Londonska lesena opera

Renovacija enega najprestižnejših kulturnih prizorišč v Londonu, ki je trajala skoraj tri leta, prinaša prenovljeno operno hišo, v kateri kraljuje les.

Pripravil: Gašper Waldhütter
Vir/foto: www.stantonwilliams.com

SLOWOODLIFE_trendi_londonska_lesena_opera
SLOWOODLIFE_trendi_londonska_lesena_opera
SLOWOODLIFE_trendi_londonska_lesena_opera
SLOWOODLIFE_trendi_londonska_lesena_opera
SLOWOODLIFE_trendi_londonska_lesena_opera

Ponovna oživitev Kraljeve operne hiše je fizična manifestacija sprememb na področju kulture, ki je operni hiši dodala veter svežine in jo preuredila v prijetno, večplastno kulturno in družbeno središče. Kljub temu, da so si arhitekti studia Stanton Williams s prenovo prizadevali pritegniti novo občinstvo, so skozi proces prenove imeli pred očmi stavbno dediščino in prepoznavni značaj te zgodovinske stavbe. Prenova je prinesla 50-odstotno povečanje preddverja, ki v pritličju povezuje oba vhoda. Prenovljeni prostori ustvarjajo elegantno in sodobno okolje za nove družabne dejavnosti, dogodke in improvizirane predstave. 50,7 milijona funtov vredna preobrazba Kraljeve operne hiše zagotavlja pomembno nadgradnjo v vseh pogledih in izkušenj za javnost, osebje in izvajalce. 

Ključna poteza Stantona Williamsa je bila obsežna preureditev prej introvertiranega pritličja, s katero so povečali prostor preddverja, in preoblikovanje vhodov na Bow Street in trg Covent Garden. Oba vhoda sta iz uličnih strani zdaj bolj vidna in spodbujata tudi k obisku nove kavarne, restavracij in trgovin. Na ulici Bow Street opravlja to nalogo novi zastekljeni paviljon, vhod iz trga Covent Garden pa so med ostalim izdatno povečali. Po celotnem objektu je sedaj moč opazovati elegantno in sodobno okolje, izdelano iz skrbno izbranih različnih vrst lesa, vključno z ameriškim črnim orehom, in iz drugih kakovostnih materialov, kot so španski marmor crema marfil, medenina in poliran mavec. 

Poleg prenovljenih vhodov je velik poseg predstavljalo novo gledališče Linbury Theatre s 400 sedeži v spodnjem pritličju. Ta služi tudi kot neke vrste umetniški laboratorij za kraljevo opero in kraljevi balet. Ozaljšali so ga z oblogami ameriškega črnega oreha in vijolično oblazinjenimi sedeži.

Poleg izvedbe prenove in njegove zahtevne logistike, je arhitekturni studio Stanton Williams zagotovil, da je ostalo slavno prizorišče ves čas prenove operativno, tako da v triletnem obdobju niso izpustili prav nobene predstave. Kaj pravite? V takšni stavbi pa bi človek lahko zares užival v mojstrskih predstavah, ki jih ponuja Kraljevi ansambli, kajne?

SLOWOODLIFE_trendi_londonska_lesena_opera
SLOWOODLIFE_trendi_londonska_lesena_opera
SLOWOODLIFE_banner_GR

Uživamo, ko lahko z vami delimo naše navdušenje do lesa.
Če želite prebrati več takih člankov, vas vabimo, da se naročite na naše novice!

Morda vas zanima tudi:

SLOWOODLIFE_trendi_doma_in_po_svetu_falcon_house

Falcon House

Falcon House je edinstvena modularna hiša, ki je bila zasnovana z namenom združevanja notranjega bivalnega prostora s spektakularnim razgledom na okoliško naravo. Izredno zanimiv dizajn omogoča življenje med drevesi in stiku z naravo na popolnoma novi ravni.

SLOWOODLIFE_trendi_doma_in_po_svetu_3D_hiša

Prva 3D-natisnjena lesena hiška

Strokovnjaki na univerzi v Mainu  so v sodelovanju s Composites Centre ustvarili prvo 3D-tiskano leseno hišo, narejeno iz popolnoma razgradljivih materialov.

SLOWOODLIFE_trendi_doma_in_po_svetu_melu_vrata

Vrata, odprta tradiciji in ljubezni do lesa

Hiša postane dom, ko jo opremimo z vrati. Poleg osnovne funkcije, da ločujejo prostore, vrata estetsko obogatijo prostor. Notranja vrata MELU so v celoti izdelana iz masivnega lesa, zato imajo v lesu edinstvene strukture in prav to bogastvo narave želijo v svojih izdelkih še posebej izpostaviti.