Estonski leseni turistični raj

Sredi prostranih estonskih mokrišč, kakšnih 45 minut vožnje od Talina, leži letovišče Maidla Nature Resort. Njihova idilična lesena Villa Kaseke ponuja to, kar ceni in išče vedno več ljudi: pravljično lokacijo, odlično arhitekturo in pristen stik za naravo ali samim sabo.

Pripravil: Gašper Waldhütter
Vir/foto: www.b210.ee

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_villa_kaseke
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_villa_kaseke
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_villa_kaseke
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_villa_kaseke
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_villa_kaseke

Estonija velja za eno najmanj poseljenih držav na svetu in njeni prebivalci so od nekdaj živeli v tesni navezi z naravo. Prav ta večstoletna naveza ljudi do okolja je tisto, kar odraža Villa Kaseke, ena od treh čudovitih vil v letovišču Maidla Nature Resort. V njem je mogoče skozi arhitekturo spoznati več različnih plati lokalne zgodovine, vse od graščinskih zgradb iz 15. stoletja, do prav te najnovejše pridobitve: estonske mini vile 21. stoletja. Villa Kaseke, ki bi ji lahko od skromnih 22 kvadratnih metrih površine rekli tudi vila – hišica, je namenjena namestitvi dveh oseb. Njena zasnova je prilagojena okolici: postavili so jo sredi mokrišča, v gozdu, znanem po biotski raznovrstnosti ptic, na tesnem prostoru med brezami, ki so skozi postopek gradnje ostale nedotaknjene. 

Vila je za kakšen meter dvignjena nad zemljo in ponuja s svojimi več-nivojskimi razglednimi terasami idealno priložnost za opazovanje pestrega dogajanja v ptičjem kraljestvu. Spomladi, ko mokrišče poplavi bližnja reka, je dostop do hišice mogoč samo po dvignjeni leseni poti, kar daje kraju še večjo čarobnost. Objekt je v celoti prekrit z lesom; fasada, streha in vse terase so iz visoko odporne temne jesenovine, ki daje objektu pridih prestiža. Notranjost je kompaktna in odlično izkoriščena. Vstopimo v majhen predprostor s prostorom za prtljago in oblačila, kjer je tudi manjši kuhinjski pult za pripravo jutranje kavice ali čaja. V osrednjem prostoru se nahaja velika zakonska postelja z izjemnim razgledom in privlačna kaminska peč.

Posebnost so velika panoramska okna, ki odpirajo razgled na okolico. Kopalnica je majhna, a funkcionalna, vsak kos pohištva je narejen po meri. Izbrani stil vile bi lahko poimenovali »sodoben estonski«; zaznamuje ga sodobna keramika, poudarek je na tekstilu in posebnih dodatkih, denimo »kimonu«, ki služi kot kopalni plašč. Prava posebnost Ville Kaseke pa dejansko ni dovršeno zasnovan interier, pač pa njena zunanja podoba. Prostorne terase, vse v lesu, nudijo krasne kotičke za posedanje in opazovanje okolice, ali pa druženje – bodisi z drugimi obiskovalci tega estonskega mini raja, bodisi s samim sabo.

Naše mnenje? Očarljivo, vabljivo, vredno posnemanja.

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_villa_kaseke
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_villa_kaseke
SLOWOODLIFE_banner_GR

Uživamo, ko lahko z vami delimo naše navdušenje do lesa.
Če želite prebrati več takih člankov, vas vabimo, da se naročite na naše novice!

Morda vas zanima tudi:

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_zmagovalec_wood_awards

Spoznajte absolutnega zmagovalca Wood Awards 2022

Letošnje zlato na prestižnem tekmovanju Wood Awards 2022 je pobral novi jedilniški kompleks v središču študentskega življenja v Cambridgeu. Objekt, ki naj bi z lahkoto dočakal naslednje stoletje, med drugim odlikuje ročno izdelana konstrukcija s tradicionalnimi tesarskimi spoji.

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_palčke

Iz pribora v pohištvo

Verjetno ste že večkrat v življenju naročili kitajsko hrano. Tisti, bolj zavzeti, ste verjetno v njej uživali s priloženimi lesenimi palčkami, ki pa ste jih po uporabi zavrgli. V kanadskem podjetju ChopValue so se odločili, da naredijo konec njihovi enkratni uporabi – iz palčk izdelujejo estetsko in praktično pohištvo!

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_hisa_nightingale

Leseni japonski slavček

V Osaki, nekdaj svetovnem središču trgovine z rižem, danes finančnemu središču Japonske, se skriva pristna japonska lesna mojstrovina studia Atsushi Kawanishi. Hiša z imenom Nightingale združuje moderno arhitekturno zasnovo in tradicionalno japonsko znanje obdelave lesa.