RaveOn, cedrovina v objemu hrasta

Leta 1956 sta Teksaška arhitekta Fehr in Granger zasnovala hišo, postavljeno poleg nasada posebne vrste hrasta, ki mu Američani pravijo Cathedral Live Oakin in je pravzaprav državno drevo Gruzije. Veličasten objekt, postavljen v to slikovito naravno okolje, je bil že takrat zgrajen po večini iz lesa in stekla, z leti pa je seveda izgubil del prvotnega sijaja. Šest desetletij kasneje je hišo doletela navdihujoča preobrazba.

Pripravil: Gašper Waldhütter
Vir/foto: www.nickdeaver.com

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_raveon
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_raveon
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_raveon
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_raveon
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_raveon
V mestu Austin, ki leži v ameriški zvezni državi Texas, se s kar 817 m2 površine bohoti dih jemajoča stavba, ki so jo v moderno palačo iz lesa in stekla nadgradili iz 60 let stare hiše. Za svežo celostno zasnovo je poskrbel svetovno priznan arhitekt Nick Deaver, ki jo je med ostalim na novo odel z izredno dobro izoliranim steklom in redko uporabljenim lesom; uporabil je cedrovino, visoko cenjen, trpežen in lepo dišeč les. V osrednji prostor je vstavil dobra dva metra visok kabinet iz belega hrasta v obliki črke L, ki razmejuje zasebni in družabni del, hkrati pa se s prvotno zasnovo lepo zlije in obenem ohranja pretočnost.
Na eni strani kabineta je kuhinja, v kateri je tudi kuhinjski otok iz hrastovine, na drugi strani pa se nahaja manjša zbirka dragocenih predmetov iz prvotne originalne zgradbe. Deaver je zasnoval modernejšo kopalnico in zgolj s premikanjem omar ustvaril večjo spalnico. Prav tako je dizajniral prehod na zunanjo teraso, na kateri se bohotita luksuzni bazen in novi leseni nadstrešek; ta južno orientirana terasa osmišlja do sedaj neizkoriščen zunanji prostor. Obenem je odstranil rahlo neposrečen prizidek in garažo in s tem celo malenkost zmanjšal kvadraturo objekta.
Družabni del hiše vsebuje kuhinjo, jedilnico in več dnevnih prostorov, iz katerih je speljan nizek zid, izdelan iz lokalnega apnenčastega kamna. Zasnovan je tako, da diskretno povezuje notranjost in zunanjost objekta. V zasebnem delu objekta je urejena spalnica s kopalnico, do njiju pa je urejen dostop tudi iz zunanje terase z bazenom. Zasnova luksuzne hiše je vzorčni primer navdihujoče prenove tako za ljubitelje lesa kot za tiste, ki znajo ceniti domiselne povezave med svetovi nasprotij: starejšim in novejšim, toplim in hladnim, modernim in vintage …
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_raveon
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_raveon
Uživamo, ko lahko z vami delimo naše navdušenje do lesa.
Če želite prebrati več takih člankov, vas vabimo, da se naročite na naše novice!

Morda vas zanima tudi:

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_vintage

Oprema doma, dragocena kot staro vino

Staro pohištvo iz masivnega lesa z mehko zaobljenimi robovi, takšno, ki potihoma vabi roko, da ga poboža in začuti njegovo toplino, postaja vse bolj priljubljeno. Sicer pa si lahko toplino in domačnost v stanovanju pričaramo na različne načine. S kaminom in svečami, mehko odejo, ne nazadnje tudi z vintage pohištvom, ki pripoveduje zgodbe preteklosti.
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_3D

Bi si natisnili nekaj lesenega?

Družba Fuseproject je v sodelovanju s podjetjem Forust odprla novo poglavje v svetu ponovne uporabe odpadnega lesa. Recikliranega uporabijo za 3D tisk dekorativnih izdelkov in pohištva in rezultat je na otip in po videzu identičen pravemu lesu.
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_naredite_sami

Naredite sami: Prikupno stojalo za lončnice

Jeseni se energije v naravi postopoma umirijo. Če želite takrat poskrbeti še za dušni mir, si v stanovanju zasnujte meditativni kotiček in ga opremite z doma narejenim lesenim stojalom za lončnice.