Les iz kombuče

Morda ste že slišali za 3D natisnjen les, najbrž pa še niste slišali za les iz kombuče! Z njim se je letos na prestižnem tekmovanju James Dyson Award predstavil Gabe Tavas in se po zmagi na ameriških tleh uvrstil še na mednarodni del tega tekmovanja.

Pripravil: Gašper Waldhütter
Vir/foto: www.symmetrywood.com

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_kombuča
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_kombuča
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_kombuča
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_kombuča
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_kombuča
Svoj les, imenovan pyrus, pridobiva iz čajne gobe, ki jo sicer uporabljamo v procesu fermentacije kombuče. Ta goba plava na gladini napitka in je polna celuloze, ki je glavna sestavina lesa. Gobe seveda ne užijemo, temveč jo bodisi zavržemo, bodisi uporabimo za vedno novo fermentiranje napitkov.

Tavas pa te gobe zmelje in jih zmeša z agarjem, želatinsko maso pridobljeno iz alg. Ko se masa posuši, jo z mehanično stiskalko stisne v kos lesa. Tega lahko potem poljubno obdeluje, barva, brusi in reže.

V podjetju Symmetry Wood, ki ga je ustanovil Gabe Tavas, poudarjajo, da je ključna prednost pyrusa pred drugimi vrstami lesa in hibridnimi lesnimi materiali ta, da za njegov nastanek ni potrebno posekati niti enega samega drevesa. Za izdelke kot so mediapan ali MDF (srednje gosta vlaknena plošča, izdelana iz lesnih vlaken z dodatkom smole) namreč uporabljajo v proizvodnji žagovino, pyrus pa ustvarijo, ne da bi se dotaknili kateregakoli drevesa. Obenem za razliko od številnih izdelkov, ki so narejeni iz lesnih vlaken, pyrus ne vsebuje škodljivih dodatkov. Lani je Tavas izdelal 74 vzorcev različnih barv in tekstur in uspel posnemati videz tudi precej eksotičnih vrst lesa, denimo mahagonija.
Svoj les iz kombuče pa je ponosno predstavil širši javnosti, saj verjame, da bo z njim pripomogel zlasti k manjši uporabi eksotičnega lesa za potrebe gradnje in tako pomagal ohraniti naš dragoceni ekosistem.

Kot zmagovalec ameriškega dela tekmovanja za James Dyson Award, bo prejeto denarno nagrado vložil v napredno tehnologijo 3D tiskanja, saj načrtuje izdelavo raznolikih potrošniških izdelkov. Preko spletne strani http://symmetrywood.com lahko že kupite različne pyrus izdelke, med drugimi set kitarskih trzalic in izvirne uhane.

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_kombuča
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_kombuča

Uživamo, ko lahko z vami delimo naše navdušenje do lesa.
Če želite prebrati več takih člankov, vas vabimo, da se naročite na naše novice!

Morda vas zanima tudi:

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_ekolo

DIY: leseno
e-kolo

Verjetno ste opazili, da je popularnost e-koles v zadnjih treh letih strmo narastla. To je odlično izkoristila oblikovalka Evie Bee: po navdihu oldtimer motorjev je oblikovala leseno e-kolo Electraply, ki si ga lahko po njenih navodilih vsakdo sestavi kar sam.
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_awrawikara

Indonezijski leseni arhitekturni dragulj

Ravnokar ste končali z odlično igro golfa sredi enega uglednejših indonezijskih luksuznih golf resortov, ki se nahaja v mestu Bogor, južno od Džakarte, in po dolgem dnevu si lahko zaželite le še počitka, kot ga obeta hiša Awrawikara. Domiselno zasnovana in postavljena iz križno lepljenega lesa, velja za najnovejši indonezijski arhitekturni dragulj.
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_hiša_ob_Vilni

Hiša ob Vilni

Majhno stavbo z nizkim ogljičnim odtisom opredeljujeta minimalen dizajn in maksimalno udobje – tako vsaj zatrjujejo arhitekti studia Utopium s sedežem v litovskem glavnem mestu Vilna, ki so zasnovali prikupno etno kočo. V njej so združili koncept počasnega življenja z minimalizmom.