Od odpisa do zmagovalnih stopničk

Ko je znamenit zapuščen vodni stolp v zgodovinski vasici Castle Arc na vzhodu Anglije pristal na javni dražbi, so bili zaskrbljeni vaščani prepričani, da bo pristal v rokah trgovcev z odpadnim železom. Na njihovo srečo je stolp odkupil investitor, ki ga je iz podrtije, pripravljene za odpis, spremenil v edinstveni bivalni objekt.

Pripravil: Gašper Waldhütter
Vir/foto: www.onkinliu.com

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_vodni_stolp
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_vodni_stolp
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_vodni_stolp
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_vodni_stolp
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_vodni_stolp

Večina starejših prebivalcev prikupne angleške vasice Castle Arc se dobro spominja plezanja na zapuščeni vodni stolp, ki je ob številnih dogodivščinah vrsto let predstavljal pravi hram spominov. Vaščani so sedaj na svoj stolp še bolj ponosni, saj je v letu 2019 po zaslugi arhitektov iz studia Tonkin Liu dobil prenovljeno podobo, ob kateri prejema odličja za arhitekturno zasnovo in oblikovanje iz vseh koncev sveta. Arhitekti so želeli ohraniti čim večji del objekta, zato so optimalno izkoristili že obstoječe prostore. Jekleni vodni rezervoar je tako postal dnevna soba s panoramskim oknom, ki odpira pogled na ravno obzorje. 

V stari jekleni okvir so umestili rekreacijske prostore in spalni del, vhod so uredili v pritličju, na strehi pa so dodali strešno okno, obdano z ogledali, ki z dnevno svetlobo napaja tako dnevne prostore kot tudi kuhinjo. Ob obstoječi stari konstrukciji so se odločili za izgradnjo še enega stolpa, ki služi za dodatno stabilizacijo prvotne strukture. Strukturi sta povezani z mostom iz križno lepljenega lesa, ki je na obeh straneh obdan z okni. Tako se obiskovalcu praktično od povsod ponuja prekrasen pogled na okolico. 

Pod starim rezervoarjem so obstoječo jekleno okvirno konstrukcijo dopolnili z montažno konstrukcijo iz križno lepljenega lesa. Spalni prostori, ki bi naj dajali vtis lesenih kock in so prav tako obdelani z lesom, imajo na severni strani zatemnjena okna. Ta zagotavljajo dovolj dnevne svetlobe, hkrati pa zmanjšujejo svetlobno onesnaženje, ki prehaja iz objekta v okolico. Prenova starega vodnega stolpa v vasici Castle Arc je ena od zmagovalk mednarodnega natečaja z Wood Awards 2022 in je odličen primer, kako lahko propadajočim – tudi najbolj markantnim zgradbam vdihnemo novo življenje in nov namen, vse to pa storimo na karseda okolju prijazen način.

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_vodni_stolp
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_vodni_stolp
SLOWOODLIFE_banner_GR

Uživamo, ko lahko z vami delimo naše navdušenje do lesa.
Če želite prebrati več takih člankov, vas vabimo, da se naročite na naše novice!

Morda vas zanima tudi:

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_villa_kaseke

Estonski leseni turistični raj

Sredi prostranih estonskih mokrišč, kakšnih 45 minut vožnje od Talina, leži letovišče Maidla Nature Resort. Njihova idilična lesena Villa Kaseke ponuja to, kar ceni in išče vedno več ljudi: pravljično lokacijo, odlično arhitekturo in pristen stik za naravo ali samim sabo.

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_the_sleeve_house

The Sleeve House

Ne srečamo se velikokrat s hišami s tako posebno zasnovo, kot jo ima hiša The Sleeve house.  Že njeno ime – hiša rokav – razkriva, da ne gre za običajen projekt. Medtem ko njena zunanjost v ospredje postavlja na les, zaščiten po 300 let starem postopku, njena zasnova razkriva sodobno in premišljeno trajnostno gradnjo.

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_bivak_pod_skuto

Leseno zavetje z izjemnim razgledom

Na nič manj kot 2070 m nadmorske višine se pod tretjim najvišjim vrhom Kamniško-Savinjskih Alp skriva oblikovalski biser. Leseni bivak pod Skuto vse od avgusta leta 2015 nudi zatočišče vsakomur, ki se odloči podati na vrh znanega slovenskega dvatisočaka.