Wood Awards: March House

Tudi letos poteka mednarodno prestižno tekmovanje Wood Awards, na katerem se vsako leto najboljši oblikovalci in arhitekti potegujejo za prestižna odličja. Med njimi so arhitekti studia Knox Bhavan Architects, ki so na natečaj prijavili v več pogledih izstopajoč objekt.

Pripravil: Gašper Waldhütter
Vir: www.knoxbhavan.com
Foto: : Edmund Sumner

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_march_house
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_march_house
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_march_house
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_march_house
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_march_house
Hiša March House, ki se nahaja na slikovitem odseku reke, priljubljenem med sprehajalci, kolesarji in veslači, je del soseske poletnih hiš ob rečnem bregu Temze. Arhitekti iz Londona so skonstruirali izjemni energijsko varčen objekt, ki je skoraj v celoti zgrajen iz lesa. Montažna prefabricirana gradnja stoji – oziroma bolje rečeno lebdi – nad poplavno ravnico na rečnem nabrežju. Postavljena je sredi vrta in sadovnjaka, njena lega poudarja os sever/jug. Skladno s to orientacijo so zasnovani tudi bivalni prostori. Hiša je bila zgrajena s popolnoma izoliranim OSB lesenim kasetnim sistemom, ki omogoča hitro in učinkovito gradnjo. Naklonjenost lesu je nemogoče spregledati: v hiši najdemo elemente iz hrasta, cumaruja, sibirskega macesna in iroka.
V tem priznanem arhitekturnem ateljeju so s svojimi zgradbami že ničkolikokrat dokazali ljubezen do naravnih materialov, pa tudi strokovno znanje in občutek za detajle, okolje in zavezanost trajnostni arhitekturi. Pri March House so pri gradnji kombinirali različne strategije zaščite pred poplavami. Objekt so denimo postavili na dvignjene nosilce, da bi lahko brez posledic prestal večjo poplavno ogroženost in po potrebi stoletne vode. Apartmaji spalnic zapolnjujejo osrednji atraktivni prostor prostor na rečni strani objekta. Naročnikov apartma, ki je najbolj oddaljen od vhoda in pobarvan v temne barve, ustvarja prijeten in intimen prostor. Vključuje spalnico in kopalnico ter fitnes s pogledom proti Winter Hillu.
Široka okna brez okvirjev so pravzaprav fiksna zasteklitev z odpirajočimi se polkni. Skrbno nameščena uokvirijo pogled na čudovito pokrajino in v kombinaciji s strešnimi okni polnijo hišo z naravno svetlobo. Objekt prikazuje prilagodljivost in potencial, ki ga ima les za zagotavljanje trajnostnih in inovativnih gradbenih rešitev. Odlično sodelovanje med arhitekti in gradbeno ekipo pri testiranju in raziskovanju sposobnosti tovrstne gradnje na poplavnih področjih bo v prihodnosti botrovalo gradnji več podobnih ekoloških in poplavno zaščitenih objektov. March House je namreč dokazal, da lahko les tudi v najzahtevnejših razmerah soustvari kakovostno in estetsko bivalno okolje.
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_march_house
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_march_house

Uživamo, ko lahko z vami delimo naše navdušenje do lesa.
Če želite prebrati več takih člankov, vas vabimo, da se naročite na naše novice!

Morda vas zanima tudi:

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_palčke

Iz pribora v pohištvo

Verjetno ste že večkrat v življenju naročili kitajsko hrano. Tisti, bolj zavzeti, ste verjetno v njej uživali s priloženimi lesenimi palčkami, ki pa ste jih po uporabi zavrgli. V kanadskem podjetju ChopValue so se odločili, da naredijo konec njihovi enkratni uporabi – iz palčk izdelujejo estetsko in praktično pohištvo!

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_lučka

Osvetljeno s harmonika lučko

Ko svetlobo oblečemo v les in začinimo z oblikovalsko žilico družinskega podjetja Gingko, dobimo izdelek, ki ponuja uporabnost, domiselnost in estetiko v enem. To je lučka The Accordion Lamp.
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_gawthorn

Samozadostna Gawthornova hiška

Tri ure vožnje od sončnega Sydneyja stoji napredna zasnovana, samozadostna in obenem okolju prijazna hiška s površino le 40 kvadratnih metrov. Poimenovana po prvih obdelovalcih zemlje na območju Wilgowrah, nudi veličasten pogled na okolico in pristno udobje v interierju, bogatem z lesom.