Les zunaj in noter

Na zahodu Združenih držav Amerike, severno od Seattla in tik ob Pacifiku, ležijo otoki San Juan. V tej idilični naravni krajini stoji večkrat nagrajena hiša Henry Island Residence, luksuzna počitniška rezidenca izjemnega karakterja.

Pripravil: Gašper Waldhütter
Vir/foto: www.bcj.com

SLOWOODLIFE_trendi_v_lesu_henry_island_residence
SLOWOODLIFE_trendi_v_lesu_henry_island_residence
SLOWOODLIFE_trendi_v_lesu_henry_island_residence
SLOWOODLIFE_trendi_v_lesu_henry_island_residence
SLOWOODLIFE_trendi_v_lesu_henry_island_residence

Henry Island Residence je sestavljena iz glavne rezidence, dela za goste, delavnice in rekreacijskega paviljona. Prvotni dom na tem posestvu so postavili na travniku tik nad plitvim zalivom in dokončali leta 2012. Kmalu zatem so nepremičnino prevzeli novi lastniki in najeli arhitekturni studio Bohlin Cywinski Jackson za sodelovanje pri gradnji dodatnih objektov za druge aktivnosti. Čeprav so bili ti zasnovani vsak s svojim karakterjem, kljub temu odlično sledijo smernicam, ki jih je zastavila prvotna gradnja. 

Že na prvi pogled je prepoznati tudi skupni imenovalec vsem objektom – les. Ta je prepoznaven in vodeč material tako v eksterierju kot v interierju. Delavnica, najnižji paviljon v gozdu, je prva stavba, ki jo opazimo, ko pridemo na posest. Jeklena stena na hiši skriva hidravlična vrata, ki se odpirajo navzgor in razkrijejo delovni prostor ter pogled na dva velikanska javorja. Miza v delavnici in police so narejene po meri in tečejo vzdolž stene, kar omogoča nemoteno delo pa tudi pogled na okolico. V hiši za goste sta dve spalnici, dnevna soba in majhna kuhinja. Teren pod hišo za goste ni raven, zaradi česar je objekt na eni strani sidran na tla, na drugi pa je podprt s stebri in ”lebdi” v zraku. 

Posebnost dnevne sobe je ta, da je oblikovana kot terasa. Ko si zaželimo, lahko popolnoma odpremo dnevno sobo na obeh straneh, tako da dobimo občutek, da sedimo pod nadstreškom sredi gozda. Na robu gozda so postavili še paviljon, prvenstveno namenjen rekreaciji. Tukaj najdemo še garderobe, vroče kopeli in celo koktejl bar. Dodelava je bila končana leta 2021 in je prejela dve nagradi za oblikovanje AIA Small Project Award in AIA Northwest & Pacific Region Merit Award. Preživeti tu kakšen sončen vikend mora biti krasno! Pripeljali bi se s čolnom, nato pa si privoščili konec tedna v neposrednem stiku z naravo …

Uživamo, ko lahko z vami delimo naše navdušenje do lesa.
Če želite prebrati več takih člankov, vas vabimo, da se naročite na naše novice!

Morda vas zanima tudi:

SLOWOODLIFE_trendi_v_lesu_henry_island_residence

Leseni domek na štirih kolesih

Nemci od nekdaj slovijo po natančnosti in iznajdljivosti, aktualen dokaz tega je mobilna hiška Dufour, ki jo proizvaja nemško podjetje Berghaus.

SLOWOODLIFE_o_lesu_osebno

O lesu, osebno: “Simbol bega od hitrega načina življenja”

“Les je material, ki ga povezujem z udobjem in mirom, zame pa je še posebej pomemben občutek domačnosti in topline, ki ga daje v našem okolju. Ravno zaradi teh občutkov si pogosto privoščim sprehod v gozdu, kjer lahko umirim svoje misli in globoko zadiham,” pravi vodja komunikacij za JYSK West Balkan Zvjezdana Novak.

SLOWOODLIFE_trendi_kopalniski_svet_iz_lesa

Kopalniški svet iz lesa

Z namenom zmanjšanja ogljičnega odtisa, ki nastane pri izdelavi tradicionalnih keramičnih elementov, je finsko oblikovalno podjetje Woodio oblikovalo širok nabor kopalniških elementov iz lesa.