Kjer so doma lesene žlice

Nekaj sto metrov nad levim bregom Idrijce v Stopniku živi Boro Leban življenje, o kakršnem številni sanjajo. Tik preden je na ljubljanski univerzi doštudiral agronomijo – manjkajo mu le še trije izpiti -, je študij obesil na klin in sledil notranjemu glasu. Iz hrupnega mesta se je vrnil v tišino domače doline, nabavil nekaj koz in se preživlja s priložnostnimi deli. Na rojstni domačiji svojega pradeda na Vojskem je našel dedov star ukrivljen nož in z njim izdelal prvo leseno žlic

Tekst/foto: Vid Prezelj
Januar 2021

SLOWOODLIFE_boro_leban
SLOWOODLIFE_boro_leban
SLOWOODLIFE_boro_leban
SLOWOODLIFE_boro_leban
SLOWOODLIFE_boro_leban
Neka nerazložljiva strast se je naselila vanj in odtlej so lesene žlice postale del njegovega življenja. Danes izdeluje žlice različnih velikosti in oblik s pomočjo sekire in dveh nožev za različne vrste lesa. »Lesena žlica je več kot le žlica,« pravi. »Ko jo vzameš v roke, se zaveš, da je ena redkih stvari, ki človeka spremlja od rojstva pa do smrti. Da človeka hrani, mu daje življenje. Da te poveže z naravo in te na najbolj nevsiljiv način prepriča, da postaneš hvaležen za vsak grižljaj.« Boro ne živi v veliki, lepi hiši s sodobnimi okni, ki dobro tesnijo, nima diplome in najnovejšega nemškega avtomobila.
Živi v stari kamp prikolici brez elektrike in brez tekoče vode, brez televizorja, brez luči, brez hladilnika, brez tuš kabine in WC-ja. Za razsvetljavo si zvečer prižge svečo. V hladnejšem delu leta ima živila spravljena zunaj, poleti pa je na njivi dovolj sveže hrane. Večino pridela sam, mesa poje zelo malo. Zunaj ima vodo, ki jo je po ceveh pripeljal iz bližnje grape. V mrzlih zimskih dneh notranjost prikolice ogreje z majhno pečjo na drva. Boro je del narave. Svoje izdelke večinoma prodaja na portalu Etsy, svetovni tržnici rokodelskih izdelkov (Lesnik wood craft), zato ima pametni telefon, ki ga polni s solarnim polnilcem. Zadovoljstvo kupcev po vsem svetu je največje plačilo za trud in čas, ki ga vloži v vsak izdelek.
Poleg žlic izdeluje še lesene glavnike, gumbe in indijanske flavte, prireja pa tudi delavnice, na katerih nauči izdelovati žlice. Glede denarja si ne dela skrbi. Pravi, da se vedno nekako poklopi. Vedno, ko mu zmanjka denarja, pride do nekega srečnega naključja, ki mu prinese nekaj zaslužka. »Le zaupati je treba. In verjeti. V sebe in v tisto, kar je nad nami.« Zunaj na leseni terasi ima gugalnik, na katerem pogosto uživa v zvokih narave in čudovitem razgledu, ki se mu odpira kot na dlani. Gugalnik, ki nima cene. Če ga pokličete na telefonsko številko 068 165 398, bo vesel. Še bolj, če si boste privoščili njegovo žlico. A najbolj veseli boste najbrž sami, kajti njegova lesena žlica ima res poseben čar.
SLOWOODLIFE_boro_leban
SLOWOODLIFE_boro_leban
SLOWOODLIFE_banner_GR

Uživamo, ko lahko z vami delimo naše navdušenje do lesa.
Če želite prebrati več takih člankov, vas vabimo, da se naročite na naše novice!

Morda vas zanima tudi:

SLOWOODLIFE_top_ideje_2021

Nov veter ustvarjalnosti – Top Ideje 2021

Oranžno vetrnico Gospodarskega razstavišča že vrsto let simbolično poganja tudi oblikovalski dogodek Top ideje, ki postavlja v  ospredje zavedanje ustvarjalnega kapitala mladih. Pri SLOWOODLIFE želimo podpreti razstavo in borzo kreacij mladih in obetavnih kreativcev, ki v minulem obdobju zaradi korone ni prišla do ljudi. Zato z veseljem predstavljamo kreativne ideje oblikovalcev, arhitektov in rokodelcev in jim obenem želimo uspešne prve korake v poslovni svet oblikovalske industrije. Vir fotografij je arhiv proizvajalcev.
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_hiša_ob_Vilni

Hiša ob Vilni

Majhno stavbo z nizkim ogljičnim odtisom opredeljujeta minimalen dizajn in maksimalno udobje – tako vsaj zatrjujejo arhitekti studia Utopium s sedežem v litovskem glavnem mestu Vilna, ki so zasnovali prikupno etno kočo. V njej so združili koncept počasnega življenja z minimalizmom.
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_nordic

Jedilna garnitura Nordic Pioneer

Ob začetku pandemije leta 2020 je bila skupini devetih oblikovalcem dodeljena naloga, da ustvarijo jedilno garnituro, za material pa lahko izberejo katerikoli masivni les. V skupini je bila danska oblikovalka Maria Bruun, ki je ustvarila izjemni Nordic Pioneer.