Spoznajte absolutnega zmagovalca Wood Awards 2022

Letošnje zlato na prestižnem tekmovanju Wood Awards 2022 je pobral novi jedilniški kompleks v središču študentskega življenja v Cambridgeu. Objekt, ki naj bi z lahkoto dočakal naslednje stoletje, med drugim odlikuje ročno izdelana konstrukcija s tradicionalnimi tesarskimi spoji.

Pripravil: Gašper Waldhütter
Vir/foto: www.feildenfowles.com

 

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_zmagovalec_wood_awards
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_zmagovalec_wood_awards
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_zmagovalec_wood_awards
Arhitekturni studio Feilden Fowles je dizajn za jedilniški kompleks, ki se razteza na 3000 m2 veliki parceli južno od mesta, predstavil na javnem natečaju že leta 2017. Nova dvorana leži severozahodno od osrednjega kampusa in predstavlja središče študentskega življenja na Homerton College. Arhitekti so želeli jedilnico narediti čim bolj odprto in vabljivo, kompleks namreč povezuje fakultetne prostore na jugu in vzhodu, zgodovinsko stavbo Ibberson, rezidenco podiplomskih študentov in parkirišče na zahodu. Je osrednja točka srečanj, prostor za zbiranje, druženje in spoznavanje novih ljudi in ima dva vhoda, prvi je s strani fakultete, drugi pa javni vhod iz Harrison Drivea. 

Ena večjih posebnosti nagrajenega objekta je plašč iz fajanse – loščene žgane gline boljše vrste. Narejen iz 3200 ploščic, ki krasijo vhod in druge dele zunanjosti fakultete. Arhitekturni studio je pri tem detajlu sodeloval z Darwenom Terracotto, enim najboljših ameriških mojstrov, ki se dandanes še ukvarjajo s temi ploščicami in posebno tehniko polaganja. Notranjost jedilnice ni nič manj čudovita, leseno ogrodje iz lepljenega lesa kostanja in značilen metuljasti okvir spominjata na stare univerzitetne dvorane in dajeta celotnemu kompleksu klasičen akademski pridih.

 Gradbinci in arhitekti so vložili veliko pozornosti tudi v najmanjše detajle; lesena konstrukcija je izdelana ročno s tradicionalnimi tesarskimi spoji. Tudi zato so najbrž arhitekti pri Feilden Fowles prepričani, da bo novi objekt brez kakršnihkoli težav dočakal najmanj naslednjih sto let. Z zlatom na letošnjem tekmovanju Wood Awards se je torej okitil izjemen Homertonov jedilniški kompleks. Navdihuje mnoge, zagotovo ne le tamkajšnje študente; tudi nas pri SLOWOODLIFE in verjamemo, da si ga je vredno ogledati v živo.
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_zmagovalec_wood_awards
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_zmagovalec_wood_awards
SLOWOODLIFE_banner_GR

Uživamo, ko lahko z vami delimo naše navdušenje do lesa.
Če želite prebrati več takih člankov, vas vabimo, da se naročite na naše novice!

Morda vas zanima tudi:

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_march_house

Wood Awards: March House

Tudi letos poteka mednarodno prestižno tekmovanje Wood Awards, na katerem se vsako leto najboljši oblikovalci in arhitekti potegujejo za prestižna odličja. Med njimi so arhitekti studia Knox Bhavan Architects, ki so na natečaj prijavili v več pogledih izstopajoč objekt.

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_green_house

Wood Awards 2022: Green House

Green House je nenavadna lesena mojstrovina, zasnovana v studiu Hayhurst and Co. Spominja na nekakšen hišni botanični vrt, ki se v celoti prepleta z lesom – glavnim materialom te gradnje.
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_leseni_zbor

Bi imeli svoj leseni pevski zbor?

Občasno naletimo v pisarni SLOWOODLIFE na leseni izdelek, ki nas prisrčno nasmeji. Eden takih, navdihujoče zanimivih, unikatnih in nenavadnih je The Choir, projekt razvpitega podjetja Teenage Engineering, ki je znano po svojih odbitih idejah.