, povezati naravno okolje, bogato zgodovino in izvirno turistično vsebino.

Uživamo, ko lahko z vami delimo naše navdušenje do lesa.
Če želite prebrati več takih člankov, vas vabimo, da se naročite na naše novice!

Morda vas zanima tudi:

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_Theodosius

Theodosius, cesarstvo pristnih vipavskih zgodb

V stoletnem borovem gozdu, z očarljivim razgledom na Vipavsko dolino, vabi Theodosius v svoj gostoljuben objem, ponuja varno zavetje in sproščujoč odmik. Rahločutna umestitev te gozdne vasice raste iz spoštovanja do naravne dediščine.
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_Theodosius

Kralj Bohinja, z macesnovim ogrinjalom

Ko je na začetku vsega bog delil ljudem zemljo, je kos, ki ga je hranil zase, podaril Bohinjcem. Tako govori ena od legend o nastanku kraja izjemne naravne lepote, ki leži pod Triglavom. Prav na mestu, od koder se ponuja pogled na tega belega očaka, smo prijetnega septembrskega dne prestopili prag najnovejše bohinjske turistične pridobitve.