EnglishSlovenian

Wood Awards 2022: Green House

Green House je nenavadna lesena mojstrovina, zasnovana v studiu Hayhurst and Co. Spominja na nekakšen hišni botanični vrt, ki se v celoti prepleta z lesom – glavnim materialom te gradnje.

Pripravil: Gašper Waldhütter
Vir/foto: https://hayhurstand.co.uk/

 

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_green_house
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_green_house
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_green_house
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_green_house
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_green_house

Zelena hiša se nahaja na majhnem pasu zaščitenega območja Clyde Circus v Tottenhamu, na katerem so bili nekdaj sadovnjaki, rastlinjaki in vrtovi – ter gozd, katerega del se še vedno pričenja nedaleč od zelene hiše. Zasnova stavbe temelji na zgodovini tega prostora in njegovih naravnih danostih. Ustvarja videz starodobnega domačnega rastlinjaka, pri čemer je bil glavni cilj arhitektov zabrisati mejo med notranjimi in zunanjimi prostori, pa tudi ponovno ozeleniti v tem pogledu zapostavljen prostor. Osrednji del hiše je od zgoraj osvetljen atrij. Povezuje bivalne prostore pritličja in nadstropja in v njihovo osrčje vnaša obilje naravne svetlobe, ključne za ljudi in seveda rastline.

Atrij je zasnovan tako, da v vročih dneh ohlaja prostore z naravnim prezračevanjem s posebnim ventilacijskim sistemom in vgrajenimi temperaturnimi senzorji. Funkcionalnost atrija so v studiu Hayhurst and Co povečali tako, da so ga obdali z zavesami. Osrednji prostor se lahko s tem spremeni v akustično izolirano in povsem ločeno jedilnico z dvojno višino. Čeprav hiša s preprosto obliko na prvi pogled od zunaj ni kaj posebnega, so na mednarodnem natečaju Wood Awards prepoznali predvsem kakovost izvedbe in učinkovitost celote. Objekt je v celoti ekološko in trajnostno naravnan, ogreva ga toplotna črpalka, povezana s strešnimi sončnimi paneli.

Fasada, obrnjena proti jugu, je obsajena z bambusom, obdajajo jo drsni polikarbonatni zasloni, ki dajejo hiši svojevrstni videz domačnega rastlinjaka. Poleg tega pa imajo ti zasloni praktičen namen, saj filtrirajo dnevno svetlobo in obenem ohranjajo zasebnost. Okna po celotni hiši so razporejena tako, da nudijo vsi prostori razgled v okolico. Pri SLOWOODLIFE nam je še posebej všeč to, da je les tej skladni celoti dodan premišljeno in z občutkom. Notranja vrata so izdelana iz križno lepljenih plošč in nameščena brez vidnih tečajev. Pa tudi sama konstrukcija hiše iz križno lepljenega lesa je marsikje vidno izpostavljena, kar estetiko in toplino tega izjemnega materiala še poudarja.

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_green_house
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_green_house
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_green_house
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_green_house
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_green_house

Uživamo, ko lahko z vami delimo naše navdušenje do lesa.
Če želite prebrati več takih člankov, vas vabimo, da se naročite na naše novice!

Morda vas zanima tudi:

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_march_house

Wood Awards: March House

Tudi letos poteka mednarodno prestižno tekmovanje Wood Awards, na katerem se vsako leto najboljši oblikovalci in arhitekti potegujejo za prestižna odličja. Med njimi so arhitekti studia Knox Bhavan Architects, ki so na natečaj prijavili v več pogledih izstopajoč objekt.

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_hisa_nightingale

Leseni japonski slavček

V Osaki, nekdaj svetovnem središču trgovine z rižem, danes finančnemu središču Japonske, se skriva pristna japonska lesna mojstrovina studia Atsushi Kawanishi. Hiša z imenom Nightingale združuje moderno arhitekturno zasnovo in tradicionalno japonsko znanje obdelave lesa.
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_aromanordic_inhalator

Očarljivi inhalator Aromanordic

Azijski del sveta že več tisočletij pozna in izkorišča moč plemenitih dišav. To znanje, združeno s spretnostjo obdelave lesa, je zaslužno za izdelek, ki se ga najbrž ne bi branil nihče. To je Aromanordic inhalator, lesen inhalator dišav, oblikovalcev studia Apaul.