O lesu, osebno: “Simbol bega od hitrega načina življenja”

“Les je material, ki ga povezujem z udobjem in mirom, zame pa je še posebej pomemben občutek domačnosti in topline, ki ga daje v našem okolju. Ravno zaradi teh občutkov si pogosto privoščim sprehod v gozdu, kjer lahko umirim svoje misli in globoko zadiham,” pravi vodja komunikacij za JYSK West Balkan Zvjezdana Novak.

Foto: osebni arhiv

SLOWOODLIFE_o_lesu_osebno

“Uporaba naravnih materialov pri gradnji in opremi interierja je vsekakor vabljiv in učinkovit način povezovanja z naravo. Ko zagledam leseno hišo, zame simbolizira beg od vsakdanjika in hitrega načina življenja, ki ga živimo. Zelo me veseli, da se poleg tradicionalnih planinskih hiš in koč les vedno bolj pogosto uporablja v sodobni arhitekturi.

V zadnjih desetih letih smo lahko videli številne impozantne, sodobne rešitve bivalnih prostorov. Trenutno živimo v stanovanju, vendar vsak prosti trenutek preživimo na našem dvorišču, v leseni uti, ki smo jo domači skonstruirali in zgradili v času karantene. Na ta naš mini družinski projekt smo zelo ponosni in zdaj, ko sta otroka že večja, je v našem načrtu naslednji korak: da zgradimo (seveda ne povsem sami) našo leseno hiško in se preselimo v mirnejše okolje. 

Naj omenim, da mi je poleg te lesene ute zelo všeč leseni poličnik, ki sem ga podedovala od babice. Obnovili smo ga do potankosti in mu vdahnili novo življenje. Nekdaj je stal v babičini kuhinji, zdaj v našem hodniku služi kot knjižni regal. In tudi to je zanimivo in navdihujoče: kako zelo so lahko leseni predmeti večnamenski in brezčasni.”

SLOWOODLIFE_o_lesu_osebno
SLOWOODLIFE_o_lesu_osebno

Uživamo, ko lahko z vami delimo naše navdušenje do lesa.
Če želite prebrati več takih člankov, vas vabimo, da se naročite na naše novice!

Morda vas zanima tudi:

SLOWOODLIFE_o_lesu_osebno

Obožujem sivo patino

Kljub svojemu imenu, ki napeljuje na en drug naravni material, je les tisti, ki ga v resnici občudujem. Verjetno je za to krivo dejstvo, da sem vsak dan, večji del dneva svojega otroštva, preživel v gozdu, na drevesih. In to se je preneslo v moj način življenja, saj sem postavil leseno skeletno hiško ob robu gozda na Rakitni.

SLOWOODLIFE_o_lesu_osebno

Z nami uglašen gradbeni in dekorativni material

Ves čas berem in poslušam o toplini lesa in tudi sam jo doživljam, pa ne le po estetski plati, ampak po dejanskem neposrednem in tistem manj zavednem delu občutja. Les je zame tisti gradbeni in dekorativni material, ki je uglašen z nami in menim, da je najbolj primeren za gradnjo in bivanje.

SLOWOODLIFE_o_lesu_osebno

Les je kot ženska, ki odprtih rok vabi v objem

Les v bivalnem prostoru mi daje občutek varnosti, prijetnosti in topline. V takem prostoru se velikokrat zelo hitro počutim domače. Če je v prostoru slišati prasketanje iz peči na drva, pa je še toliko bolje. Leseni prostor me velikokrat tudi vabi, da se bolj upočasnim, da si vzamem čas za počitek. Les je kot ženska, ki odprtih rok vabi v objem, v negovanje.