Indonezijski leseni arhitekturni dragulj

Ravnokar ste končali z odlično igro golfa sredi enega uglednejših indonezijskih luksuznih golf resortov, ki se nahaja v mestu Bogor, južno od Džakarte, in po dolgem dnevu si lahko zaželite le še počitka, kot ga obeta hiša Awrawikara. Domiselno zasnovana in postavljena iz križno lepljenega lesa, velja za najnovejši indonezijski arhitekturni dragulj.

Pripravil: Gašper Waldhütter
Vir/foto: www.woodlamindonesia.com

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_awrawikara
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_awrawikara
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_awrawikara
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_awrawikara
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_awrawikara
Hiša Awrawikara je izjemna stvaritev arhitekta Andra Matina. Skoraj v celoti je postavljena iz križno lepljenega lesa ter dizajnirana z orientacijo prostorov navznoter, da zagotavlja prebivalcem popolno zasebnost. Na vhodu obiskovalcev ne pričaka ogromna avla, temveč podolgovat hodnik, ki se razteza vse od sprednjega dela hiše do pokritega vhoda. Ta je posut z gramozom, z namenom, da lahko ljudje v notranjosti slišijo, ko nekdo vstopa v hišo. Veža povezuje dnevne prostore, prostore za strežbo in rampo, ki se dviguje do prvega nadstropja hiše.
Dnevni prostori, obkroženi z velikimi drsnimi vrati, ponujajo čudovit razgled na zelenico in zunanji bazen.  Tam sta jedilnica in dnevna soba, pa tudi kuhinja in sanitarije. Prostore medsebojno ločujejo delno transparentne police iz diagonalno lepljenega lesa, ki prepuščajo naravno svetlobo in omogočajo naravno prezračevanje objekta. Do nadstropja pridemo po betonski rampi, ki je oblečena v temni les lokalnega izvora, Tu prihaja svetloba iz talnih svetilk, kar ustvarja svojstven prehod iz bolj temnega spodnjega prostora v dobro osvetljeno nadstropje.
Zgoraj so tri velike sobe: glavna spalnica, spalnica za goste in velika pisarna.  Vsi trije prostori so tako kot tisti v pritličju obdani z velikimi okni. Prebivalcem zagotavljajo zasebnost leseni zastori, ki jih odpirajo in zapirajo po potrebi. Streha je pohodna, namenjena je druženju in nudi 360 stopinjski panoramski razgled na okolico. Ustvarja romantične večere, ki lahko minevajo ob pripravi jedi na žaru, občudovanju mogočnih gor Gede-Pangrano, ki se dvigujejo na jugu, ali nočnemu opazovanju zvezd …
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_awrawikara
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_awrawikara
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_awrawikara
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_awrawikara
SLOWOODLIFE_banner_GR

Uživamo, ko lahko z vami delimo naše navdušenje do lesa.
Če želite prebrati več takih člankov, vas vabimo, da se naročite na naše novice!

Morda vas zanima tudi:

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_wood_farm

Od stare angleške kmetije do zgleda sodobne bivanjske arhitekture

Novogradnja, postavljena na temeljih stare lesene kmetije na angleškem podeželju, je ambiciozen projekt sodobnega dizajna, ki na svojstven način poveličuje les. Da je urejena po visokih trajnostnih standardih in se obenem lepo umešča na angleško podeželje, gre zasluga lastniku, investitorju in arhitektu – vse v eni osebi.
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_raveon

RaveOn, cedrovina v objemu hrasta

Leta 1956 sta Teksaška arhitekta Fehr in Granger zasnovala hišo, postavljeno poleg nasada posebne vrste hrasta, ki mu Američani pravijo Cathedral Live Oakin in je pravzaprav državno drevo Gruzije. Veličasten objekt, postavljen v to slikovito naravno okolje, je bil že takrat zgrajen po večini iz lesa in stekla, z leti pa je seveda izgubil del prvotnega sijaja. Šest desetletij kasneje je hišo doletela navdihujoča preobrazba.
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_japandi

Japandi – slog, ki govori dva jezika, razume pa ga cel svet

Naravna toplina lesa je spoštovana tako v japonskem kot v danskem dizajnu. Prav zaradi lesa sta oba sloga, združena v japandiju, izjemna sostanovalca.