Bi si natisnili nekaj lesenega?

Družba Fuseproject je v sodelovanju s podjetjem Forust odprla novo poglavje v svetu ponovne uporabe odpadnega lesa. Recikliranega uporabijo za 3D tisk dekorativnih izdelkov in pohištva in rezultat je na otip in po videzu identičen pravemu lesu.

Pripravil: Gašper Waldhütter
Vir/foto: www.fuseproject.com

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_3D
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_3D
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_3D
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_3D
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_3D
Ljubitelji lesa od nekdaj prisegamo na les zaradi njegovega videza, njegove topline, teksture in trajnosti. Do zdaj se je pri imitiranju lesa s 3D tiskanjem večina teh lastnosti izgubila, po zaslugi podjetja Forust pa bo odslej drugače. Njihovo inovativno tehnologijo sicer uvrščamo pod 3D tiskanje, vendar pa je celotna zadeva mnogo bolj kompleksna. Ta 3D natisnjen material je namreč unikatna mešanica reciklirane žagovine in bio-epoksi smole.
Tisto, kar je še posebej zanimivo in napredno, je dejstvo, da lahko Forustovi printerji natisnejo tudi letnice, grče, vlakna in druge fizične lastnosti lesa, s čemer postanejo njihovi izdelki praktično identični izdelkom iz pravega lesa.
Teh podrobnosti ne natisnejo zgolj na površini, ampak tudi po prostornini, kar pomeni, da lahko izdelke brusimo ali razrežemo, pa bodo še vedno ustvarjali prvinski vtis. Pa tudi po moči in obstojnosti so se z lastnostmi materiala približali pravemu lesu.
Pri Forustu se nadejajo, da bodo z novo tehnologijo pripomogli k zmanjševanju sekanja dreves. Ustvarijo lahko podobo kateregakoli lesa in natisnejo oblike, ki jih z obdelavo naravnega lesa ne bi mogli doseči; s 3D tiskanjem lahko namreč izdelamo veliko kompleksnejše izdelke. Da bi širši javnosti prikazali uporabnost in dovršenost nove tehnologije, so se odločili za sodelovanje z družbo Fuseproject.
Celoten projekt je vodil priznani švicarski oblikovalec Yves Behar, ki je v ta namen zasnoval kolekcijo čudovitih vaz in skled, za katere pravi, da jih lahko v interier umestimo bodisi kot ločene izdelke, bodisi kot celostno kolekcijo. Vsi izdelki v kolekciji Yves Behar x Forust so zasnovani kot nekakšna vrtljiva telesa, katerih središče izhaja iz ene točke, elegantna oblika pa je rezultat sukanja okoli središčne osi.

Naprodaj so na spletni strani www.forust.com, tam pa vam bodo po želji natisnili leseni izdelek tudi po čisto vašem lastnem dizajnu.

SLOWOODLIFE_banner_GR

Uživamo, ko lahko z vami delimo naše navdušenje do lesa.
Če želite prebrati več takih člankov, vas vabimo, da se naročite na naše novice!

Morda vas zanima tudi:

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_kauri

Drzno oblikovanje v lesu: pohištvo iz jurskega sveta

Bi pogostili svoje najdražje za dekorativno mizo, narejeno iz lesa enega najbolj nenavadnih dreves na svetu, ki je za povrh star 50.000 let? Prisluhnite izjemni pohištveni zgodbi, ki jo piše italijansko podjetje.
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_majamaja

Majamaja Wuorio eko-hiška

Če želite vsaj za kakšen dan ubežati stresu vsakodnevnega življenja, dobro izkoristiti dopust in uživati v naravi, poleg tega pa biti še okolju prijazni, je eko-hiška Majamaja Wuorio idealna izbira za vas. Simpatična hiška na otočju Laajasalo, nedaleč od finske prestolnice, postavlja v ospredje žlahtno navezo med človekom in naravo.
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_sodobna_pensilvanska_hiša

Sodobna pensilvanska kmečka hiša

Na travniku družinske kmetije z 280 hektarji v presunljivi naravni pokrajini so pri Cutler Anderson Architects zasnovali štirisobno sodobno podeželsko hišo, ki je vsebinsko povezana z lokalno skupnostjo. Navdih za obliko stavbe so arhitekti poiskali v vernikularni, torej ljudski arhitekturi, v skednjih, in ponudili izjemno sodobno interpretacijo tradicionalne lesene strukture.