Leseni dom na štirih kolesih

Kako se pristna povezanost z lesom poda z modernim nomadstvom – popolnoma svobodno potovati, se vsak dan se zbujati drugje, a vedno v naravnem okolju? Z lahkoto, če imate kombi Dodo.

Pripravil: Gašper Waldhütter
Vir/foto: www.juanalbertoandrade.com

 

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_dodo_kombi
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_dodo_kombi
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_dodo_kombi
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_dodo_kombi
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_dodo_kombi
Priznana arhitekta in oblikovalca María José Váscones in Juan Alberto Andrade redno navdušujeta z lesenimi izdelki in dizajni. Njuna zadnja stvaritev je kombi Chevrolet, spremenjen v majhno leseno mobilno hiško, zasnovano v enakem stilu, kot njuna kompaktna zasnova prostora v lesu, ki nosi ime Domestico. Dodo je v prvi vrsti namenjen mladim parom, ki želijo živeti v manjšem prostoru, ne želijo pa biti vezani zgolj na eno lokacijo.
Izjemno majhna površina je oblikovalcema predstavljala velik izziv za fleksibilno zasnovo notranjosti, ki sta jo dosegla s kuhinjo v sprednjem delu kombija in shrambo v srednjem, v zadnjem pa je spalni prostor, namenjen tudi dnevnemu počitku.  V kombiju lahko sedi na pičlih petih kvadratnih metrih kar šest ljudi. Les je vsekakor zvezda notranjosti, saj pokriva vse površine. Za obložitev sten sta oblikovalca uporabila 6 mm vezano ploščo, za ostale površine pa 12 in 15 mm plošče. V notranjosti vozila, ki omogoča vedno bolj iskano moderno nomadstvo, sta oblikovalca namestila tudi luči in vtičnice.
Elektriko zagotavlja neodvisna baterija, povezana z alternatorjem, pomislila pa sta tudi na energijsko varčnost: za termo in akustično izolacijo stropa, tal in sten skrbi kamena volna. Vsekakor gre za inovativno rabo lesa in glede na trend naraščanja popularnosti obojega – lesa in mobilnih hišk –  verjamemo, da bomo takšne in podobne kombije lahko v prihodnje videvali tudi na naših cestah.
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_dodo_kombi
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_dodo_kombi
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_dodo_kombi
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_dodo_kombi
SLOWOODLIFE_banner_GR

Uživamo, ko lahko z vami delimo naše navdušenje do lesa.
Če želite prebrati več takih člankov, vas vabimo, da se naročite na naše novice!

Morda vas zanima tudi:

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_lesene_orgle

Ko se zvok dotakne lesa

Izdelava glasbil iz lesa je že vse od prazgodovine poznan proces, ki smo ga skozi dolga stoletja nenehno izpopolnjevali. Kot primer vrhuncev tega razvoja lahko postavimo v ospredje lesene orgle Matica Jančarja, študenta 3. letnika visokošolskega študija Lesarskega inženirstva na Biotehniški fakulteti v Ljubljani.
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_kombuča

Les iz kombuče

Morda ste že slišali za 3D natisnjen les, najbrž pa še niste slišali za les iz kombuče! Z njim se je letos na prestižnem tekmovanju James Dyson Award predstavil Gabe Tavas in se po zmagi na ameriških tleh uvrstil še na mednarodni del tega tekmovanja.
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_gawthorn

Samozadostna Gawthornova hiška

Tri ure vožnje od sončnega Sydneyja stoji napredna zasnovana, samozadostna in obenem okolju prijazna hiška s površino le 40 kvadratnih metrov. Poimenovana po prvih obdelovalcih zemlje na območju Wilgowrah, nudi veličasten pogled na okolico in pristno udobje v interierju, bogatem z lesom.