Samozadostna Gawthornova hiška

Tri ure vožnje od sončnega Sydneyja stoji napredna zasnovana, samozadostna in obenem okolju prijazna hiška s površino le 40 kvadratnih metrov. Poimenovana po prvih obdelovalcih zemlje na območju Wilgowrah, nudi veličasten pogled na okolico in pristno udobje v interierju, bogatem z lesom.

Pripravil: Gašper Waldhütter
Vir/foto: www.wilgowrah.com

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_gawthorn
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_majamaja
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_gawthorn
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_gawthorn
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_gawthorn
Les je izredno pomemben del njene zasnove in notranjost je skoraj popolnoma opremljena z lesom in lesnimi paneli. V tem sodobno zasnovanem objektu daje vtis domačnosti, občutek topline in ponuja še dodatno izolacijo. Za ogrevanje skrbi kamin na drva, kar daje piko na i ekološki in okolju prijazni zasnovi tega zanimivega objekta. Luksuzna hiška ima streho pokrito s sončnimi celicami, ki zagotavljajo dovolj električne energije za večino potreb. Streha ima prav z namenom, da v največji meri izkoristi sonce, kar 30 stopinjski naklon. Kadar so energetske potrebe večje, priskoči na pomoč majhen agregat, skrit za eno od fasadnih oblog. Hiša je ob vročih dnevih je dobro prezračevana, k čemur pomagajo zlasti velika okna in vrata, usmerjena proti zahodu.
Še posebej ob mrzlih dneh pa se izkaže njena odlična izolacija. Arhitekt Cameron Anderson je za njeno gradnjo predvidel v glavnem lokalne naravne materiale iz bližnje okolice, tudi sosednje farme. Iz pločevine, ki se je nahajala tam, so denimo naredili sistem za zbiranje deževnice, ki lahko akumulira do 40.000 litrov vode. Gawthornova hiška se nahaja severovzhodno od nekdanje avstralske prestolnice v regiji Mudgee. V jeziku Aboriginov pomeni Mudgee ”gnezdo med hribi”, kar odlično opisuje položaj in značaj te regije. Zaradi hribovitega območja in ugodnih vremenskih razmer se tukaj nahajajo najboljše vinske kleti in vinotoči v državi, hkrati pa je okolje prežeto z bogato zgodovino avtohtonega prebivalstva.
Postavljena v srcu te regije kot minimalističen turistični objekt, namenjen oddajanju preko Airbnb, dokazuje lokalnim kmetovalcem, da obstajajo v tej regiji tudi drugi načini zaslužka. Simpatičen objekt nudi udobno nastanitev dvema osebama in vsebuje minimalistično kuhinjo, kopalnico, posteljo in še priročen žar za popoldanske kulinarične podvige. Okolica je kot nalašč za pohodnike in raziskovalce, saj je polna navdihujočih pohodniških poti in fantastičnih razgledov. Obiskovalci za nočitev v njej in užitke v vsem, kar ponuja, odštejejo 440 dolarjev na noč.
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_majamaja
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_gawthorn
SLOWOODLIFE_banner_GR

Uživamo, ko lahko z vami delimo naše navdušenje do lesa.
Če želite prebrati več takih člankov, vas vabimo, da se naročite na naše novice!

Morda vas zanima tudi:

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_ori

Unikatna hiša z leseno kožo in vrhunsko opremo

Predstavljajte si, da doma uživate v lepem večeru, posedate na kavču, gledate televizijo, morda berete najljubšo knjigo. Ko postanete zaspani, se iz stropa nad vašo glavo spusti postlano ležišče, na katerem čez minuto ali dve že odtavate v deželo sanj. Ne, to ni scenarij iz kakšnega znanstveno-fantastičnega filma, to je robotska postelja, ki so jo zasnovali in izdelali pri podjetju Ori.
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_hiša_ob_Vilni

Hiša ob Vilni

Majhno stavbo z nizkim ogljičnim odtisom opredeljujeta minimalen dizajn in maksimalno udobje – tako vsaj zatrjujejo arhitekti studia Utopium s sedežem v litovskem glavnem mestu Vilna, ki so zasnovali prikupno etno kočo. V njej so združili koncept počasnega življenja z minimalizmom.
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_majamaja

Majamaja Wuorio eko-hiška

Če želite vsaj za kakšen dan ubežati stresu vsakodnevnega življenja, dobro izkoristiti dopust in uživati v naravi, poleg tega pa biti še okolju prijazni, je eko-hiška Majamaja Wuorio idealna izbira za vas. Simpatična hiška na otočju Laajasalo, nedaleč od finske prestolnice, postavlja v ospredje žlahtno navezo med človekom in naravo.