Iz pribora v pohištvo

Verjetno ste že večkrat v življenju naročili kitajsko hrano. Tisti, bolj zavzeti, ste verjetno v njej uživali s priloženimi lesenimi palčkami, ki pa ste jih po uporabi zavrgli. V kanadskem podjetju ChopValue so se odločili, da naredijo konec njihovi enkratni uporabi – iz palčk izdelujejo estetsko in praktično pohištvo!

Pripravil: Gašper Waldhütter
Vir/foto: www.chopvalue.com

 

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_palčke
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_palčke
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_palčke
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_palčke
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_palčke
Ustanovitelj podjetja ChopValue Felix Böck je dlje časa razmišljal o smiselnem recikliranju odpadnih lesnih izdelkov, nakar ga je prešinilo, da bi bilo smiselno reciklirati tudi lesene palčke, saj jih vsakoletno zavržemo v velikih količinah. Skoraj nepredstavljivo velikih količinah! Do današnjega dne so pri ChopValue v pohištvo spremenili nekaj več kot 80 milijonov lesenih palčk, ki bi sicer pristale med odpadki. Podjetje zbira palčke iz različnih restavracij v Vancouvru, novo življenje pa jim osmisli v obliki pohištva in dekorativnih izdelkov.
Predelavo seveda ne predstavlja lepljenje teh palčk, kar bi si morda lahko nekdo zmotno predstavljal, saj bi zgnile in razpadle. V zapletenem procesu jih prelijejo s smolo na vodni osnovi, nakar jih okoli pet ur segrevajo v industrijskih pečeh. Po toplotni obdelavi jih oblikujejo v plošče, iz katerih nato nastane pohištvo. Ker je namen podjetja ohraniti celoten proces čim bolj ekološki, v obdelavi ni nobene kemikalije in končni izdelek je popolnoma naraven.
V njihovem asortimentu izdelkov in pohištva lahko najdemo vse od računalniških miz, polic, kabinetov, predalov, desk za rezanje, podstavkov, stojal za telefone in še bi lahko naštevali. Kot zanimivost: za eno mizo porabijo okoli 10.000 lesenih palčk. Jih pa v Vancouvru tedensko v povprečju zberejo okoli 350.000, tako da pomanjkanje materiala ni ravno eden od njihovih izzivov. Dobra ideja, ne? Imaš mizo, narejeno iz palčk, s katerimi si nekoč užival v azijski pojedini! Poleg tega pa dober občutek, da za tvojo mizo iz naravnega lesa ni padlo nobeno drevo.
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_palčke
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_palčke
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_palčke
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_palčke
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_palčke
SLOWOODLIFE_banner_GR

Uživamo, ko lahko z vami delimo naše navdušenje do lesa.
Če želite prebrati več takih člankov, vas vabimo, da se naročite na naše novice!

Morda vas zanima tudi:

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_aromanordic_inhalator

Očarljivi inhalator Aromanordic

Azijski del sveta že več tisočletij pozna in izkorišča moč plemenitih dišav. To znanje, združeno s spretnostjo obdelave lesa, je zaslužno za izdelek, ki se ga najbrž ne bi branil nihče. To je Aromanordic inhalator, lesen inhalator dišav, oblikovalcev studia Apaul.

SLOWOODLIFE_boro_leban

Kjer so doma lesene žlice

Nekaj sto metrov nad levim bregom Idrijce v Stopniku živi Boro Leban življenje, o kakršnem številni sanjajo. Tik preden je na ljubljanski univerzi doštudiral agronomijo – manjkajo mu le še trije izpiti -, je študij obesil na klin in sledil notranjemu glasu. Iz hrupnega mesta se je vrnil v tišino domače doline, nabavil nekaj koz in se preživlja s priložnostnimi deli. Na rojstni domačiji svojega pradeda na Vojskem je našel dedov star ukrivljen nož in z njim izdelal prvo leseno žlic.
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_wood_farm

Od stare angleške kmetije do zgleda sodobne bivanjske arhitekture

Novogradnja, postavljena na temeljih stare lesene kmetije na angleškem podeželju, je ambiciozen projekt sodobnega dizajna, ki na svojstven način poveličuje les. Da je urejena po visokih trajnostnih standardih in se obenem lepo umešča na angleško podeželje, gre zasluga lastniku, investitorju in arhitektu – vse v eni osebi.