Leseni japonski slavček

V Osaki, nekdaj svetovnem središču trgovine z rižem, danes finančnemu središču Japonske, se skriva pristna japonska lesna mojstrovina studia Atsushi Kawanishi. Hiša z imenom Nightingale združuje moderno arhitekturno zasnovo in tradicionalno japonsko znanje obdelave lesa.

Pripravil: Gašper Waldhütter
Vir/foto: www.akawanishi.com / Katsu Tanaka

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_hisa_nightingale
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_hisa_nightingale
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_hisa_nightingale
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_hisa_nightingale
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_hisa_nightingale
Zasnovana z namenom, da vzpostavi vez z naravo, nam omogoča, da zaznamo to povezanost, kjerkoli v njej se nahajamo. Nightingale – oziroma slavček, po slovensko – ima ob 130 kvadratnih metrih površine kar šest velikih teras, ki so najbolj zaslužne za harmonično povezanost hiše z okolico. Temu pomembno prispeva tudi premišljena zasnova, ki spretno spaja njene notranje in zunanje vrtove. Medtem ko je sprednji vrt idilična lokacija za otroško igro in posedanje ob kurišču, se iz južnega vrta odpira pogled proti središču velemesta in letališču.
Skozi okna, ki segajo od tal do stropa, smo tudi sedeč v dnevni sobi ves čas v neposrednem stiku z naravo. Interier je oblikovan lahkotno in igrivo, arhitekti so povsod odstopili od standardov; v nasprotju s tradicionalnimi premočrtnimi linijami je hiša polna zaobljenih oblik. Posebnost zunanjosti so tri strehe, vse trikotne oblike, a z različnim naklonim in nivojem. Te posnemajo japonske gore, do katerih seže pogled iz terase. Osrednji material je les; na fasadi je cedar, po tleh interierja hrast, na stenah in stropih pa plošče iz sorbusa, ki ga najdemo na Himalaji, v južnem Tibetu in delih zahodne Kitajske.
V kombinaciji s preprostim ometom ustvarja ta naravni material hvaležen kontrast med toplim in hladnim. Gradnjo Slavčka so dokončali leta 2020, a je poln tradicije. Vtis tradicionalne minimalistične japonske arhitekture, poznane po celemu svetu, je nemogoče spregledati. Človek je ob takih lesenih mojstrovinah, ki združujejo bogato izročilo in sodobno gradnjo, deležen novih inspiracij. Če je tudi vas ob tem zamikalo doživetje japonske arhitekture v živo, naj vam namignemo, da se bo lepa priložnost spontano ponudila čez tri leta, ko bo prav Osaka gostila svetovno razstavo EXPO 2025.
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_hisa_nightingale
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_hisa_nightingale
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_hisa_nightingale
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_hisa_nightingale

Uživamo, ko lahko z vami delimo naše navdušenje do lesa.
Če želite prebrati več takih člankov, vas vabimo, da se naročite na naše novice!

Morda vas zanima tudi:

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_aromanordic_inhalator

Očarljivi inhalator Aromanordic

Azijski del sveta že več tisočletij pozna in izkorišča moč plemenitih dišav. To znanje, združeno s spretnostjo obdelave lesa, je zaslužno za izdelek, ki se ga najbrž ne bi branil nihče. To je Aromanordic inhalator, lesen inhalator dišav, oblikovalcev studia Apaul.

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_campers_cabin

Idilična hiška na angleškem podeželju

Vedno več ljudi se odloča za selitev v minimalistične hiške, ki dajejo občutek pristnosti sobivanja z naravo. Našo pozornost je tokrat pritegnila The Climber’s Cabin, ki je rezultat odličnega sodelovanja naročnikov in arhitektov studia AR Design.
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_dodo_kombi

Leseni dom na štirih kolesih

Kako se pristna povezanost z lesom poda z modernim nomadstvom – popolnoma svobodno potovati, se vsak dan se zbujati drugje, a vedno v naravnem okolju? Z lahkoto, če imate kombi Dodo.