Zmagovalec WOOD AWARDS 2023: Vizionarski “novi tempeljski kompleks”

S poveličevanjem naravne materialnosti, vtkane v lokalno zgodovino, se kaže stavba New Temple Complex (Novi tempeljski kompleks) kot vizionarska zgradba bogate simbolike in pristne povezave z okoljem, zaznamovana s brezčasno preprostostjo in umirjeno eleganco.

Tekst: Dušan Waldhütter
Foto: Rory Gardiner

SLOWOODLIFE_trendi_wood_awards
SLOWOODLIFE_trendi_wood_awards
SLOWOODLIFE_trendi_wood_awards

Naročena s strani organizacije večverskih duhovnikov “The White Eagle Lodge”, nova zgradba izreka toplo dobrodošlico obiskovalcem vseh verstev in iz vseh kotičkov sveta. New Temple Complex obsega tempelj, knjižnico, kapelice, skupnostno dvorano, javno avlo in kuhinjo, vse to na popolnoma na novo urejenem okolju. 

Niz ortogonalnih paviljonov s lesenim ogrodjem, povezanih z obokanim hodnikom in obrnjenih proti osrednjemu vrtu dvorišča, so oblikovali po trajnostnih načelih v pasivnem energijskem standardu in skozi prizmo dolgoročne rabe. Ob območju novogradnje poteka starodavna pot, ki obkroža glinene postelje in potoke iz apnenca, sledi poti iz Tudorjevega obdobja, ki so jo nekoč uporabljali za prevoz lesa iz starih gozdov v ladjedelniško mesto Portsmouth. 

Stavba New Temple Complex v celoti izkorišča avtohtone materiale: konstrukcija in notranjost sta povsem leseni, na fasadi je glinena opeka, vdelana v malto iz apnenca, notranjost je obložena z jesenovimi in brezovimo ploščami. Rezultat so prostori, ki v obiskovalcu vzpodbujajo povezanost z okolico in potop sam vase. Objekt je zlati zmagovalec letošnjega prestižnega natečaja WOOD AWARDS iz Velike Britanije.

SLOWOODLIFE_trendi_wood_awards
SLOWOODLIFE_trendi_wood_awards

Lokacija: Hampshire, ceremonialna grofija v jugovzhodni Angliji

Arhitekt: James Gorst Architects

Gradbeni inženir: Eckersley O’Callaghan

Dobavitelj lesa: English Woodlands Timber

Izvajalec: Beard Construction

Vrsta lesa: Sibirska macesen (Sibirija), evropski smreka (Bavarski gozd), beli jesen (Združeno kraljestvo), brezov furnir (Evropa) – certificirano PEFC in FSC

Naročnik: The White Eagle Lodge

Tesarstvo: Kingsdown Joinery

Pohištvo: Bench Studio

Konstrukcijski okvir: Pacegrade

Fotograf: Rory Gardiner

Več o projektu: www.woodawards.com/portfolio/new_temple

Več o natečeju WOOD AWARDS: www.woodawards.com

SLOWOODLIFE_banner_GR

Uživamo, ko lahko z vami delimo naše navdušenje do lesa.
Če želite prebrati več takih člankov, vas vabimo, da se naročite na naše novice!

Morda vas zanima tudi:

SLOWOODLIFE_japonski_upokojenci_jikka

Upokojitev v lesenem raju

Jikka je očarljiv kompleks lesenih hišk, katerih glavni namen je ponujati sproščujoč prostor za preživljanje upokojitve. Projekt, ki so ga zasnovali v arhitekturnem studiu Iseei Suma, so postavili v idilo japonskega kraja Shizuoka.

SLOWOODLIFE_strokovno_v_lesu_CBD

Na gradbišču največjega trajnostnega projekta pri nas

Gradnja šestih lesenih štirinadstropnih blokov, lociranih v zelenem delu Celja, je trenutno največji trajnostni projekt pri nas. Dva bloka že stojita, preostali štirje pa bodo dokončani v drugi fazi projekta, ki je pogojen z okoljskimi določili. O tem, kako nastaneta taka lesna konstrukcija in zgradba, smo se pogovarjali dr. Brunom Dujičem iz projektantskega biroja CBD, ki je bil zadolžen za konstrukcijsko zasnovo in statiko tega projekta.
SLOWOODLIFE_strokovno_v_lesu_innorenew

Holistični dizajn visokih lesenih zgradb

Stavbo InnoRenew CoE so zasnovali in sprojektirali strokovnjaki inštituta, ki se ukvarja z različnimi področji gradnje. S tesnim sodelovanjem so uskladili vse detajle in rešili vrsto težav, ki so se pojavile ob snovanju in gradnji. Z več kot sto senzorskimi mesti bodo projektne predpostavke merili tudi skozi življenjsko dobo stavbe, ugotovitve pa bodo prispevale k načinu, kako bomo podobne stavbe gradili v prihodnosti.