Majamaja Wuorio eko-hiška

Če želite vsaj za kakšen dan ubežati stresu vsakodnevnega življenja, dobro izkoristiti dopust in uživati v naravi, poleg tega pa biti še okolju prijazni, je eko-hiška Majamaja Wuorio idealna izbira za vas. Simpatična hiška na otočju Laajasalo, nedaleč od finske prestolnice, postavlja v ospredje žlahtno navezo med človekom in naravo.

Pripravil: Gašper Waldhütter
Vir/foto: www.majamaja.com/Marc Goodwin

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_majamaja
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_majamaja
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_majamaja
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_majamaja
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_majamaja

Nedaleč od hrupnih mestnih ulic Helsinkov, na manjšem otočju tik ob morju, leži popolnoma samozadostna prenosna hiška Majamaja Wuorio. Koncept je zasnoval večkrat nagrajen arhitekt Pekka Littow, ki je velik del svojega življenja posvetil razvijanju okolju prijaznih in samozadostnih infrastruktur. Idejna zasnova za Majamajo je tako nastala na temeljih ekološke in trajnostne gradnje; arhitekt jo je razvil z upanjem, da bo predstavljala vzor v nadaljnjem razvoju okolju prijaznih hišk. Hiška je po večini narejena iz lokalnega lesa in je v celoti samozadostna. Elektriko pridobiva iz energije sonca, voda pa se nateka iz deževnice in zbira iz vlage v zraku. 

Vodni krog je sklenjen: tako zbrana prefiltrirana voda je na voljo za uporabo v kuhinji in kopalnici, odpadno vodo pa uporabijo kot gnojilo. Filtrirni sistem poganjajo solarni paneli, ki zagotavljajo dovolj elektrike tudi za uporabo v kuhinji, za svetila in klimatske naprave. Ker ni potrebe po zunanjih priključkih vode in elektrike, je hiška prenosljiva in jo lahko postavimo praktično kjerkoli. Sklenjen vodni krog in pridobivanje elektrike preko sončnih celic prinaša danes vedno bolj potrebno ekološko varčnost. Dizajn notranjosti je minimalističen in visoko funkcionalen. Zasnovan je na podlagi inovativnih in estetskih rešitev primernih za manjša bivališča. 

Hiška ima ležišča za tri ljudi, jedilno mizo z dvema stoloma, kopalnico, manjšo kuhinjo in teraso s čudovitim pogledom na morje. Če k strošku nastanitve primaknete še kakšen evro, vam dopust popestrijo z degustacijo lokalnih dobrot, razvajanjem v savni in z avanturo z leseno jadrnico. Majamaja Wuorio spada v koncept večje ekološko varčne vasi, ki leži v bližini in je trenutno v polnem razvoju. Začenši z letošnjim letom 2021, bodo hiške, zgrajene po konceptu Majamaja, na voljo tudi za rezervacije, nočitve stanejo od 190 € naprej. Omenimo še to zanimivost, da se lahko do hiške pripeljete iz Helsinkov kar s čolnom in to v pičlih desetih minutah.

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_majamaja
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_majamaja

Uživamo, ko lahko z vami delimo naše navdušenje do lesa.
Če želite prebrati več takih člankov, vas vabimo, da se naročite na naše novice!

Morda vas zanima tudi:

Unikatna hiša z leseno kožo in vrhunsko opremo

Unikatna hiša Shutter House je zgrajena kot betonska struktura, obdana z lokalnim lesom, ki deluje kot lesena koža. Mehanski sistem omogoča, da se leseni elementi, ki imajo hkrati funkcijo okenskih senčil in fasade, odpirajo in zapirajo, tako z njimi stanovalci ustvarjajo občutek intimnosti, hkrati pa imajo neoviran pogled na bližnje jezero

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_DEN (2)

DIY: lična glamping hišica

V studiu DEN so ustvarili leseno hiško, na moč podobno hiškam iz številnih slovenskih glampingov, a je ta vseeno drugačna: kupci jo lahko naročijo preko spleta, nato pa jo postavijo sami. Bo v tej ponudbi našel navdih tudi kakšen slovenski proizvajalec?

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_hiša_ob_Vilni

Hiša ob Vilni

Majhno stavbo z nizkim ogljičnim odtisom opredeljujeta minimalen dizajn in maksimalno udobje – tako vsaj zatrjujejo arhitekti studia Utopium s sedežem v litovskem glavnem mestu Vilna, ki so zasnovali prikupno etno kočo. V njej so združili koncept počasnega življenja z minimalizmom.