Vrata, odprta tradiciji in ljubezni do lesa

Hiša postane dom, ko jo opremimo z vrati. Poleg osnovne funkcije, da ločujejo prostore, vrata estetsko obogatijo prostor. Notranja vrata MELU so v celoti izdelana iz masivnega lesa, zato imajo v lesu edinstvene strukture in prav to bogastvo narave želijo v svojih izdelkih še posebej izpostaviti.

Pripravil: Dušan Waldhütter
Vir/foto: MELU, mizarstvo, d. o. o.

SLOWOODLIFE_trendi_doma_in_po_svetu_melu_vrata
SLOWOODLIFE_trendi_doma_in_po_svetu_melu_vrata
SLOWOODLIFE_trendi_doma_in_po_svetu_melu_vrata
SLOWOODLIFE_trendi_doma_in_po_svetu_melu_vrata
SLOWOODLIFE_trendi_doma_in_po_svetu_melu_vrata

Znanje in izkušnje pri delu z lesom v družinskem podjetju MELU, mizarstvo, d. o. o., nadgrajujejo že od leta 1933. Soustvarjanje zdravega bivalnega okolja in uporaba naravnih materialov sta temelja, ki že desetletja usmerjata tok razvoja tega podjetja, ki ima sedež v Lučah ob Savinji. Ker želijo strankam ponuditi najbolj kakovostne izdelke, izdelane iz sledljivih virov, so za svoje izdelke pridobili certifikat FSC. “Ponosni smo na naš spoštljiv odnos do narave, tradicije in dela,” pravijo pri Meluju, kjer vse to prenašajo že na četrto generacijo.

PROIZVODNJA OD HLODOVINE DOKONČNEGA IZDELKA
“Podjetje zajema dva obrata: žago, s proizvodnjo polizdelkov, in proizvodnjo notranjih vrat. S tem zagotavljamo lasten nadzor nad kakovostjo lesa, sušenja in izdelavo končnega produkta. Les pridobivamo iz lokalnih gozdov in ga v celoti predelamo. Iz odpada, ki ga ni več moč drugače uporabiti, izdelujemo pelete in brikete.

Krožno gospodarjenje in učinkovita izraba doprineseta k zniževanju ogljičnega odtisa, lesu pa ustvarita visoko dodano vrednost. Kakovost našega materiala in našega znanja se odraža tako v vidnih kot tudi skritih detajlih. Optimalno sušen les in križno spojena konstrukcija dajeta vratom stabilnost in preprečujeta krivljenje končnega produkta. Naša masivna lesena vrata so trajnostna izbira, imajo dolgo življenjsko dobo in brezčasno oblikovanje. Po naročilu izdelujemo tako moderne kot klasične modele vrat in podbojev v več kot 13 vrstah lesa. Stranke lahko izbirajo tudi med različnimi barvnimi odtenki in načinom površinske obdelave; med olji, lužili, laki in barvami po RAL lestvici,” pojasnjujejo Melujevi strokovnjaki, ki ustvarjajo z 90-letno tradicijo.

OBLIKOVANJE ZA MODERNE IN KLASIČNO ZASNOVANE INTERIERJE
Moderni dizajni njihovih notranjih vrat združujejo kolekcije ostrih ravnih linij in se lepo podajo v sodobno, minimalistično opremljen ambient.

Izdelujejo kolekcije z masivnim ali barvanim videzom. Segment klasičnih notranjih vrat pa združuje kolekcije s polnili. Med njimi so različni tradicionalni dizajni, ki dopolnjujejo specifično opremo določenega sloga. Podeželski slog notranjih vrat se poda zlasti v stare kmečke hiše, turistične kmetije in tradicionalno opremljene domove.

Notranja vrata MELU v staromeščanskem dizajnu, z izrazito profiliranimi detajli, se podajo v razkošno opremljene ambiente v baročnem oziroma bidermajerskem slogu. Poleg klasičnega načina odpiranja nudijo tudi odpiranje skozi podboj, pa tudi vrata, ki so postavljena v ravnino s steno, nihajna, dvokrilna, mansardna in poševna notranja vrata. Poseben čar imajo stenski sistemi, kjer se drevesna struktura s stene nadaljuje na dizajn vratnega krila.

SLOWOODLIFE_trendi_doma_in_po_svetu_melu_vrata

NOVOST LETA 2023: WooDrive

Z lastno proizvodnjo polizdelkov so v podjetju MELU povečali tudi možnost izdelave novih izdelkov. V zadnjem letu so tako razvili lasten leseni drsni sistem WooDrive v ročni in avtomatski izvedbi, ki podjetju MELU odpira pot tudi na nove prodajne trge.

Ročni drsni sistem Woodrive M je že na voljo, njegova avtomatska različica WooDrive E, ki jo odlikuje montaža brez predhodnih inštalacij, udobno brezžično polnjenje in pametno upravljanje preko mobilne aplikacije oziroma upravljanje na dotik, pa bo prav tako na razpolago že v letu 2023.

SLOWOODLIFE_trendi_doma_in_po_svetu_melu_vrata
SLOWOODLIFE_trendi_doma_in_po_svetu_melu_vrata
SLOWOODLIFE_trendi_doma_in_po_svetu_melu_vrata

Masivna lesena vrata Melu so trajnostna izbira, imajo dolgo življenjsko dobo in brezčasno oblikovanje.

SLOWOODLIFE_trendi_doma_in_po_svetu_melu_vrata

Uživamo, ko lahko z vami delimo naše navdušenje do lesa.
Če želite prebrati več takih člankov, vas vabimo, da se naročite na naše novice!

Morda vas zanima tudi:

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_vodni_stolp

Od odpisa do zmagovalnih stopničk

Ko je znamenit zapuščen vodni stolp v zgodovinski vasici Castle Arc na vzhodu Anglije pristal na javni dražbi, so bili zaskrbljeni vaščani prepričani, da bo pristal v rokah trgovcev z odpadnim železom. Na njihovo srečo je stolp odkupil investitor, ki ga je iz podrtije, pripravljene za odpis, spremenil v edinstveni bivalni objekt.

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_zmagovalec_wood_awards

Spoznajte absolutnega zmagovalca Wood Awards 2022

Letošnje zlato na prestižnem tekmovanju Wood Awards 2022 je pobral novi jedilniški kompleks v središču študentskega življenja v Cambridgeu. Objekt, ki naj bi z lahkoto dočakal naslednje stoletje, med drugim odlikuje ročno izdelana konstrukcija s tradicionalnimi tesarskimi spoji.

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_leseni_zbor

Bi imeli svoj leseni pevski zbor?

Občasno naletimo v pisarni SLOWOODLIFE na leseni izdelek, ki nas prisrčno nasmeji. Eden takih, navdihujoče zanimivih, unikatnih in nenavadnih je The Choir, projekt razvpitega podjetja Teenage Engineering, ki je znano po svojih odbitih idejah.