Ko se zvok dotakne lesa

Izdelava glasbil iz lesa je že vse od prazgodovine poznan proces, ki smo ga skozi dolga stoletja nenehno izpopolnjevali. Kot primer vrhuncev tega razvoja lahko postavimo v ospredje lesene orgle Matica Jančarja, študenta 3. letnika visokošolskega študija Lesarskega inženirstva na Biotehniški fakulteti v Ljubljani.

Pripravil: Gašper Waldhütter
Vir/foto: Matic Jančar

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_lesene_orgle
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_lesene_orgle
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_lesene_orgle
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_lesene_orgle
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_lesene_orgle
Snovati jih je začel v zaključnem letniku Srednje lesarske šole Ljubljana. Kot samouk na pianinu je iskal ideje za zaključni izdelek šolanja predvsem v družini glasbil s tipkami. Za navdušenje nad orglami je zaslužna filmska uspešnica Interstellar, katere glasbena podlaga je v večji meri zaigrana prav na ta kompleksni inštrument. Dodatno je njegovo zanimanje za igranje in izdelavo orgel poglobil še očetov sošolec, orglarski mojster Boštjan Černe.
Ob pričetku projektiranja si vsekakor ni predstavljal, kako obsežen zalogaj bo izdelava tako tehnično zahtevnega inštrumenta. Vsak zaključni projekt na Srednji lesarski šoli Ljubljana predstavlja postopek, ki zajema več različnih faz: prične z razvijanjem enostavne ideje, nato se pripravi tehnična dokumentacija, v katero so vključeni izdelavni načrti, izračuni porabe materiala in tehnološki procesi, in šele nato lahko dijak prične z dejansko izdelavo.
Orgle je v celoti zasnoval sam, z izjemo mer za piščali, ki mu jih je priskrbel mojster Černe. Da je projekt izpeljal do konca, je trajalo kar tri leta, saj jih je izdeloval predvsem med počitnicami in izpitnimi obdobji. Trud se je obrestoval, pripeljal ga je do izdelka, ki ga lahko Matic danes pokaže z velikim ponosom. Njegove orgle tehtajo krepkih 200 kg, v njih je šlo približno 0,4 m3 lesa, največ smreke, javorja, jelševe furnirske plošče, vlaknene plošče, slive in drena. Vsaka vrsta lesa, uporabljena za izdelavo, služi svojemu namenu, bodisi daje lesk temnim tipkam (sliva), ali pa sestavlja poglavitni del orgel in jim daje pravšnji zvok (smreka). Orgle imajo en manual s 56 tipkami in en register, kar pomeni, da je tudi piščali 56. Največja med njimi meri 145 cm, najmanjša pa 13 cm.
Prvotno si jih je Matic zamislil kot namizni inštrument, tekom izdelave pa je ugotovil, da so za to nekoliko prevelike in tako je inštrumentu dodal še podnožje.  Opremil jih je z zložljivim stojalom za note, katerega mehanizem je njegov lasten patent.  Stikalo za vklop in izklop ventilatorja za zrak je vgradil v ohišje in ga vključil v izdelavo tako, da izgleda kot registrski potegi – manubriji  pri večjih orglah. Da pa je projektu dodal še češnjico na torto, je izdelal še stilsko ujemajoč stolček in s tem svoj mojstrski projekt povezal v zaključeno celoto. Maticev izdelek nas ni navdušil le s smelostjo avtorja, končno podobo in čudovitim zvokom. Veseli smo potenciala, ki ga izkazujejo mladi, veseli smo znanja, ki ga imamo v Sloveniji veliko in nam omogoča, da iz tega čudovitega materiala dejansko dobimo kar največjo dodano vrednost.
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_lesene_orgle
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_lesene_orgle
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_lesene_orgle
SLOWOODLIFE_banner_GR

Uživamo, ko lahko z vami delimo naše navdušenje do lesa.
Če želite prebrati več takih člankov, vas vabimo, da se naročite na naše novice!

Morda vas zanima tudi:

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_fleksibilna_počitniška_hiška

Fleksibilna počitniška hiška ob Severnem morju

Arhitekti v studiu Orange architects trdno verjamejo, da je dopust vse bolj namenjen zbližanju z naravo in užitkom, krojenih po lastnih merilih. S to miselnostjo so zasnovali vrhunsko modularno leseno počitniško hiško, ki se funkcionalno prilagaja potrebam uporabnikov.
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_the_amp

Zvok svežine

Neštetokrat je že videna klasična oblika kitarskega ojačevalca: črnega, značilne škatlaste oblike, največkrat iz umetne mase ali odetega v umetno usnje. Pri podjetju Da Capo so se odločili zaplavati proti toku in narediti ojačevalec, ki bo popolnoma odstopil od standardov; poleg svojevrstne oblike je njegova glavna odlika ta, da je narejen iz lesa.
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_ori

Ori Cloud Bed – postelja, ki se spusti iz oblakov

Predstavljajte si, da doma uživate v lepem večeru, posedate na kavču, gledate televizijo, morda berete najljubšo knjigo. Ko postanete zaspani, se iz stropa nad vašo glavo spusti postlano ležišče, na katerem čez minuto ali dve že odtavate v deželo sanj. Ne, to ni scenarij iz kakšnega znanstveno-fantastičnega filma, to je robotska postelja, ki so jo zasnovali in izdelali pri podjetju Ori.