Jedilna garnitura Nordic Pioneer

Ob začetku pandemije leta 2020 je bila skupini devetih oblikovalcem dodeljena naloga, da ustvarijo jedilno garnituro, za material pa lahko izberejo katerikoli masivni les. V skupini je bila danska oblikovalka Maria Bruun, ki je ustvarila izjemni Nordic Pioneer.

Pripravil: Gašper Waldhütter
Vir/foto: www.mariabruun.com

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_nordic
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_nordic
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_nordic
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_nordic
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_nordic
Covid-19 je bistveno spremenil način življenja, interakcije in dela ljudi. Oblikovalci in ustvarjalci so morali prilagoditi svoje procese, mnogi so se preselili v improvizirane domače pisarne, pri tem pa pričeli z uporabo novih tehnologij in novih načinov sodelovanja, da bi se prilagodili alternativnemu načinu življenja. Devet domiselnih in izvirnih modelov miz in sedežev, ki jih je ustvarilo devet najbolj plodnih oblikovalcev na svetu, je bilo tako izdelanih na daljavo, le s pomočjo videokonferenc.
Tako nastale projekte so v fizično obliko postavili v eni izmed najboljših delavnic na svetu podjetju Benchmark in so od septembra 2020 razstavljeni v Muzeju oblikovanja v Londonu. Izpod rok Marie Bruun je prišla garnitura Nordic Pioneer. Narejena je samo iz javorja in predstavlja presežek nordijskega oblikovanja. Minimalističen način oblikovanja z zmanjšanim številom stolov omogočata, da sta v ospredje stopila kakovost materiala in izdelave.
Miza je večnamenska in lahko predstavlja zasebni prostor za delo, lahko pa jo tudi raztegnemo in spremenimo v veliko jedilniško mizo.  Pomembna posebnost te jedilne garniture so leseni tečaji, ki so prevrtani na stotinko milimetra natančno, kar prinese izredno mehkobo in gladkost zapiranja. Posebnost prav tako predstavljajo podstavki nog v obliki krofov, ki so mojstrom v delavnici povzročali konkretne preglavice, a so na koncu vrhunsko dopolnili videz pohištva.
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_nordic
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_nordic
Uživamo, ko lahko z vami delimo naše navdušenje do lesa.
Če želite prebrati več takih člankov, vas vabimo, da se naročite na naše novice!

Morda vas zanima tudi:

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_kombuča

Les iz kombuče

Morda ste že slišali za 3D natisnjen les, najbrž pa še niste slišali za les iz kombuče! Z njim se je letos na prestižnem tekmovanju James Dyson Award predstavil Gabe Tavas in se po zmagi na ameriških tleh uvrstil še na mednarodni del tega tekmovanja.
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_japandi

Japandi – slog, ki govori dva jezika, razume pa ga cel svet

Naravna toplina lesa je spoštovana tako v japonskem kot v danskem dizajnu. Prav zaradi lesa sta oba sloga, združena v japandiju, izjemna sostanovalca.
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_hiša_ob_Vilni

Hiša ob Vilni

Majhno stavbo z nizkim ogljičnim odtisom opredeljujeta minimalen dizajn in maksimalno udobje – tako vsaj zatrjujejo arhitekti studia Utopium s sedežem v litovskem glavnem mestu Vilna, ki so zasnovali prikupno etno kočo. V njej so združili koncept počasnega življenja z minimalizmom.