Upokojitev v lesenem raju

Jikka je očarljiv kompleks lesenih hišk, katerih glavni namen je ponujati sproščujoč prostor za preživljanje upokojitve. Projekt, ki so ga zasnovali v arhitekturnem studiu Iseei Suma, so postavili v idilo japonskega kraja Shizuoka.

Pripravil: Gašper Waldhütter
Vir/foto: www.isseisuma.com

SLOWOODLIFE_japonski_upokojenci_jikka
SLOWOODLIFE_japonski_upokojenci_jikka
SLOWOODLIFE_japonski_upokojenci_jikka

Kompleks upravljata in vodita gospe v starejših letih, prva je socialna delavka, druga pa kuharica. Tudi sami v teh hiškah aktivno preživljata svojo upokojitev, kuhata za ostarele v svoji lokalni skupnosti in jim nudita potrebno pomoč. Jikko, na skupnih 100 m2 površine, sestavlja pet kolib. Prva služi kot kopalnica za goste, druga kot soba za goste, največja kot kuhinja oziroma jedilnica, četrta kot shramba in peta kot glavna spalnica. 

Koničasti objekti so odeti v svetle lesene panele, katerih visoka okna segajo od vznožja pa vse do tam, kjer začne streha dobivati naklon. V prostor dovajajo obilo dnevne svetlobe, pri tem pa jim pomagajo še steklene površine na samih konicah šotorastih hišk. Njihova notranjost je prav tako svetla, obdelana je z gladkim betonom in obeljenim lesom. Spalnica, kopalnica in shramba se nahajajo v hiškah z nekoliko nižjimi stropi, medtem ko leži večja jedilnica v samem središču kompleksa in sega v višimo kar 8 metrov. 

To daje njenemu interierju občutek odprtosti, zračnosti in pretočnosti. V isti hiški je še kuhinja z opremo iz nerjavnega jekla, in velika jedilna miza. V kopalnici za goste je nenavadna, v spiralo zavita kad, ki omogoča samostojno uporabo tudi stanovalcem na vozičkih. Vse v teh hiškah je namreč zasnovano z mislijo na starejše, zlasti tiste, ki potrebujejo nekoliko več pomoči, dodaten prostor in posebno skrb.
Prijeten »mini domek« za upokojence, kajne?

SLOWOODLIFE_japonski_upokojenci_jikka
SLOWOODLIFE_japonski_upokojenci_jikka

Uživamo, ko lahko z vami delimo naše navdušenje do lesa.
Če želite prebrati več takih člankov, vas vabimo, da se naročite na naše novice!

Morda vas zanima tudi:

SLOWOODLIFE_stockholm_leseno_mesto

V Stockholmu bo največje leseno mesto na svetu

Atrium Ljungberg, nepremičninsko podjetje s sedežem v Stockholmu, je naznanilo izgradnjo Stockholm Wood Cityja, največjega urbanega projekta na svetu, zgrajenega skoraj popolnoma iz lesa. Z njim naj bi pričeli leta 2025 in prve zgradbe dokončali do leta 2027.

SLOWOODLIFE_trendi_leseni_domek_na_štirih_kolesih

Leseni domek na štirih kolesih

Nemci od nekdaj slovijo po natančnosti in iznajdljivosti, aktualen dokaz tega je mobilna hiška Dufour, ki jo proizvaja nemško podjetje Berghaus.

SLOWOODLIFE_trendi_doma_in_po_svetu_falcon_house

Falcon House

Falcon House je edinstvena modularna hiša, ki je bila zasnovana z namenom združevanja notranjega bivalnega prostora s spektakularnim razgledom na okoliško naravo. Izredno zanimiv dizajn omogoča življenje med drevesi in stiku z naravo na popolnoma novi ravni.