V Stockholmu bo največje leseno mesto na svetu

Atrium Ljungberg, nepremičninsko podjetje s sedežem v Stockholmu, je naznanilo izgradnjo Stockholm Wood Cityja, največjega urbanega projekta na svetu, zgrajenega skoraj popolnoma iz lesa. Z njim naj bi pričeli leta 2025 in prve zgradbe dokončali do leta 2027.

Pripravil: Gašper Waldhütter
Vir/foto: www.al.se

SLOWOODLIFE_stockholm_leseno_mesto
SLOWOODLIFE_stockholm_leseno_mesto
SLOWOODLIFE_stockholm_leseno_mesto

Cilj celostnega pristopa k urbanističnemu načrtovanju tega projekta je trajnostno zadovoljevanje potreb po novi infrastrukturi in spodbujanje občutka skupnosti. Stockholm Wood City, ki se bo nahajal v južnih delih Stockholma, natančneje na območju Sickla, bo na skupno 250.000 kvadratnih metrov površine ponujal 7000 pisarniških prostorov in 2000 domov. Vizija projekta je ustvariti dinamično in živahno urbano okolje, ki vključuje mešanico delovnih mest, stanovanjskih območij, restavracij in trgovin. Medtem ko je lesena gradnja v zadnjih letih že pridobila globalno pozornost, je bila večina doslej končanih projektov omejena na posamezne stavbe ali bloke.

Stockholm Wood City se razlikuje po tem, da obsega celotno okrožje, zaradi česar je trenutno največji znani prihajajoči gradbeni projekt iz lesa na svetu. Raziskovalne študije so postavile v ospredje številne prednosti lesenih zgradb, vključno z izboljšano kakovostjo zraka, zmanjšanimi stopnjami stresa, povečano produktivnostjo in zmožnostjo velikega shranjevanja ogljikovega dioksida. Eden od pomembnih ciljev projekta je obravnava pomembnega vpliva nepremičninske industrije na okolje, ki je odgovorna za približno 40 odstotkov svetovnih emisij ogljikovega dioksida. Z uporabo lesa kot primarnega gradbenega materiala bo Stockholm Wood City postavil nov standard za trajnostno arhitekturo in urbani razvoj in simboliziral začetek velikih premikov k okolju prijaznejšim praksam gradbenega sektorja.

Poleg okoljskih prednosti bo Stockholm Wood City ponudil številne nove odgovore na različne problematike: s premišljeno razvrstitvijo pisarniških prostorov želi projekt zmanjšati pomanjkanje delovnih mest v južnem delu mestnega jedra Stockholma; cilj tega pristopa je tudi skrajšanje časa vožnje na delo in spodbujanje bolj trajnostnega ravnovesja med poklicnim in zasebnim življenjem. Projekt prinaša tudi proizvodnjo lastne energije za celo mesto in njeno shranjevanje, kar je usklajeno s švedsko nacionalno agendo oskrbe z energijo. V podjetju Atrium Ljungberg nameravajo postati pionirji na področju trajnostnega urbanega razvoja, predvsem pa prispevati h globalni preobrazbi industrije. Pri SLOWOODLIFE jim vsekakor čestitamo za idejo in pogum in si želimo, da bomo med prvimi, ki si bomo ogledali nastajajoče leseno mesto.

SLOWOODLIFE_banner_GR

Uživamo, ko lahko z vami delimo naše navdušenje do lesa.
Če želite prebrati več takih člankov, vas vabimo, da se naročite na naše novice!

Morda vas zanima tudi:

SLOWOODLIFE_trendi_v_lesu_henry_island_residence

Les zunaj in noter

Na zahodu Združenih držav Amerike, severno od Seattla in tik ob Pacifiku, ležijo otoki San Juan. V tej idilični naravni krajini stoji večkrat nagrajena hiša Henry Island Residence, luksuzna počitniška rezidenca izjemnega karakterja.

SLOWOODLIFE_trendi_leseni_domek_na_štirih_kolesih

Leseni domek na štirih kolesih

Nemci od nekdaj slovijo po natančnosti in iznajdljivosti, aktualen dokaz tega je mobilna hiška Dufour, ki jo proizvaja nemško podjetje Berghaus.

SLOWOODLIFE_trendi_londonska_lesena_opera

Londonska lesena opera

Renovacija enega najprestižnejših kulturnih prizorišč v Londonu, ki je trajala skoraj tri leta, prinaša prenovljeno operno hišo, v kateri kraljuje les.