The Sleeve House

Ne srečamo se velikokrat s hišami s tako posebno zasnovo, kot jo ima hiša The Sleeve house.  Že njeno ime – hiša rokav – razkriva, da ne gre za običajen projekt. Medtem ko njena zunanjost v ospredje postavlja na les, zaščiten po 300 let starem postopku, njena zasnova razkriva sodobno in premišljeno trajnostno gradnjo.

Pripravil: Gašper Waldhütter
Vir/foto: www.aslasho.com / Michael Moran

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_the_sleeve_house
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_the_sleeve_house
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_the_sleeve_house
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_the_sleeve_house
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_the_sleeve_house
The Sleeve House se nahaja na podeželju severnega New Yorka. Obdana s številni hribi in dolinami je našla izvrstno, nevsiljivo lokacijo, kjer odlično sledi linijam in smernicam naravnega okolja. Hišo sestavljata dva dela, ki, kot da se skladata en v drugega, spominjata na rokav, čemur pritiče tudi ime objekta. Pod njegovo zasnovo so podpisali arhitekti priznanega studia Actual/Office. Dnevni prostori v tej 232 m2 veliki hiši, se nahajajo na prehodu med obema deloma. Tam je navdihujoča galerija, pa ozka vertikalna reža, skozi katero tečejo stopnice, in velika dnevna soba z visokimi stropi in velikimi steklenimi površinami.
V teh prostorih so arhitekti postavili v ospredje kombinacijo betona in lesa. Bolj intimne, zasebne prostore – spalnico, kopalnico in pisarno – so umestili v manjšega od obeh delov rokava. Tu je v ospredju les, zato je prvi občutek, ki ga dobi obiskovalec, domačnost in toplina. Zunanjost objekta je sploh posebna, popolnoma je namreč obdan s termično obdelanim lesom. Gre za proces žganja zgornje plasti lesa, zaradi česar močno potemni, hkrati pa postane visoko odporen proti gnitju, škodljivcem in vremenskim vplivom.
Metoda prihaja iz Japonske, kjer jo uporabljajo že več kot tri stoletja. Deske so po razporejene plosko po fasadi, pa tudi pokončno, s čimer so ustvarili vtis povezanosti obeh delov. Hišo so postavili maksimalno energetsko varčno in okolju prijazno. Zasnovana je na način, da lahko s pomočjo vgrajenih solarnih celic popolnoma zadosti svojim energetskim potrebam, hkrati pa je odlično toplotno izolirana in zračno zatesnjena, tako da so potrebe po gretju in hlajenju dejansko minimalne. The Sleeve house je inspirativna v veliko pogledih in prav veselimo se že naslednjega podobnega projekta oblikovalcev studia Actuall/Office!
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_the_sleeve_house
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_the_sleeve_house
SLOWOODLIFE_banner_GR

Uživamo, ko lahko z vami delimo naše navdušenje do lesa.
Če želite prebrati več takih člankov, vas vabimo, da se naročite na naše novice!

Morda vas zanima tudi:

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_ledoux

Veselo organiziranje z lesenim okostnjakom

Red in organiziranost bivalnega okolja sta tista, ki lahko prostor povzdigneta na nov nivo; lahko denimo preprečita slab začetek dneva, ko tik pred odhodom v službo nikakor ne najdemo ključev! Leseni sistem polic Ledoux omogoča, da se izognemo temu ali podobnim nebodijihtreba situacijam, hkrati pa prinaša v prostor čudovit pridih estetike v lesu.
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_hisa_thomson

Preobrazba hiše Thomson

Ko si želite iz temnega in utesnjenega stanovanja ustvariti dom, ki bo popolno nasprotje tega, lahko poiščete navdih pri arhitektih studia C. Kairouz. Njihova prenova hiše Thomson je odličen primer, da lahko tudi sodobni prenovi piko na i postavi nekaj prvobitnega.
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_lesene_orgle

Ko se zvok dotakne lesa

Izdelava glasbil iz lesa je že vse od prazgodovine poznan proces, ki smo ga skozi dolga stoletja nenehno izpopolnjevali. Kot primer vrhuncev tega razvoja lahko postavimo v ospredje lesene orgle Matica Jančarja, študenta 3. letnika visokošolskega študija Lesarskega inženirstva na Biotehniški fakulteti v Ljubljani.