EnglishSlovenian

Leseno zavetje z izjemnim razgledom

Na nič manj kot 2070 m nadmorske višine se pod tretjim najvišjim vrhom Kamniško-Savinjskih Alp skriva oblikovalski biser. Leseni bivak pod Skuto vse od avgusta leta 2015 nudi zatočišče vsakomur, ki se odloči podati na vrh znanega slovenskega dvatisočaka.

Pripravil: Gašper Waldhütter
Vir/foto: https://www.ofis.si/ / Anže Čokl anzecokl.com

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_bivak_pod_skuto
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_bivak_pod_skuto
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_bivak_pod_skuto
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_zlata_knjiznica_iz_lesa
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_bivak_pod_skuto

Projekt snovanja bivaka pod Skuto, v katerem so pod mentorstvom Špele Videčnik in Roka Omana iz biroja OFIS sodelovali tudi študenti iz Harvardske univerze, je zajemal kar 14 različnih zasnov bivakov. Takšen projekt je namreč za statike, arhitekte in oblikovalce prav poseben izziv, saj je pri zasnovi potrebno upoštevati izjemne vremenske okoliščine, značilne za to nadmorsko višino: moč vetra, težo snega, nevarnost plazov in druge posebnosti okolice. Bivak, ki je nadomestil 50 let staro zatočišče, sestavljajo trije moduli, od katerih ima vsak svoj specifičen namen.

Prvi del, vstopni, je namenjen pripravljanju obrokov in shrambi raznih živil in opreme, drugi del je mišljen kot družaben prostor, tretji del pa je posvečen počitku. Se pa skozi panoramsko steklo prvega in zadnjega dela obiskovalcem odpira prelep razgled na dolino in vrhove Kamniško-Savinjskih Alp. Bivak ima karakter strme dvokapnice, ki je v slovenskih gorah skorajda tradicionalna oblika lesene gradnje. Oblikovanje notranjosti je po besedah arhitekte Špele Videčnik narekovala predvsem skromnost; podrejeno je bilo potrebi, da ostane osnovna funkcija bivaka zagotavljanje prenočišča in zavetja, zato je tudi notranjost dodelana minimalistično.

Material, ki v tej sivini visokogorja resnično zasije, je seveda les. Naravnim zakonitostim in lastnostim okolice, v kateri se nahaja, je sledil tudi izbor barv in drugih uporabljenih materialov.  Pomemben aspekt gradnje in zasnove pa je predstavljala skrb za okolje. Sodelujoči so si namreč zadali nalogo, da v obstoječi teren posegajo čim manj. Opazujoč vse to, nas je kar zamikalo, da bi se za vikend podali na kakšen zahtevnejši vzpon v slovensko visokogorje. Skuto bi obiskali že zato, da bi lahko doživeli sodoben lesni bivak enim najbolj dramatičnih razgledov na naš alpski svet.

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_bivak_pod_skuto
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_bivak_pod_skuto

Uživamo, ko lahko z vami delimo naše navdušenje do lesa.
Če želite prebrati več takih člankov, vas vabimo, da se naročite na naše novice!

Morda vas zanima tudi:

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_majamaja

Majamaja Wuorio eko-hiška

Če želite vsaj za kakšen dan ubežati stresu vsakodnevnega življenja, dobro izkoristiti dopust in uživati v naravi, poleg tega pa biti še okolju prijazni, je eko-hiška Majamaja Wuorio idealna izbira za vas. Simpatična hiška na otočju Laajasalo, nedaleč od finske prestolnice, postavlja v ospredje žlahtno navezo med človekom in naravo.
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_tasmanska_počitniška_hiša

Tasmanska lesena počitniška hiša

Ko je k arhitektom iz studia Maguire + Devine Architects pristopila stranka z željo, da zasnujejo idealno počitniško hišo, je imela prav posebno željo. Zasnovali naj bi trajnostno počitniško hišo z vgradnim pohištvom, ki bi ponudila umik pred živahnim mestnim življenjem, hkrati pa naj bi odražala minimalizem tradicionalnih japonskih domov in sodoben dizajn. Počitniška hišica na otoku Bruny ustreza vsem tem zahtevam.
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_the_amp

Zvok svežine

Neštetokrat je že videna klasična oblika kitarskega ojačevalca: črnega, značilne škatlaste oblike, največkrat iz umetne mase ali odetega v umetno usnje. Pri podjetju Da Capo so se odločili zaplavati proti toku in narediti ojačevalec, ki bo popolnoma odstopil od standardov; poleg svojevrstne oblike je njegova glavna odlika ta, da je narejen iz lesa.